Ressam Osman Asaf Bora (1869/1870- 1935)
Painter Osman Asaf Bora (1869/1870- 1935)
- Tez No: 1010070
- Danışmanlar: PROF. DR. ELVAN TOPALLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Osman Asaf Bora, Türk Resmi, Osmanlı Ressamlar Cemiyeti, Manzara, Bandırma, Osman Asaf Bora, Turkish Painting, Ottoman Painters' Society, Landscape, Bandırma
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat Bilim Dalı
Özet
RESSAM OSMAN ASAF BORA (1869/1870- 1935) Bu çalışma, 1869/1870 yıllarında Saraybosna'da doğan ve sanat eğitimini 1889 yılında Sanayi-i Nefise Mektebi'nde tamamlayan Osman Asaf Bora'nın yaşamını, sanat anlayışını ve Türk resim sanatındaki yerini incelemeyi amaçlamaktadır. Okulun ilk mezunları arasında yer alan sanatçı, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e uzanan dönemin kültürel dönüşümüne doğrudan tanıklık etmiş; hem sanatsal üretimi hem de üstlendiği görevlerle bu sürecin içinde aktif rol almıştır. Osmanlı Ressamlar Cemiyeti'nin üyesi olan ve 1911–1914 yılları arasında Cemiyet Gazetesi'nin sorumlu müdürlüğünü yapan Osman Asaf, arşiv belgelerine göre Maarif-i Umumiye Nezareti bünyesinde görev yapmakta iken 1916 yılında Bandırma Belediye Reisliği görevine tayin edilmiştir. Ressamın Bandırma'daki idari görevi, hakkında yürütülen tahkikat ve görevden ayrılışına uzanan bir dizi gelişme çerçevesinde şekillenmiştir. Bu süreç, dönemin merkezî idare anlayışı ile yerel uygulamalar arasındaki ilişkinin anlaşılması bakımından da dikkat çekici bir örnek sunmaktadır. Osman Asaf, Osmanlı Ressamlar Cemiyeti öncülüğünde düzenlenen Galatasaray Sergileri 'ne de eserleriyle katılmıştır. Millî Mücadele yıllarında çeşitli görevler üstlenmiş, farklı okullarda öğretmenlik yaptıktan sonra 1932'de Pertevniyal Lisesi'nden emekli olmuş ve 1935 yılında vefat etmiştir. Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e geçiş sürecinde yaşayan Osman Asaf'ın sanatı, dönemin sosyal ve kültürel ortamının izlerini taşımaktadır. Türk resim sanatı literatüründe yeterince ele alınmayan Osman Asaf hakkında sınırlı sayıda bilgi ve birkaç makale bulunmaktadır. Bu eksiklik, sanatçının hem dönem içindeki işlevini hem de sanatsal kimliğini ortaya koyacak kapsamlı bir araştırmaya duyulan ihtiyacı ortaya çıkarmıştır. Bu tez kapsamında sanatçının günümüzde ulaşılabilen resimleri müze koleksiyonları, dergiler, kitaplar, gazete arşivleri ve dijital platformlar aracılığıyla derlenmiş; yaşamı ve sanatına ilişkin veriler bütüncül bir bakışla ele alınmıştır. Tüm bu bulgular doğrultusunda Osman Asaf Bora'nın Türk resim sanatındaki yeri ve önemi, arşiv belgeleri ve mevcut eserleri birlikte değerlendirilerek yeniden yorumlanmış ve literatüre kazandırılması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
PAINTER OSMAN ASAF BORA (1869/1870–1935) This study aims to examine the life, artistic approach, and position within Turkish painting of Osman Asaf Bora, who was born in Sarajevo in 1869/1870 and completed his art education at the School of Fine Arts (Sanayi-i Nefise Mektebi) in 1889. As one of the institution's early graduates, the artist directly witnessed the cultural transformation from the Ottoman Empire to the Republic and took an active role in this process through both his artistic production and official duties. A member of the Ottoman Painters' Society (Osmanlı Ressamlar Cemiyeti), Osman Asaf served as the responsible manager of the Society's newspaper between 1911 and 1914. According to archival documents, while serving under the Ministry of Public Education (Maarif-i Umumiye Nezareti), he was appointed Mayor of Bandırma in 1916. His administrative role in Bandırma developed through a series of events, including an official investigation and his eventual dismissal. This process provides a noteworthy example for understanding the relationship between central authority and local administration in the period. Osman Asaf also participated in the Galatasaray Exhibitions organized under the leadership of the Ottoman Painters' Society. During the years of the Turkish War of Independence, he undertook various duties and, after teaching in different schools, retired from Pertevniyal High School in 1932. He passed away in 1935. Living through the transition from the Constitutional Period (Meşrutiyet) to the Republic, Osman Asaf's art reflects the social and cultural environment of his time. Despite his contributions, he has not been sufficiently studied in the literature of Turkish painting, with only limited information and a few articles available. This gap highlights the need for a comprehensive study to reveal both his role within his period and his artistic identity. Within the scope of this thesis, the artist's accessible works have been compiled through museum collections, journals, books, newspaper archives, and digital platforms. His life and artistic production have been evaluated from a holistic perspective. Based on these findings, this study aims to reinterpret and establish Osman Asaf Bora's place and significance in Turkish painting by examining archival documents alongside his extant works.