EV TİPİ YIKAMANIN SÜBLİMASYON TRANSFER BASKILI GERİ DÖNÜŞÜM PAMUK ZEMİNLİ HALILARIN RENK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ
INVESTIGATION OF THE EFFECT OF HOME LAUNDERING ON THE COLOR PROPERTIES OF SUBLIMATION TRANSFER PRINTED CARPETS WITH RECYCLED COTTON BASE
- Tez No: 1010246
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEMİK BÜNYAMİN ÜZÜMCÜ, PROF. DR. ESİN SARIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dijital baskı, süblimasyon baskı, baskı halı, renk değişimi, ev tipi yıkama, Halı lifleri, Halılar, Digital printing, sublimation printing, printed carpet, color change, household washing, Carpet fibers, Carpets
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halı Tasarımı ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: Halı Tasarımı ve Teknolojisi Bilim Dalı
Özet
ÖZET EV TİPİ YIKAMANIN SÜBLİMASYON TRANSFER BASKILI GERİ DÖNÜŞÜM PAMUK ZEMİNLİ HALILARIN RENK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ ÇULCU,Mehmet Yüksek LisansTezi, Halı Tasarımı ve Teknolojisi Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Memik Bünyamin ÜZÜMCÜ İkinci Danışman: Prof. Dr. Esin SARIOĞLU Nisan 2026 61 sayfa Günümüzde tasarım ve üretim süreçlerinde yüksek düzeyde esneklik sunabilen baskı halılar, farklı tüketici taleplerine, değişen mekânsal kurgulara ve çağdaş estetik anlayışlara cevap verebilme kapasiteleri sayesinde tekstil ve iç mekân tasarımında önemli bir üretim alanı hâline gelmiştir. Bununla birlikte, baskı halılar, yalnızca görsel çeşitlilik sunan dekoratif ürünler olarak değil, aynı zamanda kullanım sürecindeki dayanım, bakım kolaylığı, yüzey direnci ve genel performans özellikleri bakımından da değerlendirilmesi gereken önemli bir tekstil ürünleri arasında yer almaktadır. Bu çalışmada, baskı halıların kullanımlarına yönelik ev tipi çamaşır makinesinde deterjanlı ve deterjansız olarak tekrarlı yıkama sonrasında renk değişimleri incelenmiştir. Yıkama işlemleri sonrasında numunelerin renk değişimleri farklı ışık kaynakları altında ölçülmüş; L*, a*, b*, C*, h° değerleri ile birlikte ΔL, Δa*, Δb*, ΔC*, ΔH* ve ΔE*cmc sonuçları karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Sonuçlar incelendiğinde, tekrarlı yıkamanın renk değişimi üzerinde belirgin değişimler oluşturduğu belirlenmiştir. Özellikle deterjanlı yıkama koşullarında bazı numunelerde ΔE*cmc değerlerinin arttığı, buna bağlı olarak L* ve C* değerlerinde değişimlerin daha belirgin hâle geldiği tespit edilmiştir. Deterjansız yıkamalarda ise renk değişimlerinin daha sınırlı düzeyde gerçekleştiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE EFFECT OF HOME LAUNDERING ON THE COLOR PROPERTIES OF SUBLIMATION TRANSFER PRINTED CARPETS WITH RECYCLED COTTON BASE ÇULCU, Mehmet M.Sc. in Carpet Design and Technology Supervisor:Asst.Prof. Dr. Memik Bünyamin ÜZÜMCÜ Co-Supervisor: Prof. Dr. Esin SARIOĞLU April 2026 61 pages Today, printed carpets, whichoffer a high degree of flexibility in designand production processes, have be come an important area of production in textile and interior design due to their capacity to respond to different consumer demands, changing spatial configurations, and contemporary aesthetic approaches. However, printed carpets should be regarded not only as decorative products that provide visual diversity, but also as important textile products that need to be evaluated in terms of durability duringuse, ease of maintenance, surface resistance, and overall performance characteristics. In this study, the color changes of printed carpets after repeated washing in a household washing machine, with and without detergent, were investigated in relation to their use. After the washing processes, the color changes of the samples were measured under different light sources; L*, a*, b*, C*, h° values to gether with ΔL, Δa*, Δb*, ΔC*, ΔH* and ΔEcmc results were comparatively evaluated. Upo nexamination of the results, it was determined that repeated washing caused significant color changes. Inparticular, under detergent washing conditions, ΔEcmc values increased in some samples, and accordingly, changes in L* and C* values became more pronounced. Indetergent-free washing, on the other hand, color changes were observed to occur at a more limited level.