Siber güvenlik perspektifinden deepfake: Stratejik yaklaşımlar ve Türkiye için model önerisi
Deepfake from a cybersecurity perspective: Strategic approaches and a model proposal for Turkey
- Tez No: 1010368
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Deepfake, Devlet düzenlemeleri, Güvenlik stratejileri, Milli güvenlik stratejisi, Siber güvenlik, Siber saldırı, Deepfake, Governmental regulations, Security strategy, National security strategy, Cyber security, Cyber attack
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Bilişim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilişim Ana Bilim Dalı
Özet
Mevcut kişi, nesne veya olaylara benzeyen ancak gerçekte var olmamış olayları tasvir eden, yapay olarak oluşturulmuş veya manipüle edilmiş içerikler üretme imkânı sunan Deepfake teknolojisi, dijital gerçeklik algısını tehdit eden kritik bir araç haline gelmiştir. Deepfake teknolojisinin, yapay zekâ temelli üretim yöntemleri sayesinde sunduğu gerçekçi içerik üretim kabiliyeti hızla yaygınlaşarak yalnızca teknik bir yenilik olmaktan çıkmış; bireysel hakları, toplumsal güveni, ulusal güvenliği ve bilgi ekosistemini tehdit eden çok boyutlu bir siber güvenlik tehdidi hâline gelmiştir. Bu nedenle Deepfake ile mücadele, yalnızca teknik tespit araçlarıyla değil; hukuki, kurumsal, toplumsal ve stratejik boyutları kapsayan çok katmanlı bir yaklaşım gerektirmektedir. Bu tez, Deepfake olgusunu siber güvenlik perspektifinden ele alarak Türkiye için uygulanabilir bir mücadele modeli geliştirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada; Deepfake üretim ve tespit yöntemleri, sentetik medya kavramı, adli bilişim boyutu ve Deepfake içeriklerin dolandırıcılık, dezenformasyon, şantaj ve kimlik hırsızlığı gibi suç türleriyle ilişkisi incelenmiştir. Çeşitli stratejik ve düzenleme yaklaşımları analiz edilmiş; Türkiye özelinde mevcut durum değerlendirilerek elde edilen bulgular doğrultusunda, Deepfake ile mücadele için öncül, anında ve ardıl aşamalardan oluşan üç aşamalı stratejik bir model önermektedir. Bu model; hukuki düzenlemeler, teknik tespit mekanizmaları, kurumsal iş birliği ve toplumsal farkındalık unsurlarını bütüncül biçimde ele alarak Deepfake tehdidine karşı sürdürülebilir ve etkili bir mücadele çerçevesi sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Deepfake technology, which enables the artificial creation or manipulation of content depicting individuals, objects, or events that resemble real ones but have never actually occurred, has become a critical tool that threatens digital perceptions of reality. Owing to its ability to generate highly realistic content through artificial intelligence–based production methods, Deepfake technology has rapidly expanded beyond being merely a technical innovation and has evolved into a multidimensional cybersecurity threat that endangers individual rights, social trust, national security, and the information ecosystem. Consequently, combating Deepfake requires not only technical detection tools but also a multilayered approach encompassing legal, institutional, societal, and strategic dimensions. This thesis addresses the Deepfake phenomenon from a cybersecurity perspective and aims to develop an applicable mitigation model for Türkiye. The study examines Deepfake production and detection methods, the concept of synthetic media, the digital forensics dimension, and the relationship between Deepfake content and crimes such as fraud, disinformation, blackmail, and identity theft. Various strategic and regulatory approaches are analyzed, and the current situation in Türkiye is evaluated. Based on the findings, the thesis proposes a three-stage strategic model consisting of preemptive, real-time, and post-incident phases for combating Deepfake threats. This model adopts a holistic framework by integrating legal regulations, technical detection mechanisms, institutional cooperation, and public awareness, thereby offering a sustainable and effective approach to countering the Deepfake threat.