Cerrahi birimlerde çalışan hemşirelere uygulanan bilişsel-davranışçı yaklaşıma dayalı baş etmeye yönelik psikoeğitim programının stres, anksiyete ve depresyona etkisi
The effect of cognitive-behavioral approach-based coping psychoeducation program applied to nurses working in surgical units on stress, anxiety, and depression
  1. Tez No: 1010201
  2. Yazar: ŞEFİKA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRGÜL ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, baş etme, bilişsel davranışçı yaklaşım, cerrahi birimler, depresyon, hemşire, psikoeğitim, stres, Anxiety, coping, cognitive behavioral approach, surgical units, depression, nurse, psychoeducation, stress
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, cerrahi birimlerde çalışan hemşirelere uygulanan bilişsel-davranışçı yaklaşıma dayalı baş etmeye yönelik psikoeğitim programının stres, anksiyete ve depresyon düzeyleri üzerindeki etkisinin incelenmesi amacıyla planlanmış, deneysel, randomize kontrollü ve ön test-müdahale-son test/izlem deseninde yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini bir eğitim ve araştırma hastanesinin cerrahi servislerinde çalışan 60 hemşire oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemi 40 hemşire olarak belirlenmiş ve bilgisayar tabanlı randomizasyon yöntemi ile deney ve kontrol gruplarına atanmıştır. Çalışma, deney grubunda bir kişinin tayin olarak ayrılması nedeniyle toplam 39 hemşire ile tamamlanmıştır. Veri toplama araçları olarak Depresyon, Anksiyete, Stres Ölçeği 21 (DASS-21) ve Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme Ölçeği (BÇTDÖ) kullanılmıştır. Deney grubuna bilişsel davranışçı yaklaşıma dayalı, 7 oturumdan oluşan ve bireysel (teke tek) olarak uygulanan psikoeğitim programı verilmiştir. Kontrol grubuna herhangi bir müdahale uygulanmamıştır. Ölçümler ön test, son test, birinci ay ve üçüncü ay izlem olmak üzere dört zaman noktasında gerçekleştirilmiştir. Hemşirelerin yaş ortalaması 32,87±6,29 yıl, mesleki deneyim süresi ortalaması 9,51±6,05 yıl olarak belirlenmiştir. Ön test ölçümlerinde deney grubunun depresyon (p=0,037) ve anksiyete (p=0,050) puanlarının kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Müdahale sonrasında deney grubunda stres, anksiyete ve depresyon düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı azalma gözlenmiş (tüm değişkenler için p<0,001) ve bu etkinin üçüncü ay izlemde de sürdüğü belirlenmiştir. Kontrol grubunda ise ölçümler arasında anlamlı bir değişim saptanmamıştır (p>0,05). Yapılan regresyon analizleri, uygulanan psikoeğitim programının depresyon, anksiyete, stres ve toplam DASS-21 puanlarındaki değişimi anlamlı düzeyde açıkladığını göstermiştir (p<0,001). Bu sonuçlara göre, bilişsel-davranışçı yaklaşıma dayalı baş etmeye yönelik psikoeğitim programının cerrahi hemşirelerde stres, anksiyete ve depresyonu azaltmada etkili olduğu ve bu etkinin izlem ölçümlerinde de devam ettiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was designed to examine the effect of a cognitive behavioral approach-based psychoeducation program on stress, anxiety, and depression levels among nurses working in surgical units. The study was conducted using an experimental, randomized controlled design with pretest–intervention-posttest and follow-up measurements. The study population consisted of 60 nurses working in the surgical wards of a training and research hospital. The sample size was determined as 40 nurses, who were randomly assigned to the experimental and control groups using a computer-based randomization method. The study was completed with a total of 39 nurses due to the withdrawal of one participant from the experimental group. Data were collected using the Depression Anxiety Stress Scale 21 (DASS-21) and the Coping Attitudes Evaluation Scale. A psychoeducation program based on the cognitive behavioral approach, consisting of seven sessions, was applied individually (one-to-one) to the experimental group. No intervention was applied to the control group. Measurements were conducted at four time points: pretest, posttest, 1-month follow-up, and 3-month follow-up. The mean age of the nurses was 32.87±6.29 years, and the mean duration of professional experience was 9.51±6.05 years. At baseline, the experimental group had higher depression (p=0.037) and anxiety (p=0.050) scores compared to the control group. Following the intervention, a statistically significant decrease was observed in stress, anxiety, and depression levels in the experimental group (p<0.001 for all variables), and this effect was maintained at the 3-month follow-up. No significant changes were observed in the control group (p>0.05). Regression analyses indicated that the psychoeducation program significantly explained the changes in depression, anxiety, stress, and total DASS-21 scores (p<0.001). Based on these findings, it was determined that the cognitive behavioral approach-based psychoeducation program was effective in reducing stress, anxiety, and depression levels among nurses working in surgical units, and that this effect was maintained during the follow-up period.