Babaların doğum öncesi dönemde doğuma katılmaya yönelik tutumlarının bağlanma ve paternal depresyon ile ilişkisi
The relationship between fathers' attitudes towards participating in birth in the prenatal period and attachment and paternal depression
  1. Tez No: 1009994
  2. Yazar: ŞEVVAL ZIVLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİBE BAY ÖZÇALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Baba, doğum, doğuma katılım, doğum sonrası depresyon, paternal bağlanma, Father, childbirth, participation in childbirth, paternal attachment, postpartum depression
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, babaların doğum öncesi dönemde doğuma katılmaya yönelik tutumlarının bağlanma ve paternal depresyon düzeyleri ile ilişkisinin değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tasarımda yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini Ocak-Mayıs 2025 tarihleri arasında Fethiye Devlet Hastanesine araştırmaya dahil edilme kriterlerine uygun 386 baba oluşturmuştur. Araştırma verileri, Kişisel bilgi formu, Baba Adayları İçin Doğuma Katılmaya Yönelik Tutum Ölçeği (BADKYTÖ), Paternal Antenatal Bağlanma Ölçeği (PABÖ) ve Edinburg Doğum Sonu Depresyon Ölçeği (EDSDÖ) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, babaların EDSDÖ'den aldıkları puanların dağılımı incelendiğinde, katılımcıların %10,1'inin doğum sonrası depresyon açısından risk grubunda olduğu belirlenmiştir. BADKYTÖ'nün olumlu duygular ve eylemler alt boyutları ile PABÖ'nün alt boyut ve toplam puanları arasında orta düzeyde, pozitif yönlü ve anlamlı ilişkiler bulunmuştur (r=0,443 ile 0,567; p<0,001). BADKYTÖ'nün olumsuz duygular alt boyutu ile PABÖ alt boyutları ve toplam puanı arasında ise düşük-orta düzeyde negatif yönlü anlamlı ilişkiler saptanmıştır (r=-0,140 ile -0,474; p≤0,006). Ayrıca, PABÖ alt boyut ve toplam puanları ile EDSDÖ puanları arasında düşük düzeyde negatif yönlü anlamlı ilişkiler belirlenmiştir (r=-0,219 ile -0,260; p<0,001). Buna karşın, BADKYTÖ ve alt boyut puanları ile EDSDÖ puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Regresyon analizinde, BADKYTÖ toplam puanının PABÖ toplam puanı üzerinde pozitif yönlü anlamlı bir yordayıcı olduğu belirlenmiştir (β=0,50, p<0,001). BADKYTÖ toplam puanının EDSDÖ puanları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi bulunmamıştır (β=-0.08, p=0.103). Sonuç olarak, babaların doğuma katılmaya yönelik tutumlarının paternal antenatal bağlanmayla pozitif yönlü ilişki bulunmuş depresyon düzeyleri ile ilişki bulunamamıştır. Özellikle bağlanmaya ilişkin geçirilen zamanın, doğuma katılmaya yönelik tutumlar üzerinde belirleyici bir değişken olduğu görülmüştür. Bu bulgular doğrultusunda, sağlık hizmetlerinde aile merkezli bakım yaklaşımının güçlendirilmesi ve babaların gebelik, doğum ve doğum sonrası süreçlere aktif katılımını destekleyen uygulamaların yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in a descriptive and correlational design to evaluate the relationship between fathers' attitudes toward participation in childbirth during the prenatal period and their levels of paternal antenatal attachment and paternal depression. The sample consisted of 386 fathers who met the inclusion criteria and presented to Fethiye State Hospital between January and May 2025. The study data were collected using a Personal Information Form, the Attitude Scale Toward Participation in Childbirth For Father Candidates (ASTPCFC), the Paternal Antenatal Attachment Scale (PAAS), and the Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS). Descriptive statistics, correlation analysis, and multiple linear regression analysis were used for data analysis. According to the findings, examination of the EPDS scores revealed that 10.1% of the participants were at risk for postpartum depression. Moderate, positive, and statistically significant correlations were found between the positive emotions and actions subscales of the ASTPCFC and the subscale and total scores of the PAAS (r=0.443 to 0.567, p<0.001). In contrast, low-to-moderate negative significant correlations were identified between the negative emotions subscale of the ASTPCFC and the subscale and total scores of the PAAS (r=-0.140 to -0.474, p≤0.006). Additionally, low-level negative significant correlations were found between the PAAS subscale and total scores and EPDS scores (r=-0.219 to -0.260, p<0.001). However, no statistically significant relationship was found between the ASTPCFC total and subscale scores and EPDS scores (p>0.05). Regression analysis demonstrated that the ASTPCFC total score was a significant positive predictor of the PAAS total score (β=0.50, p<0.001). However, the ASTPCFC total score did not have a statistically significant effect on EPDS scores (β=-0.08, p=0.103). In conclusion, fathers' attitudes toward participation in childbirth were positively associated with paternal antenatal attachment, whereas no significant relationship was found with depression levels. In particular, time spent related to attachment emerged as a significant determinant of attitudes toward participation in childbirth. In line with these findings, strengthening family-centered care approaches in healthcare services and expanding practices that support fathers' active involvement in pregnancy, childbirth, and the postpartum period are recommended.