Bilim lideri öğretmenlerin etkinlik temelli uygulamalarının öğrencilerin fen bilimleri dersi öz-yeterliklerine, öğrenme anlayışlarına ve akademik başarılarına etkisi
The effect of activity-based practices of science leader teachers on students' self-efficacy, learning perceptions, and academic success in science lessons
  1. Tez No: 1010245
  2. Yazar: EMRE ARSLANBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM SADİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik başarı, Öz yeterlilik, Öğrenme anlayışı, Academic achievement, Self-efficacy, Conceptions Of learning
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Bilim Liderliği Eğitimi alan ve almayan fen bilimleri öğretmenlerinin etkinlik temelli uygulamalarının eğitim verdikleri ortaokul öğrencilerinin fen öğrenmeye yönelik öz-yeterlilikleri, öğrenme anlayışları ve akademik başarıları üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma, ön-test–son-test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılarak yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini, deney grubunda 60 ve kontrol grubunda 60 olmak üzere toplam 120 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Fen Öğrenmeye Yönelik Öz-Yeterlilik Ölçeği, Bilim Öğrenme Anlayışı Ölçeği ve Akademik Başarı Testi kullanılmıştır. Deneysel uygulama öncesinde grupların bağımlı değişkenler bakımından denkliğini belirlemek amacıyla bağımsız örneklemler için t-testi yapılmıştır ve uygulama sonrasında gruplar arası farkların belirlenmesinde Çok Değişkenli Varyans Analizinden (MANOVA) yararlanılmıştır. Araştırma bulguları, deney ve kontrol gruplarının ön-test puanları arasında fen öğrenmeye yönelik öz-yeterlilik, öğrenme anlayışı ve akademik başarı açısından anlamlı bir fark olmadığını göstermiştir. Deneysel uygulama sonrasında ise Bilim Liderliği Eğitimi alan öğretmenlerin sınıfında bulunan öğrencilerin, Fen Öğrenmeye Yönelik Öz-Yeterlilik Ölçeği, Bilim Öğrenme Anlayışı Ölçeği ve Akademik Başarı Testi son-test puanlarının kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, öğretmenlere yönelik uzun süreli ve liderlik temelli mesleki gelişim programlarını tamamlayan fen bilimleri öğretmenlerinin uyguladığı etkinlik temelli uygulamalarının, öğrencilerin fen öğrenmeye yönelik özyeterliliklerini, öğrenme anlayışlarını ve akademik başarılarını bütüncül biçimde geliştirdiğini göstermektedir. Bu bağlamda, fen öğretiminde etkili bir mesleki gelişim modeli olarak Bilim Liderliği Eğitimi'nin tercih edilebileceği değerlendirilmiş ve bilim liderliği, sınıf içi liderlik ve öğretim liderliği bileşenlerini içeren programların yaygınlaştırılması, öğrenci öğrenme çıktılarının geliştirilmesine katkı sağlayabilirliği hakkında önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of activity-based practices of science teachers, both those who received science leadership training and those who did not, on the self-efficacy of middle school students in science learning, their conceptions of learning, and their academic achievement. The research was conducted using a quasi-experimental design with a pre-test–post-test control group. The sample consisted of 120 middle school students in total, 60 in the experimental group and 60 in the control group. The Self-Efficacy Scale for Science Learning, the Conceptions of Learning Science Scale, and the Academic Achievement Test were used as data collection instruments. Before the experimental application, an independent samples t-test was conducted to determine the equivalence of the groups in terms of dependent variables, and Multivariate Analysis of Variance (MANOVA) was used to determine the differences between the groups after the application. The research findings showed that there was no significant difference between the pre-test scores of the experimental and control groups in terms of self-efficacy for science learning, conceptions of learning, and academic achievement. Following the experimental application, it was determined that students in the classes of teachers who received Science Leadership Training had significantly higher post-test scores on the Self-Efficacy Scale for Science Learning, the Conceptions of learning Science Scale, and the Academic Achievement Test compared to the control group. The findings show that activity-based practices implemented by science teachers who have completed long-term, leadership-based professional development programs holistically improve students' self-efficacy for science learning, their learning conceptions, and their academic achievement. In this context, it was evaluated that Science Leadership Training can be preferred as an effective professional development model in science teaching, and suggestions were made regarding the dissemination of programs that include science leadership, classroom leadership, and instructional leadership components and their potential to contribute to the improvement of student learning outcomes.