Tenis sporcuların saldırganlık düzeylerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi
An examination of aggression levels in tennis players based on certain variables
- Tez No: 1010249
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN AYKUT AYSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Saldırganlık, Öfke, Tenis, Spor Psikolojisi, Faktör Analizi, Cinsiyet Farklılıkları, Aggression, Anger, Tennis, Sport Psychology, Factor Analysis, Gender Differences
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, tenis sporcularının saldırganlık ve öfke düzeylerini belirlemek; bu düzeylerin yaş, cinsiyet ve spor deneyimi gibi demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek ve kullanılan saldırganlık/öfke ölçeğinin psikometrik özelliklerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma kapsamında öncelikle veri temizleme işlemleri gerçekleştirilmiş, ardından tanımlayıcı istatistikler, normallik analizleri tek yönlü varyans analizi (ANOVA), bağımsız örneklem t-testi, uygulanmıştır. Bulgular: Tanımlayıcı istatistikler, saldırganlık düzeylerinin genel olarak düşük-orta aralıkta seyrettiğini göstermiştir. Ölçeğin iç tutarlılığı yüksek bulunmuş (α = 0.837) ve PCA sonuçları ölçeğin“duygusal-tepkisel saldırganlık”ve“davranışsal/fiziksel saldırganlık”olmak üzere iki boyutlu bir yapıya sahip olduğunu ortaya koymuştur. ANOVA sonuçlarına göre yaş ve spor yılı değişkenleri saldırganlık düzeylerini anlamlı biçimde etkilemezken (p > .05), cinsiyete göre anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p = .0327). Erkek sporcuların saldırganlık puanları kadınlara göre daha yüksektir ve bu fark küçük-orta düzey bir etki büyüklüğü göstermektedir Sonuç: Elde edilen bulgular, tenis sporcularında saldırganlığın temel belirleyicisinin demografik özelliklerden çok bireysel duygu düzenleme süreçleri olduğunu göstermektedir. Araştırmanın sonuçları spor psikolojisi, performans yönetimi ve antrenörlük uygulamalarına yönelik önemli katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the aggression and anger levels of tennis athletes; to examine whether these levels differ according to demographic variables such as age, gender, and sport experience; and to evaluate the psychometric properties of the aggression/anger scale used in the research. Material and Method: Within the scope of the study, data cleaning procedures were first conducted, followed by descriptive statistics, normality analyses, one-way analysis of variance (ANOVA), and independent samples t-tests. Results: Descriptive statistics indicated that aggression levels generally fall within the low-to-moderate range. The internal consistency of the scale was found to be high (α = .837), and PCA results revealed a two-factor structure consisting of“emotional-reactive aggression”and“behavioral/physical aggression.”According to the ANOVA results, age and years of sport experience did not significantly influence aggression levels (p > .05), whereas a significant difference was found based on gender (p = .0327). Male athletes had higher aggression scores than female athletes, and this difference indicated a small-to-moderate effect size. Conclusion: The findings suggest that the primary determinants of aggression among tennis players are not demographic characteristics but rather individual emotion regulation processes. The results of the study provide important contributions to the fields of sport psychology, performance management, and coaching practices.