Fernando Sor'un Op. 22“Grande Sonate”adlı eserinin armonik ve biçimsel açıdan incelenmesi
Harmonic and formal analysis of Fernando Sor's Op. 22“Grande Sonate”
- Tez No: 1010248
- Danışmanlar: DOÇ. BAŞAK ERSÖZ, ÖĞR. GÖR. FAZIL CEM KÜÇÜMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Klasik gitar, Klasik müzik, Classical guitar, Classical music
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
Özet
Bu tezde Fernando Sor'un gitar için yazdığı en önemli eserlerden bir tanesi olan“Grande Sonate”incelenmiştir. Dört bölümden meydana gelen sonatın bütün bölümleri armonik, biçimsel ve motivik analize tabi tutulmuştur. Eserin yazıldığı dönemdeki sonatlarda uygulanan kompozisyon gelenekleri ve normlar hakkında bilgi verebilmek amacıyla I. bölümde sonat türünün tarihsel gelişimi anlatılmış, II. bölümde ise analizin teorik arka planının daha iyi anlaşılması için sonatlarda sıkça yer alan formlar açıklanmıştır. Sonuç kısmında, hem incelenen bölümlerde göze çarpan özelliklerden bahsedilmiş hem de bölümler arası bağlantılar listelenerek bestecinin eser içerisinde bütünlük yaratmak adına kullandığı yöntemlere ışık tutmak hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, one of the most important compositions of Fernando Sor,“Grande Sonate”, has been examined. All movements of this four-movement sonata are analysed through harmonic, formal and motivic means. In order to inform readers about norms and customs of sonata-writing during composition of Op. 22, first part of the thesis is dedicated to historical development of sonata genre. To have a better understanding of theoretical background of music analysis, the second part contains a brief explanation of forms frequently encountered in sonata movements. In conclusion section, standing out properties and deviations of individual movements are treated; also, inter-movement materials present in the sonata are listed in an attempt to shed light on Fernando Sor's methods of creating compositional coherence.