Karanlık Kilise Son Akşam Yemeği freskinin seramik yüzey üzerinde yorumlanması
Interpretation of the Last Supper Fresco in the Dark Church on a ceramic surface
- Tez No: 1009878
- Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN KIYAR
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Baskı resim, Bizans sanatı, Kapadokya freksleri, Seramik sanatı, Printmaking, Byzantine art, Capadocia frekses, Ceramic art
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Sanat Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Kapadokya Bölgesi'nde yer alan Bizans dönemine ait Göreme Karanlık Kilise Son Akşam Yemeği Freski'ndeki teolojik ve görsel anlamların ikonografik açıdan incelenmesinden yola çıkılarak, bu anlatının çağdaş sanat üretim pratikleri içerisinde yeniden yorumlanmasını konu edinmektedir. Araştırmanın kuramsal çerçevesi, Erwin Panofsky'nin ikonografik çözümleme yöntemi doğrultusunda Karanlık Kilise Son Akşam Yemeği Sahnesi örnekleminin doğal, uzlaşımsal ve içsel anlamlarının çözümlenmesine dayanmaktadır. Uygulama bölümünde imgesel desenler, UV ışığa duyarlı özellik gösteren ve ana bileşenleri Potasyum Ferrisiyanür İle Amonyum Demir (III) Oksalat Trihidrat olan kimyasal bir fotosensitif karışım seramik yüzeyler üzerine şablon baskı yöntemiyle uygulanmıştır. Bu uygulama sürecinde ultraviyole ışık etkisiyle gerçekleşen indirgenme–oksidasyon (redoks) reaksiyonları, malzeme özellikleri, yüzey yapısı ve teknik tercihlerin ikonografik anlatı üzerindeki etkileri sistematik biçimde incelenmiş; elde edilen deneysel baskı sonuçları, nitel araştırma yöntemleri temel alınarak sanatsal üretim bağlamında analiz edilmiştir. Çalışmada betimsel ve yorumlayıcı bir yaklaşım benimsenmiş; seramik sanatı ile baskı resim sanatı alanlarını bir araya getiren disiplinler arası bir araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırma, ikonografik çözümleme ile sanatsal uygulamayı birlikte ele alan, uygulamaya dayalı araştırma niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the reinterpretation of the theological and visual meanings embedded in the Last Supper fresco located in the Dark Church (Karanlık Kilise) in the Göreme Open Air Museum in Cappadocia, dating to the Byzantine period, within the context of contemporary art production practices. The theoretical framework of the research is grounded in Erwin Panofsky's method of iconographic analysis, focusing on the Cappadocian Dark Church Last Supper scene as a case study through the examination of its pre-iconographical , iconographical , and iconological meanings. In the practical section, imaginary drawings were applied onto ceramic surfaces using a stencil printing method with a UV-sensitive chemical photosensitive mixture composed primarily of Potassium Ferricyanide and Ammonium Iron (III) Oxalate Trihydrate. During the application process, the reduction–oxidation (redox) reactions triggered by ultraviolet light, along with material properties, surface structure, and technical choices, were systematically examined in terms of their impact on the iconographic narrative. The experimental print results obtained were analyzed within the context of artistic production based on qualitative research methods. The study adopts a descriptive and interpretative approach and employs an interdisciplinary research model that brings together the fields of ceramic art and printmaking. The research is practice-based in nature, integrating iconographic analysis with artistic application.