ZnCrCo ince filmlerinin üretimi ve radyasyon soğurma parametrelerinin belirlenmesi
Production of ZnCrCo thin films and determination of radiation absorption parameters
  1. Tez No: 1010222
  2. Yazar: DERYA AYNA EFE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER SÖĞÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Biyofizik, Physics and Physics Engineering, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: Radyasyon, Radyasyon dedektörü, Radyasyon dozajı, Radyasyon fiziği, Radyasyon kontrol sistemi, Radyasyon sayacı, Radyasyon yöntemi, Radyasyon ölçüm tekniği, Radyasyon örtüsü, Radiation, Radiation detector, Radiation dosage, Radiation physics, Radiation control system, Radiation counter, Radiation method, Radiation measurement technique, Radiation cover
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
Özet
Bir malzemenin radyasyon kalkanlama özelliğini tespit edebilmek için ilgili malzemenin lineer azaltma katsayısı ve kütle azaltma katsayıları gibi faktörlerin ölçümleri yapılır. Bu çalışmada, çeşitli konsantrasyonlarda ZnCrCo, ZnCr ve CrCo ince filmleri elektrodepozisyon metoduyla üretildi ve üretilen ince filmlerin kütle azaltma katsayısı (/), lineer azaltma katsayı (), ortalama serbest yol (MFP), yarı kalınlık (HVL) ve onda bir kalınlık (TVL) gibi radyasyonun soğurma parametre değerleri hesaplandı. Üretilen numunelerin soğurma parametrelerini farklı enerjilerde ölçebilmek için noktasal 241Am (59.5 keV), 133Ba (276.4; 302.9; 356.0 ve 383.9 keV), 22Na (511.0 ve 1274.5 keV), 137Cs (661.7 keV) ve 60Co (1173.2 ve 1332.5 keV) radyoaktif kaynakları kullanıldı. Bu çalışmada, saçılan fotonları en aza indirebilmek ve karmaşık spektrum oluşumu engelleyebilmek için dar ışın geometrisi kullanıldı. Dar ışın geometrisini elde edebilmek amacıyla radyoizotop kaynaklar 2 mm çapında bir kurşun kolimatörün içerisine konuldu. Kaynaklardan yayınlanan gama ışınlarının ölçümleri için kristal yarıçapı 70 mm ve yüksekliği 25 mm olan Ortec marka GEM-SP7025P4-B model yüksek saflıkta bir germanyum (HPGe) dedektörü kullanıldı. Kullanılan HPGe dedektörün çözünürlüğü 5.9 keV, 122 keV ve 1330 keV enerjilerinde sırasıyla 0.380 keV, 0.585 keV ve 1.800 keV'dir. 59.5 keV, 81 keV, 276 keV, 302.9 keV, 356 keV, 383.9 keV, 511 keV, 661.7 keV, 1173.2 keV, 1274.5 keV ve 1332.5 keV enerjilerde A kodlu ZnCrCo ince film alaşımlarının kütle azaltma katsayıları, sırasıyla 1.3659-0.9869 cm2/g, 0.7972-0.4062 cm2/g, 0.1473-0.0979 cm2/g, 0.1325-0.0763 cm2/g, 0.1243-0.0695 cm2/g, 0.1234-0.0741 cm2/g, 0.1153-0.0694 cm2/g, 0.1082-0.0570 cm2/g, 0.0792-0.0560 cm2/g, 0.0632-0.0390 cm2/g ve 0.0603-0.0379 cm2/g aralığında değişmektedir. B kodlu ZnCr ince film alaşımlarının kütle azaltma katsayıları 59.5 keV, 81 keV, 276 keV, 302.9 keV, 356 keV, 383.9 keV, 511 keV, 661.7 keV, 1173.2 keV, 1274.5 keV ve 1332.5 keV enerjilerde sırasıyla, 1.1587-0.9901 cm2/g, 0.8296-0.4619 cm2/g, 0.1513-0.0917 cm2/g, 0.1435-0.0816 cm2/g, 0.1370-0.0801 cm2/g, 0.1249-0.0741 cm2/g, 0.1021-0.0858 cm2/g, 0.1036-0.0663 cm2/g, 0.0767-0.0422 cm2/g, 0.0696-0.0427 cm2/g ve 0.0571-0.0328 cm2/g aralığında değişmektedir. C kodlu CrCo ince film alaşımlarının kütle azaltma katsayıları 59.5 keV'de 0.9108-0.0720 cm2/g; 81 keV'de 0.6389-0.3714 cm2/g; 276 keV 0.1436-0.0738 cm2/g; 302.9 keV'de 0.1337-0.0813 cm2/g; 356 keV'de 0.1215-0.0713 cm2/g; 383.9 keV'de 0.1247-0.0861 cm2/g; 511 keV'de 0.2199-0.0758 cm2/g; 661.7 keV'de 0.1066-0.0630 cm2/g; 1173.2 keV'de 0.0690-0.0441 cm2/g; 1274.5 keV'de 0.0567-0.0377 cm2/g ve 1332.5 keV'de 0.0686-0.0333 cm2/g aralığında değerler almaktadır. Ek olarak A1-A6 kodlu ZnCrCo ince film alaşım serileri, B1-B6 kodlu ZnCr ince film alaşım serileri ve C1-C7 kodlu CrCo ince film alaşım serileri için lineer azaltma katsayıları (), ortalama serbest yol (MFP), yarı kalınlık (HVL) ve onda bir kalınlık (TVL) değerleri hesaplandı.
