Sistemik antifungal tedavi kullanan orta-şiddetli dermatofitozis tanılı hastaların etken dermatofit suşları, tedaviye yanıt oranları ve antifungal duyarlılık ve direnç durumu açısından incelenmesi
Investigation of causative dermatophyte strains, treatment response rates, and antifungal susceptibility and resistance profiles in patients with moderate-to-severe dermatophytosis receiving systemic antifungal therapy
  1. Tez No: 1010283
  2. Yazar: TÜRKAY AKCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EKİN BOZKURT ŞAVK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Dermatofitozis, Antifungal Direnci, Trichophyton indotineae, Dermatophytosis, Antifungal Resistance, Trichophyton indotineae
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Küresel boyutta artan antifungal direnç ve özellikle Trichophyton (T.) indotineae'nın ortaya çıkışı ışığında planlanan bu çalışmada; ülkemizde ilk kez kullanılacak olan Dermatofitozis Şiddet Skoru (DŞS) ile orta-şiddetli dermatofitozis tanılı hastaların klinik ve mikrobiyolojik özelliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda; etken dermatofit suşlarının tanımlanması, bu suşların antifungal duyarlılık ve direnç profillerinin saptanması, uygulanan sistemik tedaviye alınan yanıt oranları ile hasta uyumunun belirlenmesi hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 01.05.2025-31.12.2025 tarihleri arasında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran, dermatofitozis tanısı alan, 18 yaş ve üzerinde, okur-yazar, sistemik tedavi başlanan ve DŞS ≥10 olan orta-şiddetli dermatofitozisli 44 hasta dahil edildi. Hastalardan alınan kazıntı örnekleri direkt mikroskobik inceleme, kültür ve MALDI-TOF MS ile değerlendirildi. Terbinafin, itrakonazol, izokonazol ve lulikonazole karşı antifungal duyarlılık CLSI M38 kılavuzuna göre araştırıldı. EUCAST tarafından T. indotineae için tanımlanan terbinafin ECOFF değeri (>0,125 µg/mL) temel alınarak belirlenen T. mentagrophytes/interdigitale izolatları sekans analizi ile moleküler olarak incelendi. Hastaların demografik özellikleri, vücut kitle indeksi, hastalık süresi, DŞS, klinik sınıflandırma, tetikleyici faktörler, tedavi uyumu ve tedaviye bağlı yan etkiler kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 44 hastanın %59,1'i erkekti ve yaş ortalaması 38,86±15,21 yıl idi. 30 yaş altı grupta erkek cinsiyet, 30 yaş ve üzeri grupta kadın cinsiyet daha baskındı (p=0,030). Olguların %81,8'i fazla kilolu veya obezdi. En sık klinik tipler tinea corporis (%97,7) ve tinea cruris (%70,5) olup, hastaların %86,4'ünde birden fazla klinik tip birlikteliği, %97,7'sinde ise birden fazla anatomik lokalizasyon tutulumu saptandı. Hastaların %88,6'sında en az bir risk faktörü mevcuttu; en sık saptanan risk faktörleri topikal steroid ve/veya steroid-antifungal kombinasyon krem kullanımı (%50,0) ile aşırı terleme (%43,2) idi. Topikal steroid ve/veya steroid-antifungal kombinasyon krem kullanım öyküsü olan hastalarda medyan hastalık süresi anlamlı olarak daha uzundu (8,0 aya karşı 2,5 ay; p=0,034). Direkt mikroskobik incelemede %90,9, kültürde %84,1 pozitiflik saptandı. MALDI-TOF MS incelemesinde en sık T. mentagrophytes/interdigitale (%54,5, n=24), ardından T. rubrum (%27,3, n=12) saptandı. Antifungal duyarlılık testlerinde en düşük MİK değerleri lulikonazol, en yüksek MİK değerleri ise terbinafin için bulundu. T. mentagrophytes/interdigitale izolatlarının 23'ü terbinafine dirençli olarak değerlendirildi. İki izolatta bakteriyel kontaminasyon saptandığından, kalan 21 örnek sekans analizi ile moleküler olarak incelendi ve tamamı T. indotineae olarak tanımlandı. T. indotineae saptanan hastalarda medyan yaş daha düşük olup; tinea cruris, inguinal bölge tutulumu ve üst ekstremite tutulumu anlamlı olarak daha sık bulundu (sırasıyla p=0,001, p=0,005, p=0,031). İzlemde değerlendirilen tüm hastalarda DŞS'de azalma gözlendi. Sonuç: Orta-şiddetli dermatofitozis tanılı hastalarda T. mentagrophytes/ interdigitale izolatlarının sık saptandığı, terbinafin direncinin yüksek oranda görüldüğü ve sekans analizi yapılan dirençli izolatların tamamının T. indotineae olarak tanımlandığı gösterildi. Bu bulgular, bölgemizde T. indotineae'nın güncel ve önemli bir etken haline geldiğini düşündürmektedir. Dermatofitozis olgularında hızlı tür tanımlaması, antifungal duyarlılık