Savaş ve siyasi olaylarda müziğin toplumsal etkilerinin sosyolojik olarak incelenmesi
Sociological examination of the social effects of music in wars and political events
  1. Tez No: 1009865
  2. Yazar: SEDA NUR FİLİZLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU GÜDÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Müzik, Savaş, Sosyoloji, Toplum, Culture, Music, War, Sociology, Society
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
Özet
Müzik, devirler boyunca yalnızca bir sanat ve dinleti değil aynı zamanda güçlü bir iletişim aracı olmuştur. Tarih boyunca gerek gündelik olaylarda gerek savaş ve siyasi olaylarda müziğin etkisini toplumlar üzerinde görmekteyiz. Bunu bir toplumda iz bırakan bir savaş sonrasında dillerden dillere gelen acı şarkılarda dahi görmek mümkündür. Bununla beraber savaş esnasında söylenen şarkılar, dinlenen müzikler ile cephedeki askerleri motive etmek hedeflenmiştir. Bu bağlamda marşların veyahut halk Türklerinin yeri büyüktür. Savaş ve siyasal mevzular, her ne kadar zaman geçse dahi toplumlar, bireyler üzerinde etkiler bırakmıştır. Bu dönemler boyunca kullanılan müzik, halka, savaşan askerlere, siyasal alanda faaliyet gösterenlere moral kaynağı olmuştur. Diğer yandan müziğin sanatsal bir yönü olması dolayısıyla sakinleştirici, huzur verici bazen de acıyı bastırıcı yanları vardır. Bu tarz durumlar tam da kargaşanın zuhur ettiği savaş veya siyasal olaylarda ihtiyaca açıktır. Dolayısıyla savaş ve siyasal olaylarda bir noktada entegre olmuştur. Bütün bu yönleriyle konumuza açıklık getirmeye çalıştık. Bu çalışma ile dünyanın dört bir yanında yaşanmakta olan, savaşlarda ve siyasi olaylarda müziğin toplumlar üzerindeki olumlu ve olumsuz yönleri incelenecektir. Tarih boyunca dünyanın dört bir yanında sayısız savaş ve siyasi olay yaşandığı bir gerçektir, müziğin de insanlık tarihindeki geçmişi ve önemi göz önünde bulundurulduğunda bu iki kavramın birbirleri üzerinde hatrı sayılır bir etkisi olduğu, olabileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Throughout the ages, music has been more than just an art form and entertainment; it has also served as a powerful communication tool. The impact of music on societies can be observed throughout history, whether in everyday events or during wars and political events. This can even be seen in the songs of suffering passed down through generations after a war that has left its mark on society. Additionally, music played during wartime has often been used to motivate soldiers on the battlefield. Military marches and folk songs have played a significant role in this context. Despite the passage of time, wars and political issues have left lasting effects on societies and individuals. During these periods, music has served as a source of morale for the public, soldiers, and those involved in political activities. On the other hand, due to its artistic nature, music has also had calming, soothing, and sometimes pain-relieving effects, which are especially needed in times of chaos such as wars and political upheavals. Thus, music has become integrated into these contexts. This study will examine the positive and negative effects of music on societies during wars and political events around the world. It is a fact that countless wars and political events have occurred throughout history across the globe. Considering the historical significance and importance of music in human history, it is anticipated that these two concepts have a significant mutual impact.