Utopia vs. dystopia Yevgeny Zamyatin's first dystopia vs Ursula K L. Guin's postmodern utopia
Utopia vs. dystopia Yevgeny Zamyatin ilk distopya ile Ursula K K. Guin postmodern ütopyasının karşılaştırılması
- Tez No: 1010190
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KADİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Filoloji, Philogy
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu tez, ütopya ve distopya kavramlarını tarihsel ve edebi bir bakış açısıyla inceleyerek, farklı dönemlerde ortaya çıkışlarını, dönüşümlerini ve birbirleriyle olan ilişkilerini ele almaktadır. Çalışma, toplumsal, sosyal, politik ve felsefi krizlere tepki olarak ortaya çıkan ve“Nasıl daha iyi yaşanır?”sorusunun cevabını arayan“ütopik”düşüncenin kökenlerinden yola çıkarak ütopyanın; tarihsel şartlar, dönemin değerleri, umutları ve sorunlarıyla şekillenen idealize edilmiş toplum vizyonlarını nasıl ifade ettiğini ortaya koymayı amaçlamıştır. Buna paralel olarak, tez, özellikle modern ve post-modern çağdaş edebiyatta, ilerleme, rasyonalizm ve teknolojik gelişime olan hayal kırıklığını yansıtarak, ütopik anlatıların yerini, eleştirel negatif dönüşü olarak distopik anlatıların alma süreçlerini incelemektedir. Tez ayrıca, ütopya ve distopyanın mutlak zıtlıklar olarak değil, dinamik ve genellikle birbirine bağımlı bir ilişki içinde var olduklarını savunarak, ikisi arasında karşılaştırmalı bir analiz sunmaktadır. Bu çerçevede çalışma, Rus yazar Yevgeny Zamyatin'in Biz isimli distopik eseri ile yakın zamanın bilim kurgu, anarşist ütopik ve distopik içerikli Ursula L K Guin tarafından yazılan Mülksüzler isimli eserinde, ütopik ideallerin içinde distopyanın gelişim süreçlerini, ideal vizyonların içinde gizli olan tehlikeler ile otoriter eğilimleri ortaya koymaktadır. Son bölümde, Biz ile Mülksüzler isimli eserler içindeki bazı unsurlar kavramsal olarak karşılaştırılmakta, Le Guin tarafından anarşist ütopya yaklaşımı ile post modern dönemde ütopyaya getirilen yeni yorum incelenmektedir. Sonuç olarak, bu tez, ütopya, distopya ve anarşist ütopyanın, güç, özgürlük ve insan doğası kavramlarındaki değişime karşılık olarak ortaya çıkan, tarihin o dönemindeki sosyal, siyasal, ekonomik ve felsefi şartlara bağlı ucu açık anlatılar olarak anlaşılması gerektiğini savunmaktadır. Yaşanabilir bir ütopya teleolojik olamaz. Ütopya tarihi tamamlama iddiasında bulunduğunda, geleceği kapatır ve totaliter bir dayatma riskini taşır. Ucu açık ütopyaya ilişkin Frankfurt Okulu felsefecilerinin eleştirel kuram çerçevesindeki görüşleri de tezin bu temel savunmasını destekleyen görüşler olarak dahil edilmektedir
Özet (Çeviri)
This thesis examines the concepts of utopia and dystopia from a historical and literary perspective, addressing their emergence, transformation, and interrelationship across different periods. The study begins with the origins of utopian thought, which arose as a response to social, political, and philosophical crises and sought answers to the question of“How to live better?”. Its aim is to demonstrate how idealized visions of society are shaped by historical conditions, as well as by the values, hopes, and problems of their respective periods. In parallel, the thesis investigates the processes through which dystopian narratives have come to replace utopian ones as a critical negative transformation, particularly in modern and postmodern contemporary literature, reflecting disillusionment with ideas of progress, rationalism, and technological advancement. The thesis also offers a comparative analysis by arguing that utopia and dystopia should not be understood as absolute opposites, but rather as existing within a dynamic and often interdependent relationship. Through the dystopian work We, by the Russian author Yevgeny Zamyatin and the science fiction novel The Dispossessed by American author Ursula L.K Guin, which incorporates anarchist utopian and dystopian elements, the study reveals the processes through which dystopian formations develop within utopian ideals, as well as the dangers and authoritarian tendencies hidden within ideal visions. Le Guin's anarchist utopian perspective and the new postmodern understanding of utopia are both discussed in the last section, which also conceptually compares several aspects of We and The Dispossessed. In conclusion, this thesis argues that utopia, dystopia and anarchist utopia should be understood as open-ended narratives shaped by the social, political, economic, and philosophical conditions of their time, emerging in response to shifts in concepts of power, freedom, and human nature. To support this argument regarding the necessity of an open-ended utopia, the thesis incorporates the perspectives of the Frankfurt School philosophers within the framework of critical theory. A viable utopia cannot be teleological; a teleological paradise is not feasible. Utopia closes the future and it carries the risk of a totalitarian imposition