Sağlık yöneticilerinin yönetim tarzı ve desteğinin çalışanların iş tatmini üzerindeki etkisinde iş performansın aracılık rolü
The mediating role of job performance in the impact of health managers' management style and support on employees' job satisfaction
- Tez No: 1010429
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YORULMAZ, DOÇ. DR. BURHANETTİN UYSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Yönetici desteği, Yönetsel tarz, İş performansı, İş tatmini, Manegerial support, Managerial style, Job performance
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, sağlık yöneticilerinin yönetim tarzları, algılanan yönetici desteği, iş performansı ve iş tatmini arasındaki ilişkileri incelemek ve iş performansının bu ilişkilerdeki aracı rolünü Türkiye'deki sağlık çalışanları özelinde değerlendirmektir. Ayrıca çalışanların demografik ve örgütsel özelliklerinin bu değişkenler üzerindeki etkisinin analiz edilmesi de amaçlanmaktadır. Araştırma, Konya merkezinde 50 ve üzeri yatak kapasitesine sahip iki üniversite hastanede ve iki özel hastanede görev yapan 456 sağlık çalışanı ile yüz yüze anket yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Algılanan Yönetici Yönetim Tarzı, Algılanan Müdür Desteği, İş Tatmini ve İş Performansı ölçekleri kullanılmıştır. Veriler, Jamovi 2.6.44 programı aracılığıyla tanımlayıcı istatistikler, normallik testleri, Spearman korelasyon analizi, doğrulayıcı faktör analizi, yapısal eşitlik modellemesi ve parametrik olmayan testler kullanılarak analiz edilmiştir. Tüm ölçeklerin geçerli yapısal modeller sergilediği doğrulanmıştır. Araştırmanın bulguları, algılanan yönetici desteğinin hem iş tatmini (β = 0,376, p < ,001) hem de iş performansı (β = 0,335, p < ,001) üzerinde güçlü olumlu ilişkiler sergilediğini ortaya koymaktadır. İş performansının iş tatmini üzerindeki doğrudan ilişkisi de anlamlıdır (β = 0,447, p < ,001). Otoriter, ilgisiz ve karşı koyucu yönetim tarzlarının iş tatmini üzerinde doğrudan anlamlı etkileri bulunmazken ilgisiz yönetim tarzı, iş performansıyla olumsuz yönde ilişkili olan en güçlü değişken olarak öne çıkmaktadır (β = -0,492, p < ,001). Aracılık analizleri; algılanan yönetici desteğinin performans aracılığıyla iş tatminiyle pozitif ilişkili olduğunu (β = 0,150, p < ,001) ve ilgisiz yönetim tarzının performans aracılığıyla iş tatminiyle negatif yönde ilişkili olduğunu (β = -0,220, p = ,002) ortaya koymaktadır. Demografik analizlerde yaş, medeni durum, hastane türü ve büyüklüğü ile liderlik pozisyonu belirleyici faktörler olarak saptanmıştır. Sonuç olarak araştırma bulguları, algılanan yönetici desteğinin sağlık çalışanlarının iş performansı ve iş tatmini ile anlamlı ve olumlu yönde ilişkili olduğunu göstermektedir. Buna karşılık, incelenen yönetim tarzları arasında yalnızca ilgisiz yönetim tarzının iş performansı üzerinde anlamlı bir etkisinin bulunduğu belirlenmiştir. Ayrıca iş performansının, ilgisiz yönetim tarzı ile yönetici desteği arasındaki ilişkilerde iş tatminiyle istatistiksel bir aracılık bağı gösterdiği saptanmıştır. Bulgular, sağlık kurumlarında yönetsel desteğin çalışan çıktıları açısından önemli bir unsur olabileceğine işaret ederken, özellikle ilgisiz yönetim anlayışının çalışan performansı üzerinde olumsuz sonuçlarla ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Bunun yanında araştırmanın, Türkiye bağlamında sağlık yönetimi literatürüne performansın aracılık rolüne ilişkin bulgular üzerinden katkı sağlayabileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to examine the relationships among healthcare managers' management styles, perceived managerial support, job performance, and job satisfaction, and to evaluate the mediating role of job performance in these relationships among healthcare employees in Türkiye. In addition, the study aims to analyze the effects of employees' demographic and organizational characteristics on these variables. The study was conducted through face-to-face survey administration with 456 healthcare employees working in two university hospitals and two private hospitals with a bed capacity of 50 or more, located in the city center of Konya. The Perceived Managerial Management Style, Perceived Supervisor Support, Job Satisfaction, and Job Performance scales were utilized. The data were analyzed using Jamovi 2.6.44 through descriptive statistics, normality tests, Spearman correlation analysis, confirmatory factor analysis, structural equation modeling, and non-parametric tests. The findings confirmed that all scales demonstrated valid structural models. The results of the study indicate that perceived managerial support exhibits strong positive relationships with both job satisfaction (β = 0.376, p < .001) and job performance (β = 0.335, p < .001). The direct effect of job performance on job satisfaction was also found to be significant (β = 0.447, p < .001). While authoritarian, indifferent, and oppositional management styles did not demonstrate direct significant effects on job satisfaction, the indifferent management style emerged as the strongest variable negatively associated with job performance (β = -0.492, p < .001). Mediation analyses revealed that perceived managerial support was positively associated with job satisfaction through job performance (β = 0.150, p < .001), whereas the indifferent management style was negatively associated with job satisfaction through job performance (β = -0.220, p = .002). Demographic analyses identified age, marital status, hospital type and size, and management position as significant determining factors. In conclusion, the findings suggest that perceived managerial support is significantly and positively associated with healthcare employees' job performance and job satisfaction. In contrast, among the management styles examined, only the indifferent management style demonstrated a significant relationship with job performance. Furthermore, job performance was found to exhibit a statistically significant mediating role in the relationships between indifferent management style, managerial support, and job satisfaction. These findings indicate that managerial support may constitute an important factor for employee outcomes in healthcare institutions, while an indifferent management approach may be associated with adverse consequences for employee performance. Moreover, the study is considered to contribute to the healthcare management literature in the Turkish context by providing evidence regarding the mediating role of performance.