Tasarım ve Fonksiyon Bağlamında Akdeniz'de Sualtı Dalış Donanımları ve Dalış Kıyafetlerinin Tarihsel Gelişimi
Historical Development of Underwater Diving Equipment and Diving Suits in the Mediterranean in the Context of Design and Function
  1. Tez No: 1009976
  2. Yazar: ANIL İSSİ BOZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Denizcilik, Tarih, Archeology, Marine, History
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Çağ tarihi, Sanat tarihi, Su altı arkeolojisi, Tarihsel gelişim, Tasarım tarihi, Old Age history, Art history, Underwater archeology, Historical development, Design history
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Akdeniz Sualtı Kültür Mirası Araştırmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Sualtı dalış donanımları, farklı dönemlerde ortaya çıkan gereksinimlere bağlı olarak biçimlenen ve zaman içinde teknik, işlevsel ve malzeme özellikleri bakımından dönüşüm geçiren tasarım ürünleri arasında yer almaktadır. Bu çalışmada sualtı faaliyetleri, dalış donanımları ve dalış kıyafetleri; farklı kültürlerdeki kullanım biçimleri, işlevsel özellikleri ve teknolojik dönüşümleri bağlamında incelenmiştir. Araştırmanın temel amacı, sualtı dalış faaliyetleriyle ilişkili gelişen dalış donanımları ve kıyafetlerini; işlev, malzeme, tasarım ve kullanım alanları bağlamında incelemek ve bu gelişimi insanın sualtı ortamına uyum sağlama sürecinin kültürel, teknolojik ve tasarımsal yansımaları çerçevesinde değerlendirmektir. Çalışma, Akdeniz havzasını merkeze alan tarihsel bir başlangıç çerçevesi kurmakla birlikte, modern dalış teknolojilerini farklı coğrafi örneklerle ele almaktadır. Araştırma, nitel araştırma yöntemleri çerçevesinde yürütülmüş; arkeolojik bulgular, ikonografik tasvirler, yazılı kaynaklar, teknik çizimler, patent belgeleri ve konuya ilişkin literatür değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler, farklı dönemlerin sosyal, kültürel ve teknolojik koşulları dikkate alınarak analiz edilmiş; dalış donanımları işlevsellik, güvenlik, konfor, hareket serbestliği, malzeme kullanımı ve tasarımsal gelişim ölçütleri doğrultusunda karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Elde edilen bulgular, sualtı faaliyetlerinin gelişiminde ekonomik, kültürel, askeri ve bilimsel gereksinimlerin belirleyici olduğunu göstermektedir. Erken dönemlerde nefes tutmaya, doğal malzemelere ve sınırlı araçlara dayalı olan dalış uygulamaları, zamanla güvenli solunum, derinlik, hareket kabiliyeti, yüzerlik kontrolü ve çevresel koruma gereksinimlerine yönelik donanımların gelişmesine zemin hazırlamıştır. Başlangıçta ekonomik ve işlevsel gereksinimlere yanıt veren araçlar olarak ortaya çıkan dalış donanımları ve kıyafetleri; ilerleyen dönemlerde güvenlik, performans, konfor ve hareket serbestliği gibi ölçütlerle şekillenen kapsamlı teknik ürünlere dönüşmüştür. Bu bağlamda araştırma, sualtı dalış donanımlarının tarihsel gelişimini tasarım, işlev, kültür ve teknoloji ilişkisi çerçevesinde çok yönlü olarak değerlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
Underwater diving equipment is among the design products shaped by needs that emerged in different periods and transformed over time in technical, functional and material terms. This study examines underwater activities, diving equipment and diving suits in relation to their historical development, use in different cultures, functional characteristics and technological transformations. The main aim of the research is to examine diving equipment and diving suits that developed in relation to underwater diving activities within the context of function, material, design and areas of use and to evaluate this development as a cultural, technological and design-related reflection of human adaptation to the underwater environment. While the study establishes a historical starting framework centered on the Mediterranean basin, it also addresses modern diving technologies through different geographical examples. The research was conducted within the framework of qualitative research methods; archaeological findings, iconographic depictions, written sources, technical drawings, patent documents and relevant literature were evaluated. The materials obtained were analyzed by considering the social, cultural and technological conditions of different periods; diving equipment was comparatively examined according to functionality, safety, comfort, mobility, material use and design development. The findings indicate that economic, cultural, military and scientific needs played a determining role in the development of underwater activities. Early diving practices based on breath-holding, natural materials and limited tools gradually paved the way for equipment intended to provide safe breathing, access to greater depths, mobility, buoyancy control and environmental protection. The research evaluates this historical development within the framework of design, function, culture and technology.