Video oyunu deneyiminde bellek ve nostaljinin anlatısal rolü: Mouthwashing ve Crow Country örnekleri
The narrative role of memory and nostalgia in video game experience: Mouthwashing and Crow Country as examples
  1. Tez No: 1010486
  2. Yazar: MUAMMER YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHADIR UÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, İletişim Bilimleri, Fine Arts, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Nostalji, Sanat, Video oyunları, Nostalgia, Art, Video games
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: İnteraktif Medya Tasarımı Bilim Dalı
Özet
Nostalji, bu çalışmada yalnızca geçmişe duyulan bir özlem olarak ele alınmamaktadır; bellek, anlatı ve duyusal deneyim aracılığıyla anımsamayla birlikte yeniden kurulan dinamik bir süreç olarak değerlendirilmektedir. Video oyunlarının etkileşimli bir medya olması, oyuncunun kontrol ettiği karakterle özdeşleşimini diğer sanat formlarına kıyasla daha güçlü ve doğrudan kılmaktadır. Video oyunlarının ortaya çıkışlarından itibaren artan popülerliği göz önüne alındığında, bu oyunlarla büyüyen kuşakların yaş aldıkça geçmiş oyun deneyimlerini hatırlama, anımsama ve nostaljik bir bağ kurma eğilimleri gözlemlenebilmektedir. Oyun tasarımcılarının da farkında olduğu bu“geçmiş”hissiyatı, oyunların hem anlatı yapısında hem de oynanış mekaniklerinde bilinçli kararların alınmasına neden olan bir tasarım unsuru olarak değerlendirilmektedir. Korku türü ve teması ise video oyunlarında ve de daha genel olarak sanatta, bastırılmış olanın geri dönüşü ekseninde şekillenen öykülerle duygulanımları daha doğrudan ve aşırı şekilde dışa vurabilmesi sayesinde güçlü bir ifade alanı sunmaktadır. Korkunun, geçmişte yaşanmış bir deneyimin gelecekte yeniden yaşanacağına dair hissiyatla ilişkili olması, bu temanın nostalji kavramıyla birlikte düşünülmesini anlamlı kılmaktadır. Bu nitel araştırma çalışması, korku ve nostalji arasındaki bu kesişim noktalarını incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada korku video oyunlarında nostalji olgusunun nasıl üretildiği ve oyuncu deneyimine nasıl etki ettiği ele alınmıştır. Bu bağlamda, korku duygusunun sanattaki tarihsel yeri ile nostalji arasındaki ilişki incelenmiş; video oyunlarının bu iki kavramı nasıl bir araya getirdiği, retro tarzı modern oyun üretim teknikleriyle yeniden kurgulanma biçimleri ve geçmiş oyun deneyimlerinin simüle edilmesi tartışılmıştır. Örneklem olarak seçilen Crow Country ve Mouthwashing oyunları karşılaştırmalı bir analizle incelenmiştir. Bu analiz kapsamında her iki oyunun anlatı yapıları, oyun dinamikleri, görsel-işitsel ögeleri ve mekân kullanımları değerlendirilerek, nostaljinin ve hatırlama eyleminin korku deneyimini nasıl güçlendirdiği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nostalgia is not treated in this study merely as a longing for the past; it is evaluated as a dynamic process that is reconstructed through memory, narrative, and sensory experience. The interactive nature of video games makes the players' identification with the characters they control stronger and more direct than in other art forms. Considering the increasing popularity of video games since their emergence, it can be observed that generations that grew up with these games tend to remember, recall, and form nostalgic bonds with their past gaming experiences as they age. This sense of“the past”which game designers are also aware of, is considered a design element that leads to conscious decisions in both the narrative structure and gameplay mechanics of games. The horror genre and theme, on the other hand, offers a powerful medium of expression in video games and, more generally, in art, due to their ability to express emotions more directly and intensely through stories shaped around the return of the repressed. The fact that fear is associated with the feeling that a past experience will be relived in the future makes it meaningful to consider this theme alongside the concept of nostalgia. This qualitative research study aims to examine these points of intersection between horror and nostalgia. It examines how the notion of nostalgia is constructed in horror video games and how it affects the player experience. In this context, the historical role of horror in art has been examined in relation to nostalgia; how video games bring these two concepts together, the ways in which retro-style modern game production techniques are reimagined, and the simulation of past gaming experiences have been discussed. The games Crow Country and Mouthwashing, selected as examples, were subjected to a comparative analysis. Within this framework, the narrative structures, gameplay mechanics, audiovisual elements, and use of settings in both games were evaluated, revealing how nostalgia and the act of remembering intensifies and enhances the horror experience.