Kamuya açıklanan fı̇nansal tablo hatalarının pay senetlerı̇ fı̇yatlarına etkı̇sı̇: Borsa İstanbul (BIST) üzerı̇ne bı̇r uygulama
The effect of publicly disclosed financial statement misstatements on stock prices: Evidence from Borsa Istanbul (BIST)
  1. Tez No: 1010106
  2. Yazar: BEGÜM SEÇGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SABRİ TOPAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Konsolide finansal tablolar, Consolidated financal tables
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada çözümlenmesi amaçlanan bilimsel soru, Borsa İstanbul (BİST)'da pay senedi işlem gören ve finansal tablolarını kamuya hatalı sunan şirketlerin Kamu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı özel durum açıklamasının (ÖDA) ilgili şirketlerin pay senedi fiyatları üzerinde etkili olup olmadığıdır. 2010-2019 dönemini kapsayan çalışmada, BİST 100 endeksinde yer alan 61 şirketin 112 adet ÖDA verileri kullanılmıştır. Olay Çalışması (Event Study) yönteminin kullanıldığı çalışmada, dönem içerisinde finansal tablo ve / veya dipnot değişikliği konusunda ÖDA yapan şirketlerin pay senedi fiyatlarında bu olayın ardından beklenen getiri dışında bir fiyat oluşumu (anomali) olup olmadığı ve anomali olması durumunda istatistiki olarak anlamlı olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Analiz sonucunda ÖDA'ların sadece %13'ünün pay senedi fiyatları üzerindeki etkisinin %95 güven düzeyinde istatistiki olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The scientific question this study aims to address is whether the special situation disclosures (Ozel Durum Açıklaması, ODA) submitted to the Public Disclosure Platform (Kamuyu Aydınlatma Platformu, KAP) by companies listed on Borsa Istanbul (BIST) that publicly disclosed misstated financial statements have an effect on the stock prices of the related companies. The study, covering the 2010–2019 period, uses data from 112 ÖDA disclosures made by 61 companies included in the BIST100 index. Using the Event Study methodology, the study aims to determine whether companies issuing ODA disclosures regarding changes in financial statements and/or footnotes exhibited abnormal price movements (anomalies) beyond expected returns following these events, and, if such anomalies existed, whether they were statistically significant. The analysis revealed that only 13% of the ODA disclosures had a statistically significant effect on stock prices at the 95% confidence level.