XBZr (X=Au, Ag, Cu, Ni) bileşiklerinin bazı fiziksel özelliklerinin ilk-ilkeler yöntemleriyle incelenmesi
Investigation of some physical properties of XBZr (X = Au, Ag, Cu, Ni) compounds using first-principles methods
- Tez No: 1010374
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN ÇİFTCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ab initio, Elektronik özellikler, Fizik, Fizikçiler, Mekanik özellikler, Optik özellikler, Termoelektrik, Yoğun madde fiziği, Yoğunluk fonksiyonu, Ab initio, Electronic properties, Physics, Physicists, Mechanical properties, Optical properties, Thermoelectric, Condensed matter physics, Density function
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Bilim Dalı
Özet
Sürdürülebilir bir gelecek için enerji verimliliği günümüzde büyük bir önem taşımakta ve atık ısının yeniden kullanımı bilimsel alanda öncelikli hedeflerden biri haline gelmektedir. Bundan dolayı, atık ısıyı doğrudan elektriğe dönüştürebilen termoelektrik malzemeler önemli bir çözüm olarak önerilebilir. Bir malzemenin bu konuda ne kadar etkili olduğunu belirlemek için Seebeck katsayısı ve elektriksel iletkenlik ile ısıl iletkenlik arasındaki hassas oranı temsil eden ZT parametresi hesaplanmalıdır. Son zamanlarda hem kararlı termal yapıları hem de ayarlanabilir elektronik özellikleri bulunan yarı-Heusler bileşikleri bu dengenin sağlanması için çalışmaların merkezinde bulunmaktadır. Bu çalışmada, ilk ilke hesaplamaları XBZr (X=Ag, Au, Cu, Ni) dört farklı yarı-Heusler bileşikleri için yapılmıştır. Bu kapsamda bu bileşiklerin yapısal, elektronik, mekanik ve optik özellikleri detaylı bir şekilde ele alınmış; termoelektrik potansiyelleri kapsamlı biçimde analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar ile bu bileşikler yeni nesil enerji dönüşüm teknolojileri için umut verici adaylar olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Energy efficiency is essential for ensuring a sustainable future, and the recovery of waste heat has become an important scientific goal in current research. As a consequence, thermoelectric materials which convert waste heat directly to electricity are seen as an important solution. The performance of these materials is evaluated based on ZT, which indicates an interplay between the Seebeck coefficient, electrical conductivity, and thermal conductivity. Recently, half-Heusler compounds have been extensively explored in research because of their stable thermal structures and tunable electronic features. In this work we described four half-Heusler compounds defined by XBZr (X = Ag, Au, Cu, Ni) using first-principles calculations. Within this framework, a comprehensive study on their structural, electronic, mechanical, and optical features with a detailed assessment of their thermoelectric potential was performed. These compounds show great potential for advanced energy conversion technologies.