Primer hiperparatiroidili hastalarda cerrahi öncesi ve sonrası dönemde oksidatif stres parametrelerinin (SOD, LOOH, MDA, Glutatyon Peroksidaz, ROS, Sestrin-2, KEAP1/NRF2 yolağı) değerlendirilmesi ve sonuçların kontrol grubuyla karşılaştırılması
Evaluation of oxidative stress parameters (SOD, LOOH, MDA, Glutathione Peroxidase, ROS, Sestrin-2, KEAP1/NRF2 pathway) in patients with primary hyperparathyroidism before and after surgery and comparison of the results with the control group
- Tez No: 1010467
- Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN TABUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: LOOH, MDA, oksidatif stres, PHPT, Sestrin-2, LOOH, MDA, oxidative stress, PHPT, Sestrin-2
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Primer hiperparatiroidi (PHPT) hastalarında cerrahi öncesi ve sonrası dönemde oksidatif stres parametreleri olan süperoksit dismutaz (SOD), lipid hidroperoksitleri (LOOH), malondialdehit (MDA), glutatyon peroksidaz (GPx), reaktif oksijen türevleri (ROS) ve Sestrin-2 düzeyleri ile Kelch yapısına benzeyen protein ailesi/Eritroid kökenli nükleer faktör-2 ile ilişkili faktör-2 (KEAP1/NRF2) sinyal yolağı bileşenlerindeki değişimleri değerlendirmek ve bulguları sağlıklı kontrol grubuyla karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18–70 yaş arasında 40 preoperatif, 40 postoperatif PHPT'li hasta ve 35 sağlıklı kontrol dahil edildi. Hiperkalsemiye yol açabilecek ek hastalığı bulunan olgular ile gebeler dışlandı. Tüm katılımcılarda albümin, fosfor, kalsiyum, D vitamini, parathormon (PTH) ile SOD, LOOH, MDA, GPx, ROS, Sestrin-2 ve KEAP1/NRF2 düzeyleri ölçüldü; hasta grubunda ultrasonografi ve sintigrafi uygulandı. Bulgular: Postoperatif 1. ayda serum kalsiyum ve PTH düzeyleri anlamlı ölçüde azalırken fosfor ve D vitamini düzeyleri anlamlı artış gösterdi (p<0,05). Oksidatif stres parametrelerinde postoperatif dönemde MDA ve LOOH düzeyleri anlamlı azalırken (p<0,05) SOD ve GPx düzeylerinde anlamlı değişiklik gözlenmedi (p>0,05). ROS değeri ve Sestrin-2 düzeyleri cerrahi sonrasında anlamlı olarak düşerken (p<0,05) KEAP1 ve NRF2 düzeylerinde anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). Sonuç: PHPT, oksidatif stres belirteçleri ve antioksidan sistemlerde değişikliklerle ilişkili olabilir. Paratiroidektomi ile PTH ve kalsiyumun normalleşmesi oksidatif stres parametrelerinin iyileşmesine katkı sağlayabilir. Bu ilişkinin aydınlatılması için geniş ölçekli prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate changes ın oxidative stress parameters including SOD, LOOH, MDA, GPx ,ROS and Sestrin-2 as well as components of the KEAP1/NRF2 signaling pathway in patients with primary hyperparathyroidism before and after surgery, and to compare the findings with those of a healthy control group. Materials and Methods: The study ıncluded 40 preoperative and 40 postoperative patients with PHPT aged 18–70 years, along with 35 healthy controls. Patients with comorbidities capable of causing hypercalcemia and pregnant women were excluded. Serum albumin, phosphorus, calcium, vitamin D, PTH, SOD, LOOH, MDA, GPx, ROS, Sestrin-2, and KEAP1/NRF2 levels were measured ın all participants; ultrasonography and scintigraphy were performed in the patient group. Results: At postoperative month one, serum calcium and PTH levels decreased significantly while phosphorus and vitamin D levels increased significantly (p<0.05). MDA and LOOH levels decreased significantly in the postoperative period (p<0.05), whereas SOD and GPx levels remained unchanged (p>0.05). ROS and Sestrin-2 levels decreased significantly following surgery (p<0.05), while KEAP1 and NRF2 levels showed no significant difference (p>0.05). Conclusion: PHPT may be associated with alterations in oxidative stress markers and antioxidant defense systems. Normalization of PTH and calcium following parathyroidectomy may contribute to improvement in oxidative stress parameters. Large-scale prospective studies are warranted to further elucidate this relationship.