Geogebra yazılımının kırgızistan'daki ortaöğretim öğrencilerinin matematik başarısına etkisi
The effect of geogebra software on mathematics achievement of secondary school students in kyrgyzstan
  1. Tez No: 1010042
  2. Yazar: HÜSEYİN EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞAT MUHAMETJANOVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: GeoGebra, Akademik Başarı, Dinamik Matematik Yazılımı, Matematik Eğitimi, Kırgızistan, Eğitim Teknolojisi, GeoGebra, Academic Achievement, Dynamic Mathematics Software, Mathematics Education, Kyrgyzstan, Educational Technology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, GeoGebra yazılımı ile desteklenen matematik öğretiminin Kırgızistan'daki ortaöğretim 10. sınıf öğrencilerinin akademik başarıları ve öz-yeterlik inançları üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden yarı deneysel ön test–son test kontrol gruplu desen kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, 2025–2026 eğitim-öğretim yılında Bişkek'teki bir devlet lisesinde öğrenim gören toplam 50 öğrenci oluşturmaktadır. Uygulama sürecinde devamsızlık ve eksik veri nedeniyle 3 öğrenci analiz dışı bırakılmış, analizler 47 öğrenci üzerinden gerçekleştirilmiştir. Deney grubuna GeoGebra destekli öğretim uygulanırken, kontrol grubuna geleneksel öğretim yöntemi uygulanmıştır. Veriler, Matematik Başarı Testi, Geometriye Yönelik Öz-Yeterlik Ölçeği ve öğrenci görüş formu aracılığıyla toplanmıştır. Nicel veriler SPSS 25 programı ile analiz edilmiş; eşleştirilmiş örneklemler t-testi ve bağımsız örneklemler t-testi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p < .05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular, GeoGebra destekli öğretimin öğrencilerin matematik başarılarını anlamlı düzeyde artırdığını göstermiştir. Ayrıca deney grubunda öz-yeterlik inançlarında da anlamlı artış gözlenmiştir. Nitel veriler, öğrencilerin görselleştirme becerileri, derse aktif katılım ve kavramsal anlama düzeylerinde gelişim yaşadıklarını ortaya koymuştur. Sonuç olarak, GeoGebra yazılımı matematik öğretiminde etkili ve güçlü bir öğretim aracı olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effects of mathematics instruction supported by GeoGebra software on the academic achievement and self-efficacy beliefs of 10th-grade secondary school students in Kyrgyzstan. The study was conducted using a quantitative research approach with a quasi-experimental pretest–posttest control group design. The sample of the study consisted of a total of 50 students attending a public high school in Bishkek during the 2025–2026 academic year. Due to absenteeism and missing data, 3 students were excluded from the analysis, and the analyses were conducted with 47 students. The experimental group received GeoGebra-supported instruction, while the control group was taught using traditional teaching methods. Data were collected using the Mathematics Achievement Test, the Geometry Self-Efficacy Scale, and a student opinion form. Quantitative data were analyzed using SPSS 25; paired-sample t-tests and independent-sample t-tests were applied. The significance level was accepted as p < .05. The findings indicated that GeoGebra-supported instruction significantly increased students' mathematics achievement. In addition, a significant increase in self-efficacy beliefs was observed in the experimental group. Qualitative findings revealed that students showed improvements in visualization skills, active participation in lessons, and conceptual understanding. In conclusion, GeoGebra software is considered an effective and powerful instructional tool in mathematics education.