Instructional videos optimized with artificial intelligence: Examining subtitle, voice, and image principles
Yapay zeka ile optimize edilen eğitsel videolar: Altyazı, ses ve görüntü ilkelerinin incelenmesi
- Tez No: 1010375
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ SAMUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çoklu Ortamla Öğrenmenin Bilişsel Teorisi, Bilişsel Yük, Altyazı, Ses, Görüntü, Multimedia Learning, Cognitive Load, Subtitle, Voice, Image
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Teknolojileri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın ana amacı, üretken yapay zekâ araçları ile eğitsel videolar üzerinde yapılan düzenlemelerin öğrenenlerin dinleme-anlama becerisi ve algılanan bilişsel yükleri üzerindeki etkisini araştırmaktır. Bu nicel çalışma, tamamı üretken yapay zekâ araçları ile hazırlanan, Çoklu Ortamla Öğrenmenin Bilişsel Teorisi'nin altyazı, ses ve görüntü ilkelerine ilişkin deneysel koşulları içermektedir. Veri, 2024-2025 akademik yılında Türkiye'nin kuzeybatısında yer alan bir devlet üniversitesinin İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde öğrenim gören lisans öğrencilerinden dinleme-anlama testleri ile Paas Öznel Bilişsel Yük Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veri, IBM SPSS Statistics 26 programı ile analiz edilmiştir. Deneylerin çoğunluğunda – altyazı sunumu (altyazı yok/blok altyazı/senkron altyazı), altyazı yazı tipi (tırnaklı/tırnaksız/el yazısı benzeri), altyazı üzerinde renk vurgusu (var/yok), altyazı-arka plan renk kontrastı (düşük/yüksek), anlatıcı sesinin cinsiyeti (kadın/erkek), anlatıcının aksanı (İngiliz/Hint/Alman aksanlı İngilizce), anlatıcının ses tonu (sakin/heyecanlı), anlatıcının varlığı ve bilinirliği (anlatıcı yok/bilindik anlatıcı/bilinmeyen anlatıcı), ve anlatıcının giyim tarzı (resmi/günlük) – ortalama erişi puanları bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Yalnızca, anlatıcının görünüm şekli deneyinde (belden yukarı görüntü/konuşmacı yüzü), belden yukarı görüntü lehine istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Deneylerde ön-test ile son-test arası istatistiksel olarak anlamlı fark sonucu elde edilmiştir. Bilişsel yük açısından, deneylerin çoğunluğunda deneysel koşullar arası istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Anlatıcının aksanına ilişkin koşulları araştıran Deney 6'da Hint aksanlı İngilizce, İngiliz aksanlı İngilizceden daha yüksek bilişsel yük sonucu ortaya koymuştur ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıdır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the effects of generative artificial intelligence adjustments on instructional videos on learners' listening comprehension in English and perceived cognitive load. Specifically, this quantitative study examines the subtitle, voice, and image principles of the Cognitive Theory of Multimedia Learning. The data was collected through experiments using listening comprehension tests and the Paas Subjective Cognitive Load Scale from the undergraduate students of the English Language and Literature department at a state university in Türkiye during the 2024-2025 academic year. The data was analysed using IBM SPSS Statistics 26 software. In the majority of experiments – subtitle presentation, subtitle font type, subtitle colour highlight, subtitle background-text contrast, gender of the instructor's voice, instructor's accent, instructor's tone of voice, instructor's presence and familiarity, and instructor's clothing style - no statistically significant difference was found between the mean gain scores. Only the instructor's appearance type yielded a statistically significant difference with gain scores favouring the half-body group. In all experiments, a statistically significant difference was found between the pre-test and post-test scores. In terms of cognitive load, no statistically significant difference was found between the experimental conditions of the majority of experiments. In Experiment 6, a statistically significant difference was found between the Indian and British accents, in which the Indian accent resulted in a higher cognitive load score.