Kronotop kavramı çerçevesinde İran yeni dalga sinemasında zaman ve mekân incelemesi
An examination of time and space in İranian new wave cinema within the framework of the chronotope concept.
  1. Tez No: 1009866
  2. Yazar: MELEK OZAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESENNUR SİRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Radyo-Televizyon, Communication Sciences, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Kronotop, Mekan, Sinema, Zaman, İran sineması, Chronotope, Space, Cinema, Time, Iran cinema
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Mihail Bahtin'in kronotop kavramı çerçevesinde, Majid Majidi sinemasında zaman ve mekân kullanımı ele alınmıştır. Çalışmanın amacı Majid Majidi'nin filmlerinde zaman ve mekân kavramlarının anlatı yapısındaki etkisini, karakter gelişimi ve toplumsal temalar üzerindeki anlatı işlevini ortaya koymaktır. Bu bağlamda Cennetin Çocukları, Cennetin Rengi ve Baran filmleri nitel film çözümleme yöntemiyle ele alınmıştır. Hazırlanan bu çalışmada Majidi sinemasındaki mekânların karakterler üzerindeki etkisi, karakterlerin toplumdaki konumu ve yaşam koşullarını yansıtan bir unsur olarak ele alındığı görülmüştür. Zaman ise karakterlerin değişim süreçlerini destekleyen bir anlatı unsuru olarak öne çıkmaktadır. Kronotop kavramlarından yol, taşra, eşik ve emek gibi kavramların filmlerde yer aldığı ve anlatının kurulmasında önemli bir yere sahip olduğu belirlenmiştir. Kronotop kavramı sadece edebiyat anlatılarının değil, sinema anlatılarının da zaman ve mekân ilişkisi bağlamında açıklanmasında işlevsel bir çözümleme yöntemi sunmaktadır. Bu çalışmada İran sineması yönetmenlerinden Majid Majidi'nin filmlerinde kullanılan sinematografi ile kronotop kavramının uygulanabilirliğinin ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the use of time and space in the cinema of Majid Majidi is examined within the framework of Mikhail Bakhtin's concept of the chronotope. The aim of the study is to reveal the effects of time and space on the narrative structure in Majidi's films, as well as their narrative function in terms of character development and social themes. In this context, Children of Heaven, The Color of Paradise, and Baran are analyzed through qualitative film analysis. In this study, it is observed that the spaces in Majidi's cinema are used as elements reflecting the characters' social positions and living conditions, as well as influencing them. Time, on the other hand, emerges as a narrative element that supports the characters' transformation processes. It has been determined that chronotope types such as road, rural (provincial), threshold, and labor are present in the films and play a significant role in the construction of the narrative. As a result, it is seen that the concept of chronotope provides a functional analytical framework not only in literature but also in explaining the relationship between time and space in cinematic narratives. This study aims to demonstrate the applicability of the chronotope concept through the films of Majid Majidi, one of the prominent directors of Iranian cinema.