Bir rüzgar enerji santralinin yenilenmesi kapsamında rüzgar enerji potansiyelinin analizi
Assesment of wind energy potantial within the scope of repowering a wind power plant
  1. Tez No: 1009983
  2. Yazar: NURHAN GÖREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN ÇAKIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Rüzgar enerjisi, Temiz enerji, Yenilenebilir enerji, Wind energy, Clean energy, Renewable energy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Teknolojik ve sanayi gelişimi ile nüfus artışı hem dünyada hem de Türkiye'de enerji talebinin sürekli olarak artmasına yol açmaktadır. Fosil yakıtların sınırlı oluşu ve çevresel olumsuz etkileri, yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini artırmıştır. Bu çalışmada, çevresel duyarlılığı yüksek ve enerji alanında dışa bağımlılığı azaltma potansiyeline sahip yenilenebilir kaynaklardan özellikle rüzgâr enerjisi üzerinde durulmuştur. Türkiye'nin ilk rüzgâr enerji santrali olan Alaçatı rüzgâr enerji santraline ait, brüt elektrik üretim kapasitesinin 19 GWh/yıl olmasına rağmen son yıllarda gerçekleştirilen elektrik üretim miktarının 3.5 GWh/yıl değerine kadar düştüğü gözlemlenmiştir. Bu Tez çalışması ile bölgeye ait mevcut rüzgâr enerji potansiyeli belirlenip, bu enerji miktarından en yüksek seviyede faydalanılabilmesi, Elektrik üretim kapasitesinin arttırılması ve geleceğe yönelik enerji yatırımlarına ışık tutması hedeflenmiştir. Bu çalışmada, Türkiye'nin ilk ticari rüzgâr santrali olan Alaçatı Rüzgâr Enerji Santrali'nin mevcut durumu değerlendirilmiş ve saha rüzgâr potansiyeli analiz edilmiştir. Bu amaçla, proje sahasında 100 metre yüksekliğinde bir ölçüm direği kurulmuş, 2022–2023 yıllarında dört mevsimi temsil eden veriler toplanmıştır. Elde edilen verilerle bölgenin enerji üretim potansiyeli belirlenmiş, ayrıca yerli üretim iki rüzgâr türbini kurulumu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The continuous growth in energy demand, driven by technological and industrial development as well as population increase, is a significant challenge both globally and in Turkey. The limited availability of fossil fuels and their environmental impacts have heightened the importance of renewable energy sources. Among these, wind energy stands out due to its high environmental sustainability and its potential to reduce dependence on imported energy.Despite a gross electricity generation capacity of 19 GWh/year, Turkey's first wind power plant, the Alaçatı Wind Power Plant, has experienced a decline in actual electricity production to approximately 3.5 GWh/year in recent years. This thesis aims to evaluate the existing wind energy potential in the region, optimize its utilization, enhance electricity generation capacity, and provide guidance for future energy investments.In this study, the current status of the Alaçatı Wind Power Plant was examined, and a detailed wind potential analysis was conducted. A 100-meter-high meteorological mast was installed at the site, and data representing all four seasons were collected during 2022–2023. The collected data were used to assess the region's energy generation potential, and the feasibility of installing two domestically produced wind turbines was also investigated.