testleri ve gerekli durumlarda moleküler incelemelerin uygun tedavi seçimi açısından önem taşıdığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was designed in response to the global rise in antifungal resistance, particularly the emergence of Trichophyton (T.) indotineae, and aimed to evaluate the clinical and microbiological characteristics of patients with moderate-to-severe dermatophytosis using the Dermatophytosis Severity Score (DSS), which was used for the first time in our country. Specifically, the study sought to identify the causative dermatophyte strains, determine their antifungal susceptibility and resistance profiles, and assess treatment response rates and patient adherence to systemic therapy. Materials and Methods: A total of 44 literate patients aged 18 years or older who were diagnosed with dermatophytosis, initiated on systemic antifungal treatment, and had a Dermatophytosis Severity Score (DSS) of ≥10 were included in the study. All patients were admitted to the Dermatology Outpatient Clinic of Aydın Adnan Menderes University Hospital between May 1, 2025, and December 31, 2025. Skin scraping specimens were evaluated by direct microscopic examination, culture, and matrix-assisted laser desorption/ionization time-of-flight mass spectrometry (MALDI-TOF MS). Antifungal susceptibility to terbinafine, itraconazole, isoconazole, and luliconazole was assessed according to the CLSI M38 guideline. T. mentagrophytes/interdigitale isolates classified on the basis of the terbinafine epidemiological cutoff value (ECOFF) defined by EUCAST for T. indotineae (>0.125 µg/mL) underwent further molecular analysis by sequencing. Demographic characteristics, body mass index, disease duration, DSS, clinical classification, triggering factors, treatment adherence, and treatment-related adverse effects were recorded. Results: Among the 44 patients included in the study, 59.1% were male, and the mean age was 38.86±15.21 years. Male sex predominated in the group aged <30 years, whereas female sex predominated in the group aged ≥30 years (p=0.030). Overall, 81.8% of the patients were overweight or obese. The most common clinical types were tinea corporis (97.7%) and tinea cruris (70.5%). Multiple clinical types were present in 86.4% of patients, and involvement of more than one anatomical site was observed in 97.7%. At least one risk factor was identified in 88.6% of patients, the most common being the use of topical steroids and/or steroid-antifungal combination creams (50.0%) and excessive sweating (43.2%). Patients with a history of topical steroid and/or steroid-antifungal combination cream use had a significantly longer median disease duration than those without such a history (8.0 vs. 2.5 months, p=0.034). Positivity rates were 90.9% for direct microscopic examination and 84.1% for culture. MALDI-TOF MS identified T. mentagrophytes/interdigitale as the most frequent species (54.5%, n=24), followed by T. rubrum (27.3%, n=12). Antifungal susceptibility testing showed the lowest minimum inhibitory concentration (MIC) values for luliconazole and the highest for terbinafine. Twenty-three T. mentagrophytes/interdigitale isolates were considered resistant to terbinafine. Because bacterial contamination was detected in two isolates, the remaining 21 samples were analyzed by sequencing, and all were identified as T. indotineae. Patients with T. indotineae had a lower median age, and tinea cruris, inguinal involvement, and upper extremity involvement were significantly more frequent in this group (p=0.001, p=0.005, and p=0.031, respectively). A reduction in DSS was observed in all patients evaluated during follow-up. Conclusion: The findings of this study demonstrated that T. mentagrophytes/interdigitale isolates were frequently encountered in patients with moderate-to-severe dermatophytosis, that terbinafine resistance was highly prevalent, and that all resistant isolates subjected to sequencing were identified as T. indotineae. These results suggest that T. indotineae has become a current and clinically important pathogen in our region. Rapid species identification, antifungal susceptibility testing, and molecular analyses when indicated may play a critical role in guiding appropriate treatment selection in patients with dermatophytosis.