Yoğun bakımda nörolojik hastalıkların değerlendirilmesi
Evaluation of neurological diseases in the intensive care unit
- Tez No: 1010041
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİN TEMEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: yoğun bakım, kritik hastalık, nörolojik hastalıklar, mortalite, mekanik ventilasyon, APACHE II, SOFA, intensive care, critical illness, neurological diseases, mortality, mechanical ventilation, APACHE II, SOFA
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
YOĞUN BAKIMDA NÖROLOJİK HASTALIKLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Giriş: Nöromüsküler, nöroinflamatuvar ve nörodejeneratif hastalıklar, merkezi ya da periferik sinir sistemini etkileyerek solunum yetmezliği, bilinç düzeyinde değişiklik ve otonom sinir sistemi disfonksiyonu gibi yaşamı tehdit eden klinik tablolarla yoğun bakım izlemi gerektirebilmektedir. Bu hasta grubunda gelişen akut fizyolojik bozulma, organ yetmezliği ve sistemik komplikasyonlar klinik seyri ve prognozu belirleyen temel faktörler arasında yer almaktadır. Yoğun bakım hastalarında mortalitenin öngörülmesinde klinik şiddet skorlarının ve uygulanan destek tedavilerinin değerlendirilmesi, hastaların yönetimi ve prognozun belirlenmesi açısından önem taşımaktadır. Amaç: Bu çalışmada yoğun bakım ünitesinde izlenen nöromüsküler, nöroinflamatuvar ve nörodejeneratif tanılı hastaların demografik ve klinik özelliklerinin incelenmesi, mortalite ve morbidite ile ilişkili faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesi'nde takip edilen, 18 yaş ve üzeri olup Guillain-Barré sendromu, miyastenia gravis, multipl skleroz, amyotrofik lateral skleroz ve akut dissemine ensefalomiyelit tanıları ile yoğun bakımda izlenen hastalar dahil edildi. Hastaların demografik verileri, klinik özellikleri, laboratuvar parametreleri, klinik şiddet skorları (APACHE II ve SOFA), beslenme riski (mNUTRIC), fonksiyonel durum (modifiye Rankin skoru), uygulanan destek tedavileri ve yoğun bakım sonuçları retrospektif olarak değerlendirildi. Sağ kalan ve ölen hastalar karşılaştırılarak mortalite için risk faktörleri tespit edildi. Bulgular: Çalışmaya 65 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortancası 59 yıl (min-maks: 18-85) idi. Olguların %51,6'sı (n=34) kadındı, kadın/erkek oranı 1,09/1 idi. En sık tanı %58,5 (n=38) Guillain-Barré sendromu idi. Çalışmada yoğun bakım mortalitesi %49,2 olarak saptandı. Sağ kalan ve ölen hastalar karşılaştırıldığında, ölen grupta APACHE II skoru (19 [11-39]'a karşı 15 [2-32], p=0,007), SOFA skoru (7 [2-13]'ye karşı 4 [0-11], p<0,001), modifiye Rankin Skalası (6 [3-6]'ya karşı 2 [0-5], p<0,001) ve mNUTRIC skoru (4 [1-8]'e karşı 3 [1-8], p=0,041) anlamlı olarak daha yüksekti. Vazopressör/inotrop gereksinimi (p=0,001) ve renal replasman tedavisi ihtiyacı (p=0,015) de ölen grupta anlamlı olarak daha yüksekti. Tek değişkenli lojistik regresyonda SOFA (OR: 1,60; %95 GA: 1,23-2,08; p=0,001), APACHE II (OR: 1,11; %95 GA: 1,02-1,20; p=0,010), mNUTRIC (OR: 1,33; %95 GA: 1,02-1,73; p=0,038), mRS (OR: 6,92; %95 GA: 2,63-18,20; p<0,005), vazopressör gereksinimi (OR: 9,45; %95 GA: 2,88-31,03; p<0,005) ve RRT gereksinimi (OR: 4,36; %95 GA: 1,34-14,18; p=0,015) mortalite ile ilişkili bulundu. Çok değişkenli analizde ise yaş (OR: 1,06; %95 GA: 1,00-1,12; p=0,041), SOFA skoru (OR: 1,43; %95 GA: 1,05-1,94; p=0,024) ve vazopressör gereksinimi (OR: 7,56; %95 GA: 1,59-35,94; p=0,011) bağımsız olarak mortalite ile ilişkiliydi. İnvaziv mekanik ventilasyon gereksinimi ölen hastalarda %96,9 (n=31), sağ kalanlarda %42,4 (n=14) olup fark anlamlıydı (p=0,001). Laboratuvar değerlendirmesinde ölen hastalarda total protein (p=0,012) ve albümin (p=0,001) daha düşük; prokalsitonin (p=0,005), INR (p=0,036) ve laktat (p=0,024) anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Sonuç: Nöromüsküler, nöroinflamatuvar ve nörodejeneratif tanılarıyla takip edilen kritik hastalıklarda mortalitenin, hastalık tipinden çok organ disfonksiyonu, solunum yetmezliği, hemodinamik instabilite ve gelişen sistemik komplikasyonların