Rus sosyopolitik söyleminde eşdizimsel örüntüleme analizi (Voyant Tools örneği)
A collocational analysis of Russian sociopolitical discourse with Voyant Tools
  1. Tez No: 1010410
  2. Yazar: SELİN SOLAK BERBEROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OLENA KOZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Eşdizimlilik, Rusça, Colocation, Russian
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Rus sosyopolitik söylemini Voyant Tools veri analizi ve görselleştirme aracı ile incelemeyi ve söylem içerisindeki eşdizimsel örüntüleri tespit edip yapısal, semantik ve pragmatik boyutlarda analiz etmeyi amaçlamaktadır. Voyant Tools bu çalışmada bir amaç değil, metnin genel eğilimlerini, yüksek frekanslı sözcükleri, tekrar eden eşdizimsel örüntüleri ve belirgin kümeleri ortaya koyan bir uzak okuma aracı olarak kullanılmıştır. Araştırmanın veri setini, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 2023,2024,2025 yıllarında Valday Kulübü'nde gerçekleştirdiği konuşmaların metin derlemi oluşturmaktadır. Valday tartışma kulübü konuşmalarının seçilme nedeni, bu platformun Rus dış politikası ve stratejik vizyonunun en kapsamlı şekilde dile getirildiği ana mecralardan biri olmasıdır. Çalışmanın kuramsal çerçevesi, Igor Mel'čuk'un AnlamMetin modeli temelinde yapılandırılmış olup, eşdizimler Nitelik+Nesne/Olgu ve Olgu/Nesne+Eylem modelleri üzerinden analiz edilmiştir. Araştırmanın kavramsal temeli, uzak okuma ile yakın okuma tekniklerinin birlikte kullanılmasına dayanarak özgün bir yaklaşım sunmaktadır. Sosyopolitik söylemin işlevsel boyutunu görselleştirmek amacıyla bir pragmatik taksonomi geliştirilmiştir. Önerilen taksonomi, oluşturulan veri setine özgü olarak derlem temelli bir sınıflandırma sunmayı hedeflemektedir. Tespitler sonucunda, Rus sosyopolitik söyleminde eşdizimsel örüntülerin en çok sırasıyla eleştiri, meşrulaştırma, övünme, nezaket, mesafe koyma, ironi, uzlaşma, uyarma, ima ve ikna gibi pragmatik işlevler oluşturduğu görülmüştür. Rus sosyopolitik söyleminde eşdizimsel örüntülerin analizinde ortaya çıkan verilerin yabancı dil öğretimi ve çeviri eğitimi alanlarına sağladığı katkılar ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine Russian sociopolitical discourse using the Voyant Tools data analysis programme and to identify collocation patterns within the discourse and analyse them in terms of their structural, semantic and pragmatic features. Voyant Tools is not the purpose of this study. It has been used as a distant reading tool to identify general trends in the text, high-frequency words and repeating collocation patterns. The database consists of a corpus of speech transcripts delivered by Russian President Vladimir Putin at the Valdai Discussion Club during the years 2023, 2024 and 2025. The reason for the choice of the Valdai Discussion Club's speeches is that this platform is one of the main forums where Russian foreign policy and strategic vision are expressed in the most comprehensive way. The theoretical framework of the study is based on Igor Mel'čuk's MeaningText theory and the collocations have been analysed using the Attribute+Object/Phenomenon and Object/Phenomenon+Action patterns. The conceptual framework of the study provides a unique approach based on the combination of distant reading and close reading methods. A corpus-based pragmatic taxonomy has been created to classify the functional aspect of sociopolitical discourse. The findings indicate that, in Russian sociopolitical discourse, collocation patterns most frequently occur in pragmatic aspects such as criticism, legitimisation, boasting, politeness, aloofness, irony, compromise, caution, implication and persuasion. Finally, the findings from the analysis of collocation pattern in Russian sociopolitical discourse are discussed in terms of their potential benefits to language teaching and translation studies.