Evaluatıon of caffeıc acıd effect on cell prolıferatıon ın mcf-7 breast cancer cell lıne-role of quantum dots
Kafeik asidin meme kanseri hücre hattında hücre proliferasyonuna etkisinin değerlendirilesi-kuantum noktalarının rolü
- Tez No: 1010200
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRCAN DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Antikanser, Apoptozis, Meme kanseri, Otofaji, Otofaji ile ilişkili protein 5, Anticancer, Apoptosis, Autophagy
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
Özet
Meme kanseri, dünya genelinde en sık teşhis edilen ikinci ve ölüm oranlarında dördüncü kanser türü olmaya devam etmektedir. Kemoterapi ve radyasyon da dahil olmak üzere çok sayıda geleneksel tedaviye rağmen, kanser hücrelerini hedef almak için apoptozu aktive etmeye dayanan sınırlamalar bir engel olmaya devam etmektedir. Bununla birlikte, yaygın bir sınırlama olan ilaç direnci geliştiren hücreler, araştırmacıları alternatif yolları keşfetmeye yöneltmiştir. Hücre içi bir bozunma sistemi olan otofaji, hasarlı veya istenmeyen proteinleri ve organelleri ortadan kaldırır ve kanserdeki kritik rolü nedeniyle bir hedef haline gelmiştir. Otofaji, hücresel homeostazı ve hayatta kalabilirliği korumaya katkıda bulunurken, belirli durumlarda bir hücre ölüm mekanizması olarak da işlev görür. Otofaji, kanserde hem tümör baskılayıcı hem de tümör destekleyici olarak karmaşık bir role sahiptir. Fenolik bir asit olan kafeik asidin, hücre çoğalmasını engelleyerek antikanser özellikler sergilediği bildirilmiştir. Kuantum noktaları, küçük boyutları nedeniyle tercih edilen nanopartiküllerdir. Bu çalışmanın amacı, kafeik asidin düşük toksisiteye sahip minimal invaziv bir tedavi olarak etkinliğini değerlendirmektir. Ek olarak, kafeik asidin etkinliğini artırmak için karbon kuantum noktalarının nano-kapsülleme aracı olarak rolünü değerlendirmek amacıyla bu çalışmada, kafeik asit ve kafeik asit kuantum noktalarının MCF-7 meme kanseri hücre hatları üzerindeki etkileri, sitotoksik, proliferatif, oksidatif, apoptotik ve otofajik aktiviteleri analiz edilerek incelenmiştir. Buna göre, FTIR analizi, MTT testi, xCELLigence RTCA, TAS/TOS, ICC ve ELISA yöntemleri kullanılmıştır. Sonuçlarımız, kafeik asidin hücre proliferasyonunu başarıyla inhibe ettiğini ve hücre ölümünü tetiklediğini göstermiştir. Daha da önemlisi, kafeik asit kuantum noktaları daha yüksek bir etki göstermiş, bu da kanser hücrelerini daha hassas bir şekilde hedef alırken daha yüksek bir stabilite sergilediklerini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer remains the second most diagnosed and fourth in mortality worldwide. Despite the abundance of conventional treatments, including chemotherapy and radiation, limitations remain an obstacle, relying on activating apoptosis to target cancer cells. However, cells developing drug resistance, a prevalent limitation, prompted researchers to explore alternative pathways. Autophagy, an intracellular degradation system, eradicates damaged or unwanted proteins and organelles, due to its critical role in cancer, it has become a target. While autophagy contributes to maintaining cellular homeostasis and survivability, in certain circumstances, it functions as a cell death mechanism. Autophagy has a complex role in cancer, functioning as both a tumor suppressor and promoter. Caffeic acid, a phenolic acid, has been reported to exhibit anticancer properties, inhibiting cell proliferation. Quantum dots are nanoparticles, due to their small size, are favorable. The objective of this study was to evaluate caffeic acid's efficacy as a minimally invasive treatment with low toxicity. Additionally, to evaluate the role of carbon quantum dots as a nano-encapsulation tool, enhancing the efficacy of caffeic acid. In this study, the effects of caffeic acid and caffeic acid quantum dots were investigated on MCF-7 breast cancer cell lines, through analyzing their characteristics, cytotoxic, proliferative, oxidative, apoptotic, and autophagic activities. Accordingly, FTIR analysis, MTT assay, xCELLigence RTCA, TAS/TOS, ICC, and ELISA were conducted. Our results demonstrated that caffeic acid successfully inhibited cell proliferation and induced cell death. More importantly, caffeic acid quantum dots demonstrated higher potency, suggesting they target cancer cells more precisely while exhibiting higher stability.