Adölesan idiopatik skolyoz hastalarında ameliyat öncesi ve sonrası omurga değişikliklerinin istatistiksel şekil analizi ve klinik iyileşmenin dünya sağlık örgütü yaşam kalitesi ölçeğine (WHOQOL-BREF) göre değerlendirilmesi
Statistical shape analysis of spinal changes before and after surgery in patients with adolescent idiopathic scoliosis and evaluation of clinical improvement according to the world health organization quality of life scale (WHOQOL-BREF)
  1. Tez No: 1010167
  2. Yazar: SERDAR BAYRAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN YALÇIN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan idiopatik skolyoz, istatistiksel şekil analizi, geometrik morfometri, posterior spinal enstrümantasyon, WHOQOL-BREF, yaşam kalitesi, Adolescent idiopathic scoliosis, geometric morphometrics, posterior spinal instrumentation, quality of life, statistical shape analysis, WHOQOL-BREF
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, adölesan idiopatik skolyoz tanılı hastalarda posterior enstrümantasyon ve füzyon cerrahisi sonrası omurga morfolojisindeki değişimlerin, işaret noktalarına dayalı geometrik morfometrik yöntemler ile değerlendirilmesi ve cerrahi tedavinin yaşam kalitesi üzerindeki etkisinin Dünya Sağlık Örgütü yaşam kalitesi ölçeği (WHOQOL-BREF) ile incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ocak 2021 ile Kasım 2023 tarihleri arasında SBÜ Bursa Yüksek İhtisas EAH Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği'nde AİS tanısı ile posterior cerrahi uygulanan 31 hasta dahil edilmiştir. Ameliyat öncesi ve sonrası posteroanterior skolyoz radyografilerinde 10 adet landmark işaretlenerek genelleştirilmiş Procrustes analizi (GPA) ile şekil verisi elde edilip Hotelling T² testi ile istatistiksel olarak şekil karşılaştırması yapılmıştır. İnce levha eğrisi (TPS) analizi ile omurga şekil deformasyonları değerlendirilmiştir. Hastaların yaşam kalitesi ise WHOQOL-BREF ölçeği ile ameliyat öncesi ve sonrası dönemler için ayrı değerlendirilip karşılaştırılmıştır. Bulgular: Ameliyat öncesi ve sonrası Procrustes ortalama şekilleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (p=0.015). TPS analizinde preoperatif dönemden postoperatif döneme geçerken daralma yönünde belirgin deformasyonlar gözlenmiştir. WHOQOL-BREF sonuçlarına göre ameliyat sonrası yaşam kalitesi, fiziksel sağlık, psikolojik sağlık ve sosyal ilişkiler alanlarında ileri düzeyde anlamlı iyileşme göstermiştir. Çevre alanında ise sınırda anlamlı iyileşme saptanmıştır. Genel sağlık durumu puanı 42.7'den 62.9'a yükselmiş, hastaların %83.9'unda yaşam kalitesinde iyileşme gözlenmiştir. Sonuç: Posterior enstrümantasyon ve füzyon cerrahisi, AİS hastalarında hem omurga morfolojisinde anlamlı düzelme hem de yaşam kalitesinde belirgin iyileşme sağlamaktadır. İstatistiksel şekil analizi, cerrahi düzeltmenin morfolojik etkisini Cobb açısına tamamlayıcı biçimde değerlendirebilen yenilikçi bir yöntemdir. Bu çalışma, Türkiye'de AİS cerrahisi sonuçlarının istatistiksel şekil analizi ve yaşam kalitesi ölçütleri ile değerlendirildiği ilk çalışmalardan biridir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate postoperative changes in spinal morphology using landmark-based geometric morphometric methods and to assess the impact of surgical treatment on quality of life using the World Health Organization Quality of Life questionnaire (WHOQOL-BREF) in patients with adolescent idiopathic scoliosis who underwent posterior instrumentation and fusion surgery. Materials and Methods: Thirty-one patients who underwent posterior surgery for AIS at the Department of Neurosurgery, University of Health Sciences Bursa Yuksek Ihtisas Training and Research Hospital between January 2021 and November 2023 were included. Ten landmarks were digitized on preoperative and postoperative posteroanterior scoliosis radiographs, and shape data were obtained through Generalized Procrustes Analysis (GPA). Statistical shape comparison was performed using Hotelling's T² test. Spinal shape deformations were evaluated using Thin-Plate Spline (TPS) analysis. Quality of life was assessed separately for preoperative and postoperative periods using the WHOQOL-BREF questionnaire and compared. Results: A statistically significant difference was found between preoperative and postoperative mean Procrustes shapes (p=0.015). TPS analysis demonstrated prominent deformations in the direction of narrowing from the preoperative to the postoperative period. According to WHOQOL-BREF results, postoperative quality of life showed highly significant improvement in the physical health, psychological health, and social relationships domains. A borderline significant improvement was observed in the environment domain. The overall health status score increased from 42.7 to 62.9, with improvement in quality of life observed in 83.9% of patients. Conclusion: Posterior instrumentation and fusion surgery provides both significant correction in spinal morphology and marked improvement in quality of life in AIS patients. Statistical shape analysis is an innovative method that can complement the Cobb angle in evaluating the morphological effects of surgical correction. This study is among the first in Turkey to evaluate AIS surgical outcomes using both statistical shape analysis and quality of life measures.