şiddeti ile ilişkili olduğu görülmüştür. Klinik şiddet skorları, beslenme riski ve organ destek tedavisi gereksinimi prognozun değerlendirilmesinde önemli göstergeler olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF NEUROLOGICAL DISEASES IN THE INTENSIVE CARE UNIT ABSTRACT Introduction: Neuromuscular, neuroinflammatory and neurodegenerative diseases may require intensive care monitoring due to life-threatening clinical conditions such as respiratory failure, altered level of consciousness, and autonomic nervous system dysfunction dysfunction affecting the central or peripheral nervous system. In this patient group, acute physiological deterioration, organ failure, and systemic complications are among the major factors determining clinical course and prognosis. Evaluation of clinical severity scores and supportive treatment requirements is important for predicting mortality and guiding patient management in intensive care units. Aim: This study aimed to evaluate the demographic and clinical characteristics of patients with neuromuscular, neuroinflammatory and neurodegenerative diseases in the intensive care unit and to determine the factors associated with mortality and morbidity. Materials and Methods: This study included patients aged 18 years and older who were followed in the Internal Medicine Intensive Care Unit of Erciyes University Faculty of Medicine and diagnosed with Guillain-Barré syndrome, myasthenia gravis, multiple sclerosis, amyotrophic lateral sclerosis, or acute disseminated encephalomyelitis. Demographic data, clinical characteristics, laboratory parameters, clinical severity scores (APACHE II and SOFA), nutritional risk (mNUTRIC), functional status (modified Rankin scale), supportive treatments, and intensive care outcomes were retrospectively evaluated. Survivors and non-survivors were compared to identify factors associated with mortality. Results: A total of 65 patients were included in the study. The mean age was 59 years (min–max: 18–85). Of the patients, 51.6% (n=34) were female, with a female-to-male ratio of 1.09:1. The most common diagnosis was Guillain-Barré syndrome (58.5%, n=38). The intensive care mortality rate was 49.2%. Compared with survivors, non-survivors had significantly higher APACHE II scores (19 [11-39] vs 15 [2-32], p=0.007), SOFA scores (7 [2-13] vs 4 [0-11], p<0.001), modified Rankin scale scores (6 [3-6] vs 2 [0-5], p<0.001) and mNUTRIC scores (4 [1-8]'e karşı 3 [1-8], p=0.041). The need for vasopressor/inotropic support (p=0.001) and renal replacement therapy (p=0.015) was also significantly higher in non-survivors. In univariate logistic regression analysis, SOFA (OR: 1.60; 95% CI: 1.23–2.08; p=0.001), APACHE II (OR: 1.11; 95% CI: 1.02–1.20; p=0.010), mNUTRIC (OR: 1.33; 95% CI: 1.02–1.73; p=0.038), mRS (OR: 6.92; 95% CI: 2.63–18.20; p<0.005), vasopressor requirement (OR: 9.45; 95% CI: 2.88–31.03; p<0.005), and RRT requirement (OR: 4.36; 95% CI: 1.34–14.18; p=0.015) were associated with mortality. In multivariate analysis, age (OR: 1.06; 95% CI: 1.00–1.12; p=0.041), SOFA score (OR: 1.43; 95% CI: 1.05–1.94; p=0.024), and vasopressor requirement (OR: 7.56; 95% CI: 1.59–35.94; p=0.011) were independently associated with mortality. The need for invasive mechanical ventilation was 96.9% (n=31) in non-survivors and 42.4% (n=14) in survivors, with a significant difference (p=0.001). Laboratory evaluation showed that total protein (p=0.012) and albumin (p=0.001) levels were lower, whereas procalcitonin (p=0.005), INR (p=0.036), and lactate (p=0.024) levels were significantly higher in non-survivors. Conclusion: In critically ill patients with neuromuscular, neuroinflammatory and neurodegenerative diseases, mortality appears to be more closely related to the severity of organ dysfunction, respiratory failure, hemodynamic instability, and systemic complications rather than the underlying disease type. Clinical severity scores, nutritional risk, and the need for organ support therapies are important indicators for the assessment of prognosis.