Fibromiyalji sendromlu hastalarda çevrimiçi bilinçli farkındalık temelli stres azaltma uygulamasının bilinçli farkındalık, ağrı şiddeti, işlevsellik ve somatosensoriyel temporal diskriminasyon beceri üzerine etkisi
The effect of online mindfulness-based stress reduction on mindfulness, pain severity, functionality, and somatosensory temporal discrimination ability in patients with fibromyalgia syndrome
- Tez No: 1010128
- Danışmanlar: PROF. SELÇUK ASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Psikiyatri, Physical Medicine and Rehabilitation, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: bilinçli farkındalık, fibromiyalji sendromu, somatosensoriyel temporal diskriminasyon, mindfulness, fibromyalgia syndrome, somatosensory temporal discrimination
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Fibromiyalji sendromu (FMS), kronik yaygın ağrı, yorgunluk, uyku bozuklukları, duygudurum bozuklukları ve bilişsel güçlükler gibi çeşitli belirtilerle seyreden bir rahatsızlıktır. FMS'nin tedavisinde farmakolojik yaklaşımlar çoğunlukla yetersiz kalmaktadır, bu nedenle multidisipliner yaklaşımlar önerilmektedir. Kronik ağrı hastaları için geliştirilmiş olan Bilinçli Farkındalık Temelli Stres Azaltma (BFTSA)'nın FMS hastalarındaki etkinliğini inceleyen çalışmalar artmaktadır. Çevrimiçi BFTSA için hala sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmada, çevrimiçi BFTSA'nın FMS hastalarında klinik belirtiler, ağrı şiddeti, işlevsellik, ağrıyı felaketleştirme düzeyi ve somatosensoriyel temporal diskriminasyon (STD) becerisi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Paralel gruplu, randomize kontrollü bu çalışma, 18-65 yaş arası FMS tanısı almış 94 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar, müdahale ve kontrol gruplarına eşit sayıda randomize edilmiştir. Müdahale grubu, 8 haftalık çevrimiçi BFTSA'ya katılmıştır. Her iki grup, BFTSA harici farmakolojik olmayan veya farmakolojik tedavilerine devam etmiştir. Başlangıçta ve BFTSA sonrasında tüm katılımcılar, ölçeklerle değerlendirilmiş ve somatosensoriyel temporal diskriminasyon eşik değerleri (STDT) ölçülmüştür. Randomizasyon ve STDT ölçümleri kör bir şekilde yapılmıştır. Kontrol grubuna kıyasla müdahale grubunda HADÖ, FEA, AFÖ, VAS ve SŞS puanları anlamlı olarak daha fazla azalmış; Gözlemleme, Tanımlama, Yargılama ve Tepkisizlik puanları ise anlamlı olarak artmıştır. Kontrol grubunda STDT değerlerinde anlamlı bir değişim gözlenmezken, müdahale grubunda STD becerisi anlamlı şekilde artmıştır. Farkındalıkla Davranma puanındaki değişim açısından iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Çevrimiçi BFTSA, FMS hastalarında klinik belirtiler, işlevsellik, ağrı, ağrıyı felaketleştirme ve STDT üzerinde olumlu etkiler sağlamıştır. Depresyon, bilinçli farkındalık ve ağrı şiddeti üzerindeki anlamlı değişimler en az yedi oturum tamamlandıktan sonra görülmüştür. Ayrıca, ağrıyı felaketleştirmedeki azalmanın STD becerisindeki artışla ilişkili olduğu gözlenmiştir. Çevrimiçi BFTSA'nın erişim kolaylığı sunması ve katılımcıların hem grupla hem de terapistle uyum sağlamasının araştırmadan ayrılma oranlarını azalttığı düşünülmüştür. Çevrimiçi BFTSA'nın uzun dönem etkileri ve ev uygulamalarının sonuçları bu çalışmada değerlendirilmemiştir. Çevrimiçi BFTSA, farmakolojik tedavilere ek olarak FMS hastaları için etkili ve güvenli bir yöntem olarak kabul edilebilir.
Özet (Çeviri)
Fibromyalgia syndrome (FMS) is a condition characterized by a variety of symptoms such as chronic widespread pain, fatigue, sleep disorders, mood disorders, and cognitive difficulties. Pharmacological approaches are often insufficient in the treatment of FMS, therefore multidisciplinary approaches are recommended. Studies examining the effectiveness of mindfulness-based stress reduction (BFTSA), which was developed for chronic pain patients, in FMS patients are increasing. There are still a limited number of studies available for the online BFTSA. In this study, the effects of online BFTSA on clinical manifestations, pain intensity, functioning, level of pain catastrophization, and somatosensory temporal discrimination (STD) ability in FMS patients were investigated. This parallel-group, randomized controlled study was conducted with 94 participants diagnosed with FMS and aged 18-65. Participants were randomized in equal numbers to the intervention and control groups. The intervention group participated in the 8-week online BFTSA. Both groups continued on pharmacological and/or non-pharmacological treatments other than MBSR. At baseline and after BFTSA, all participants were evaluated with scales and somatosensory temporal discrimination threshold values (STDT) were measured. Randomization and STDT measurements were conducted in a blind manner. Compared to the control group, HADS, FIQ, PCS, VAS, and SSS scores decreased significantly more in the intervention group; Observing, Describing, Non-judging, and Non-reactivity scores increased significantly. While no significant change was observed in STDT values in the control group, STD ability significantly improved in the intervention group. There was no significant difference between the two groups in terms of the change in the Acting with Awareness score. Online MBSR has provided positive effects on clinical symptoms, functionality, pain, pain catastrophizing, and STDT in FMS patients. Significant changes in depression, mindfulness, and pain severity were observed after completing at least seven sessions. In addition, the reduction in pain catastrophizing was observed to be associated with the improvement in STD ability. The fact that the online BFTSA offers ease of access and that participants adapt to both the group and the therapist is thought to reduce dropout rates. The long-term effects of online MBSR and the outcomes of home-based practices were not evaluated in this study. Online MBSR can be considered an effective and safe method for FMS patients in addition to pharmacological treatments.