Yonca silajına farklı oranlarda katılan keçiboynuzu kırığının silaj kalitesi ve sindirilebilirliği üzerine etkileri
Effects of adding different proportions of crushed carob to alfalfa silage on silage quality and digestibility
  1. Tez No: 1010468
  2. Yazar: SEHER UYANIK UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURİYE TUĞBA BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Yonca Silajı, Keçiboynuzu Katkısı, Fermantasyon Parametreleri, Sindirilebilirlik, Alfalfa Silage, Carob Additive, Fermentation Parameters, Digestibility
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Veteriner Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada taze yoncaya farklı oranlarda keçiboynuzu kırığı katılarak hazırlanan yonca silajının kalite parametreleri ve sindirilebilirliği üzerine etkileri değerlendirilmiştir. Bu amaçla çiçeklenme döneminin başlangıcında biçilen taze yonca, ağırlık esasına göre %2, %4 ve %8 oranlarında keçiboynuzu ilave edilerek cam kavanozlara silolanmıştır. Kontrol ve deneme grupları olacak şekilde 4 grup oluşturulmuş ve her grup için 8 tekerrür hazırlanmıştır. Silaj kavanozları 60 günlük fermantasyondan sonra açılarak fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır. Çalışmadaki deneme gruplarının sindirilebilirliklerini tespit etmek amacıyla Daisy inkübatör cihazı kullanılmıştır Yonca silajına keçiboynuzu katılmasıyla; kuru madde (KM), ham kül (HK), ham yağ (HY), Nötral Deterjan Fiber (NDF) ve Asit Deterjan Fiber (NDF) içerikleri açısından gruplar arasında önemli derecede farklılıklar gözlenmiştir. Katkı oranının artmasıyla birlikte Flieg Puanı da önemli derecede artış göstermiştir. Silaj gruplarına ait pH değerlerinin 5.43 – 3.79 arasında olduğu ve en düşük pH değeri %8 keçiboynuzu katkılı yonca silajı grubunda olduğu tespit edilmiştir. En yüksek Laktik asit (LA) konsantrasyonu %8 keçiboynuzu katkılı yonca silajı grubunda tespit edilmiştir. Ayrıca en düşük Asetik asit (AA), Propiyonik Asit (PA) ve NH3-N içerikleri %8 keçiboynuzu katkılı yonca silajı grubunda tespit edilmiştir. İnkübasyonun sonunda en yüksek İn vitro gerçek sindirilebilirlik (İVGS), İn vitro organik madde sindirilebilirliği (İVOMS) ve İn vitro kuru madde sindirilebilirliği (İVKMS) %4 keçiboynuzu katkılı yonca silajı grubunda tespit edilmiştir. Bu çalışmada keçiboynuzu katkısının %4 oranında kullanılmasının yonca silaj kalitesini ve sindirilebilirliğini olumlu yönde etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study evaluated the effects of adding different proportions of cracked carob pods to fresh alfalfa silage on quality parameters and digestibility. For this purpose, fresh alfalfa harvested at the beginning of the flowering period was ensiled in glass jars with the addition of carob pods at 2%, 4%, and 8% by weight. Four groups were formed, consisting of control and experimental groups, and 8 replicates were prepared for each group. After 60 days of fermentation, the silage jars were opened and physical and chemical analyses were performed. A Daisy incubator was used to determine the digestibility of the experimental groups in the study. Significant differences were observed between the groups in terms of dry matter (DM), crude ash (CA), crude fat (CF), neutral detergent fiber (NDF), and acid detergent fiber (NDF) contents with the addition of carob pods to the alfalfa silage. The Flieg score also increased significantly with increasing additive ratio. The pH values of the silage groups were found to be between 5.43 and 3.79, with the lowest pH value observed in the alfalfa silage group with 8% carob additive. The highest lactic acid (LA) concentration was detected in the alfalfa silage group with 8% carob additive. Furthermore, the lowest acetic acid (AA), propionic acid (PA), and NH3-N contents were also found in the alfalfa silage group with 8% carob additive. At the end of incubation, the highest in vitro true digestibility (IVGS), in vitro organic matter digestibility (IVOMD), and in vitro dry matter digestibility (IVDMD) were observed in the alfalfa silage group with 4% carob additive. This study concludes that using 4% carob additive positively affects the quality and digestibility of alfalfa silage.