Exploring EFL teachers' perspectives on the use of innovative technological resources
Yenilikçi teknolojik kaynakların kullanımına ilişkin İngilizce öğretmenlerinin görüşlerinin incelenmesi
  1. Tez No: 1009877
  2. Yazar: SUDE KONCAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZLI BAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: English language teaching, English language teachers, innovative technological resources
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzün teknoloji odaklı dünyasında, teknolojiyi kullanmadan dil öğretmek, etkileşim ve etkileşimli dil pratiği fırsatlarını sınırladığı için öğrencilerin anlama becerisini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle, etkili dil öğretimi için yenilikçi teknolojik kaynakların kullanılması hayati önem taşımaktadır. Bu bağlamda, yenilikçi teknolojik kaynaklar hem katılımı hem de öğrenmeyi artıran yaratıcı ve teknoloji tabanlı araçlar sunmaktadır. Bu nedenle, İngilizce öğretmenlerinin dil öğretiminde bu kaynaklardan faydalanması gerekmektedir. Bu nedenle, bu çalışmanın amacı İngilizce öğretmenlerinin yenilikçi teknolojik kaynakların kullanımına ilişkin bakış açılarını araştırmaktır. Bu çalışmada nitel araştırma deseni kullanılmıştır. Ayrıca, Aydın ilindeki devlet ortaokullarında görev yapan 14 İngilizce öğretmeniyle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen verilerin incelenmesinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Buna ilaveten, çalışmanın bulguları İngilizce öğretmenlerinin öğretim uygulamalarında akıllı tahtalar, çevrimiçi eğitim materyalleri, dijital oyunlar ve platformlar gibi çeşitli yenilikçi teknolojik kaynakları kullandıklarını ortaya koymuştur. Bu kaynakların öğrencilerin kelime ve dilbilgisi öğrenmelerini kolaylaştırırken aynı zamanda katılımlarını artırdığı tespit edilmiştir. Ayrıca, İngilizce öğretmenlerinin bu kaynakları dersin başlangıcı, ortası, sonu gibi dersin farklı aşamalarında veya ders boyunca çeşitli amaçlarla kullandıkları ortaya çıkmıştır. Öte yandan, altyapı kısıtlamaları, kalabalık sınıflar ve zaman kısıtlamaları, öğretim uygulamalarının verimliliğini etkileyebilecek önemli engeller olarak bulunmuştur. Son olarak, bulgular İngilizce yabancı dil öğretim uygulamalarında“yenilikçi teknolojik kaynaklar”teriminin daha net anlaşılmasına katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's technology-driven world, teaching a language without technology may hinder learners' comprehension, as it limits opportunities for engagement and interactive language practice. Therefore, utilizing innovative technological resources is crucial for effective language teaching. In this regard, innovative technological resources offer creative and technology-based tools that enhance both engagement and learning. Therefore, English language teachers need to benefit from these resources in language teaching. For this reason, this study aims to explore EFL teachers' perspectives on the use of innovative technological resources. In this study, a qualitative research design was employed. Also, semi-structured interviews were conducted with 14 English language teachers working in public secondary schools in the province of Aydın. Furthermore, content analysis was used to examine the data obtained from the semi-structured interviews. Additionally, the findings of the study revealed that EFL teachers utilize various innovative technological resources in their teaching practices, such as smart boards, online educational materials, digital games, and platforms. These resources were found to facilitate vocabulary and grammar learning of the students while increasing their engagement. In addition, it was revealed that EFL teachers utilize these resources in different stages of the lesson, such as the beginning, the middle, the end of the lesson, or throughout the lesson, with various purposes. On the other hand, infrastructural limitations, crowded classrooms, and time constraints were found to be major setbacks that may affect the efficiency of teaching practices. Finally, the findings contribute to a clearer understanding of the term“innovative technological resources”in EFL teaching practices.