Dissosiyatif bozukluk tanısı alan ergenlerde standart EMDR (göz hareketleri ile duyarsızlaşma ve yeniden işleme) ile EMDR 2.0'ın etkinliğinin karşılaştırılması ve endojen opiat sisteminin değerlendirilmesi
Comparison of the effectiveness of standard EMDR (eye movement desensi̇tization and reprocessing) and emdr 2.0 in adolescents di̇agnosed with dissociative disorder and evaluation of endogenous opiate system
  1. Tez No: 1010196
  2. Yazar: ZEYNEP ZEHRA YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARAN ÇALIŞGAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Dissosiyatif Bozukluk, EMDR, EMDR 2.0, Endojen Opiat Sistemi, Ergen, Dissociative Disorder, EMDR, EMDR 2.0, Endogenous Opiate System, Adolescent
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç:Bu çalışmada, dissosiyatif bozukluk tanısı almış 8–17 yaş arası çocuk ve ergenlerde bilişsel davranışçı terapi (BDT) ve psikoeğitime ek olarak uygulanan standart EMDR ve EMDR 2.0 protokollerinin, kontrol grubu ile karşılaştırmalı olarak psikolojik belirtiler ve endojen opiat sistemi üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem:Çalışma, randomize kontrollü, ön test–son test ölçümlü, üç kollu deneysel bir araştırma olarak yürütülmüştür. Örneklem, DSM-5'e göre dissosiyatif bozukluk tanısı almış ve travma öyküsü bulunan 8–17 yaş arası bireylerden oluşmuştur. Katılımcılar kontrol, standart EMDR ve EMDR 2.0 gruplarına ayrılmıştır. Veri toplama araçları olarak ÇDŞG-ŞY, DES-II, HAM-D ve CGI ölçekleri kullanılmış; ayrıca β-endorfin ve metenkefalin düzeyleri ölçülmüştür. Bulgular:Gruplar arasında başlangıç ölçümleri açısından anlamlı fark bulunmamıştır. Müdahale sonrası değerlendirmelerde, dissosiyatif belirtiler ve depresyon düzeylerinde standart EMDR ve EMDR 2.0 gruplarında kontrol grubuna kıyasla anlamlı azalma saptanmıştır. Genel klinik iyileşme açısından da EMDR uygulanan gruplar daha olumlu sonuçlar göstermiştir. Buna karşın, β-endorfin ve metenkefalin düzeylerinde gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. sonuç:Bulgular, EMDR ve EMDR 2.0 uygulamalarının çocuk ve ergenlerde dissosiyatif belirtiler ve depresyon düzeylerini azaltmada etkili olduğunu, ancak kısa vadede endojen opiat sistemi üzerinde belirgin bir biyokimyasal değişim oluşturmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effects of standard EMDR and EMDR 2.0 protocols, administered in addition to cognitive behavioral therapy(CBT) and psychoeducation, on psychological symptoms and the endogenous opioid system in children and adolescents aged 8-17 years diagnosed with dissociative disorders, in comparison with a control group. Methods: The study was conducted as a randomized controlled, pretest–posttest, three-arm experimental design. The sample consisted of individuals aged 8–17 years who were diagnosed with dissociative disorders according to DSM-5 criteria and had a history of trauma. Participants were assigned to control, standard EMDR, and EMDR 2.0 groups. Data were collected using the K-SADS-PL, Dissociative Experiences Scale (DES-II), Hamilton Depression Rating Scale (HAM-D), and Clinical Global Impression (CGI) scale; additionally, beta-endorphin and metenkephalin levels were measured. Results: No significant differences were found between the groups in baseline measurements. In post-intervention assessments, significant reductions in dissociative symptoms and depression levels were observed in both the standard EMDR and EMDR 2.0 groups compared to the control group. In terms of overall clinical improvement, the EMDR groups also demonstrated more favorable outcomes. However, no significant differences were found between the groups in beta-endorphin and metenkephalin levels. Conclusion: The findings indicate that both EMDR and EMDR 2.0 are effective in reducing dissociative symptoms and depression levels in children and adolescents; however, they do not produce a significant biochemical change in the endogenous opioid system in the short term.