Mental retardasyonu olan şaşılık olgularındacerrahi tedavi ve uzun dönem izlem sonuçları
Surgical management and long-term outcomes of strabismus in patients with intellectual disability
- Tez No: 1009843
- Danışmanlar: PROF. DR. EVİN ŞİNGAR, DR. UMAY GÜVENÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Mental Retardasyon, Şaşılık Cerrahisi, Ezotropya, Ekzotropya, Konverjans, Binoküler Görme, Cerrahi Sonuçlar, Intellectual Disability, Strabismus Surgery, Esotropia, Exotropia, Convergence, Binocular Vision, Treatment Outcome
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Şaşılık cerrahisi uygulanan mental retardasyonlu hastalarda oküler bulgular, cerrahi teknikler ve tedavi sonuçları değerlendirilerek; klinik ve demografik özellikler bağlamında cerrahi başarıyı etkileyen faktörlerin saptanması ve bu spesifik popülasyona özgü cerrahi yaklaşımların belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, retrospektif çalışmaya, 01.01.2000 – 31.12.2024 tarihleri arasında SBÜ Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği'ne başvuran ve şaşılık cerrahisi uygulanan mental retardasyonu olan 125 hasta dahil edilmiş; hastaların demografik özellikleri, mental retardason şiddeti, deviasyon tipi, konverjans durumu, refraksiyon bulguları, eşlik eden sistemik hastalıkları ve uygulanan cerrahi yöntemler tıbbi kayıtlar üzerinden değerlendirilmiştir. Tüm olgularda cerrahi öncesi ile cerrahi sonrası 1, 3, 6. ay ve son vizitteki oftalmolojik muayene bulguları incelenmiş; motor başarı uzak ve yakın fiksasyondaki deviasyon açılarına göre, sensöryel basan ise Bagolini çizgili cam testi ve Titmus stereopsis testi sonuçları ile analiz edilmiştir. Gruplar arası karşılaştırmalarda uygun parametrik ve non-parametrik testlerden yararlanılırken, cerrahi başarının zaman içindeki stabilitesi Kaplan-Meier sağ kalım analizi ile, bağımsız risk faktörleri ise Cox regresyon analizi ile incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya şaşılık cerrahisi uygulanmış mental retardasyonu olan 125 hasta dahil edildi. Hastaların %43,2'si (n=54) kadın, %56,8'i (n=71) erkek olup çalışma grubunun yaş medyanı 60 ay (ÇAA:96) olarak saptandı. Mental retardasyon şiddeti olguların %71,2'sinde (n=89) hafif, %28,8'inde (n=36) ağır düzeydeydi. Etiyolojik dağılım incelendiğinde hastaların %34'ünde serebral palsi, %9,4'ünde Down sendromu, %15, l'inde epilepsi sekeli, %18,9'unda otizm ve %22,6'sında diğer tanılar bulundu. En sık deviasyon tipi ezotropya olup bunu ekzotropya izlemekteydi. Motor başarı oranı %51, sensöryel başarı oranı %35 olarak bulundu. Sağ kalım 13 analizlerinde hafif mental retardasyonu olan hastalarda cerrahi başarının orta ve ağır mental retardasyonu olan hastalara göre daha uzun süre korunduğu saptandı (p<0,05). Ekzotropya grubunda uzun dönem başarısızlık oranlarının ezotropya grubuna göre daha yüksek olduğu görüldü (p<0,05). Ayrıca konverjansı anormal olan hastalarda cerrahi başarının daha düşük olduğu belirlendi (p<0,05). Cox regresyon analizinde mental retardasyon şiddetinin cerrahi başarısızlık için bağımsız bir risk faktörü olduğu saptandı. Sonuçlar: Mental retardasyonu olan hastalarda şaşılık cerrahisi motor açıdan kabul edilebilir sonuçlar sağlayabilmekle birlikte, sensöryel başarı oranları daha düşük kalmaktadır. Cerrahi başarı üzerinde mental retardasyon şiddeti, deviasyon tipi ve konverjans durumu gibi faktörlerin etkili olduğu görülmüştür. Özellikle hafif mental retardasyonu olan hastalarda cerrahi başarının daha yüksek olduğu, ekzotropya ve anormal konverjans varlığında ise uzun dönem başarısızlık riskinin arttığı saptanmıştır. Bu bulgular, mental retardasyonu olan hastalarda şaşılık cerrahisinin planlanmasında yalnızca deviasyon açısının değil, hastanın nörogelişimsel durumu ve binoküler fonksiyonlarının da dikkate alınması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate ocular findings, surgical techniques, and treatment outcomes in patients with intellectual disability who underwent strabismus surgery, and to identify factors affecting surgical success within the context of clinical and demographic characteristics. In addition, the study sought to define surgical approaches specific to this particular patient population. Materials and Methods: In this single-center retrospective study, 125 patients with intellectual disability who underwent strabismus surgery at the Department of Ophthalmology, Ankara Training and Research Hospital, University of Health Sciences, between January 1, 2000 and December 31, 2024 were included.Demographic characteristics, severity of intellectual disability, type of deviation, convergence status, refractive findings, accompanying systemic diseases, and surgical procedures were evaluated using medical records. Ophthalmologic examination findings obtained preoperatively and at postoperative months 1, 3, and 6, as well as at the final follow-up visit, were analyzed. Motor success was assessed according to deviation angles at distance and near fixation, whereas sensory success was evaluated using the Bagolini striated glass test and the Titmus stereopsis test. Appropriate parametric and non-parametric tests were used for group comparisons. The stability of surgical outcomes over time was analyzed using Kaplan-Meier survival analysis, and independent risk factors were assessed using Cox regression analysis. Results: A total of 125 patients with intellectual disability who underwent strabismus surgery were included in the study. Of the patients, 43.2% (n=54) were female and 56.8% (n=71) were male. The median age of the study group was 60 months (IQR: 96). The severity of intellectual disability was mild in 71.2% (n=89) and severe in 28.8% (n=36) of the patients. Regarding etiological distribution, 34% 15 of patients had cerebral palsy, 9.4% had Down syndrome, 15.1% had sequelae of epilepsy, 18.9% had autism, and 22.6% had other diagnoses. Esotropia was the most common type of deviation, followed by exotropia. The motor success rate was 51%, while the sensory success rate was 35%. Survival analysis demonstrated that surgical success was maintained for a longer period in patients with mild intellectual disability compared to those with moderate to severe intellectual disability (p<0.05). Long-term fallure rates were higher in the exotropia group compared to the esotropia group (p<0.05). Additionally, patients with abnormal convergence showed lower surgical success rates (p<0.05). Cox regression analysis revealed that the severity of intellectual disability was an independent risk factor for surgical failure. Conclusion: Strabismus surgery in patients with intellectual disability can provide acceptable motor outcomes; However, sensory success rates remain relatively low. Factors such as the severity of intellectual disability, type of deviation, and convergence status were found to influence surgical success. Higher surgical success rates were observed particularly in patients with mild intellectual disability, whereas the risk of long-term failure increased in the presence of exotropia and abnormal convergence. These findings suggest that, when planning strabismus surgery in patients with intellectual disability, not only the deviation angle but also the patient's neurodevelopmental status and binocular visual function should be taken into consideration.