Özet (Çeviri)
To determine the radiation shielding properties of a material, factors such as its linear and mass reduction coefficients are measured. In this study, thin films of ZnCrCo, ZnCr, and CrCo were produced at various concentrations using the electrodeposition method, and radiation absorption parameters such as mass reduction coefficient (/), linear reduction coefficient (), mean free path (MFP), half-thickness (HVL), and one-tenth of a thickness (TVL) were calculated for the produced thin films. In order to measure the absorption parameters of the produced samples at different energies, point radioactive sources of 241Am (59.5 keV), 133Ba (276.4; 302.9; 356.0 and 383.9 keV), 22Na (511.0 and 1274.5 keV), 137Cs (661.7 keV) and 60Co (1173.2 and 1332.5 keV) were used. In this study, a narrow beam geometry was used to minimize scattered photons and prevent the formation of a complex spectrum. To obtain a narrow beam geometry, radioisotope sources were placed inside a 2 mm diameter lead collimator. A high-purity germanium (HPGe) detector, model GEM-SP7025P4-B from Ortec, with a crystal radius of 70 mm and a height of 25 mm, was used to measure the gamma rays emitted from the sources. The resolution of the HPGe detector used is 0.380 keV, 0.585 keV, and 1.800 keV at energies of 5.9 keV, 122 keV, and 1330 keV, respectively. The mass reduction coefficients of A-coded ZnCrCo thin film alloys at energies of 59.5 keV, 81 keV, 276 keV, 302.9 keV, 356 keV, 383.9 keV, 511 keV, 661.7 keV, 1173.2 keV, 1274.5 keV and 1332.5 keV are 1.3659-0.9869 cm2/g, 0.7972-0.4062 cm2/g, 0.1473-0.0979 cm2/g, 0.1325-0.0763 cm2/g, 0.1243-0.0695 cm2/g, 0.1234-0.0741 cm2/g, 0.1153-0.0694 cm2/g, respectively. It varies between 0.1082-0.0570 cm2/g, 0.0792-0.0560 cm2/g, 0.0632-0.0390 cm2/g and 0.0603-0.0379 cm2/g. The mass reduction coefficients of B-coded ZnCr thin film alloys at energies of 59.5 keV, 81 keV, 276 keV, 302.9 keV, 356 keV, 383.9 keV, 511 keV, 661.7 keV, 1173.2 keV, 1274.5 keV and 1332.5 keV are 1.1587-0.9901 cm2/g, 0.8296-0.4619 cm2/g, 0.1513-0.0917 cm2/g, 0.1435-0.0816 cm2/g, 0.1370-0.0801 cm2/g, 0.1249-0.0741 cm2/g, 0.1021-0.0858 cm2/g, respectively. It varies between 0.1036-0.0663 cm2/g, 0.0767-0.0422 cm2/g, 0.0696-0.0427 cm2/g and 0.0571-0.0328 cm2/g. The mass reduction coefficients of C-coded CrCo thin film alloys are 0.9108-0.0720 cm2/g at 59.5 keV; 0.6389-0.3714 cm2/g at 81 keV; 0.1436-0.0738 cm2/g at 276 keV; 0.1337-0.0813 cm2/g at 302.9 keV; 0.1215-0.0713 cm2/g at 356 keV; 0.1247-0.0861 cm2/g at 383.9 keV; 0.2199-0.0758 cm2/g at 511 keV; and 0.1066-0.0630 cm2/g at 661.7 keV. The values range from 0.0690-0.0441 cm2/g at 1173.2 keV; 0.0567-0.0377 cm2/g at 1274.5 keV; and 0.0686-0.0333 cm2/g at 1332.5 keV. In addition, linear reduction coefficients (μ), mean free path (MFP), half-thickness (HVL), and one-tenth of a thickness (TVL) were calculated for ZnCrCo thin film alloy series coded A1-A6, ZnCr thin film alloy series coded B1-B6, and CrCo thin film alloy series coded C1-C7.