RÊZIMANA KIRMANCKÎ (ZAZAKÎ) YA DEVOKA GIMGIMÊ
Gimgim Ağzının Kirmanckî (Zazakî)'sinin Grameri
  1. Tez No: 1010606
  2. Yazar: İBRAHİM BİNGÖL
  3. Danışmanlar: DR. BAHİEZ OMAR AHMED, DR. TAHİRHAN AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Gimgim Ağzı, Zazaki, Sentaks, Morfoloji, Fonoloji, Gimgim's accent, Zazakî, Syntax, Morphology, Phonology
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Unıversıty Of Zakho
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Bilim Dalı
Özet
Bu tez Gimgim ağı Kırmancki (Zazaki)'sinin gramerini ele almaktadır. Tez Fonoloji, Morfolojo ve Sentaks olmak üzere üç bölümden oluşmaktadıri Fonoloji bölümünde genel olarak Gimgim ağzının fonolojisi üzerinde durduk. Bu bölümde bu ağızda ne kadar sesin bulunduğuna, hangi seslerin ünlü, hangi seslerin ünsüz olduğuna ve bunların dilde nasıl kaynaşıp büzüştüklerine ve hangi seslerin konuşmada düştüklerine odaklandık. Bilindiği gibi Gimgim ağzının fonolojisiyle ilgili çalışma çok azdır. Zazaki ağızlarının fonolojisiyle ilgili çalışmalar da daha azdır. Bu alanda özel çalışmaların yürütülmesine ihtiyaç vardır. Belki böylelikle Zazakinin standardizasyonu kolaylaşabilir Fonoloji bölümde genel olarak Gimgim ağzının morfolojisi üzerinde durduk ve Gimgim ağzının morfolojisi nasıl olduğunu göstermeye çalıştık. Sentaks bölümünde ise özelde iilgi cümlecikleri ve ad öbeklerinin kuruluş düzenleri; genelde ise senktaks konusu tipolojik yönden incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
“Grammar of Kirmanckî (Zazakî) of Gimgim's accent”This dissertation deals with Grammar of Zazaki of Gimgim's accent and consists of three chapters: Phonology, Morphology and Syntax. Generally we deal with phonology of Gimgim's accent in the chapter of Phonology. In this chapter we focus on how many sounds there are, how many sounds are vowels, how many are consonants, how sounds change, how they contract, how they drop in Gimgim's accent. As known, about the phonology of Gimgim's accent few studies have been conducted. The ones about the phonology of accents have been conducted fewer. In this field it is necessary to conduct special studies. Maybe in this way standardization of zazakî can be easy. In the chapter of morphology we generally focus on morphology of Gimgim's accent and we try to show how morphology of Gimgim's accent is. In the chapter of syntax too, in particular the relative clauses and noun phrase's word order and in general the subjects of syntax are examined in terms of the typological aspect.