An effective metaverse asset management protocol
Etkili bir metaverse varlık yönetimi protokolü
  1. Tez No: 1010333
  2. Yazar: FADY ALKHATEEB
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADIB HABBAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Blok zinciri sistemi, Metaverse, Nitelikli fikri tapu, Sayısal mahremiyet, Blockchain system, Metaverse, Non-fungible token, Digital privacy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Bilişim Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Ağları ve İnternet Teknolojileri Bilim Dalı
Özet
Metaverse'in hızlı büyümesi, dijital varlıkların farklı blokzincir platformlarında konuşlandırıldığı dağınık bir ekosisteme yol açmıştır. Bu dağınıklık, kullanıcıların zincirler arası birlikte çalışabilirliği sağlamak için güvenli, merkeziyetsiz ve gizliliği koruyan protokollere ihtiyaç duyması nedeniyle, birlikte çalışabilirlik konusunda önemli zorluklar yaratmaktadır. Mevcut çözümler tipik olarak merkezi borsalara veya üçüncü taraf aktarıcılara dayanmakta, bu da tek hata noktası ve potansiyel gizlilik riskleri oluşturmaktadır. Bu çalışmada, Metaverse varlıklarının çeşitli blokzincir platformları arasında kesintisiz hareketini sağlayan, Sıfır Bilgi Kısa Etkileşimsiz Bilgi Argümanı (zkSNARK) teknolojisini kullanan, kullanıcı odaklı yenilikçi bir protokol olan Metaverse Varlık Yönetimi (MAM) önerilmektedir. MAM mimarisi, tüm zkSNARK kanıtlarını yerel olarak kullanıcının makinesinde oluşturarak gizliliği sağlar; böylece özel anahtarlar ve varlık üst verileri dahil olmak üzere hassas verilerin cihazdan asla çıkmamasını garanti eder. Protokol, küresel devreye özgü kanıtlama anahtarını dağıtmak için güvenli bir tek seferlik kurulum kullanır ve toksik atık verilerin kalıcı olarak imha edilmesini sağlar. Deneysel değerlendirmeler, MAM'ın sabit ve minimal bir kanıt boyutu (192 bayt), düşük gas maliyeti (doğrulama başına 281.107 Gas) ve 15 saniyenin altında uçtan uca varlık transferi gecikmesi elde ederek MetaOpera ve MAP gibi güncel alternatiflerden daha iyi performans gösterdiğini ortaya koymaktadır. Statik güvenlik analizi, MAM'ın akıllı sözleşmelerinin en önemli güvenlik açığı türlerine karşı sağlamlığını doğrulamaktadır. Bu araştırma, gizliliği koruyan ve ölçeklenebilir metaverse'ler arası birlikte çalışabilirliğin mevcut durumunu geliştirmekte, Metaverse genelinde tamamen merkeziyetsiz dijital varlık yönetimi ve transferi için pratik bir yaklaşım sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The rapid growth of the Metaverse has led to a scattered ecosystem in which digital assets are deployed on different blockchain platforms. This disintegration creates significant challenges for interoperability, as users need secure, decentralized, and privacy-preserving protocols to enable interoperability between chains. Existing solutions typically depend on centralized exchanges or third-party relays, introducing a single point of failure and potential privacy risks. We propose Metaverse Asset Management (MAM), a novel user-centric protocol utilizing Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge technology (zkSNARK) that enables seamless movement of the Metaverse assets across various blockchain platforms. MAM's architecture ensures privacy by generating all zkSNARK proofs locally on the user's machine, ensuring that sensitive data, including private keys and asset metadata, never leave the device. The protocol employs a secure one-time setup to distribute the global circuit-specific proving key, ensuring the permanent destruction of toxic-waste data. Experimental evaluation demonstrates that MAM achieves a constant and minimal proof size (192 bytes), low gas cost (281,107 Gas per verification), and an end-to-end asset transfer latency under 15 seconds, outperforming recent alternatives such as MetaOpera and MAP. Static security analysis confirms the robustness of MAM's smart contracts against the most significant vulnerability types. This research enhances the state-of-the-art of privacy-preserving and scalable cross-metaverse interoperability, providing a practical approach for fully decentralized digital asset management and transfer across the Metaverse.