Böbrek nakli alıcılarında primer hastalığın ve diyaliz modalitesinin sonuç üzerine etkisinin retrospektif analizi
Retrospective analysis of the effect of primary disease and dialysis modality on outcomes in renal transplant recipients
- Tez No: 1010632
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPARSLAN ERSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Böbrek transplantasyonu, diyabetik nefropati, diyaliz modalitesi, graft sağkalımı, hemodiyaliz, periton diyalizi, Diabetic nephropathy, dialysis modality, graft survival, kidney transplantation, hemodialysis, peritoneal dialysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Böbrek nakli uygulanan hastalarda son dönem böbrek hastalığına yol açan primer böbrek hastalığının türü ile nakil öncesi diyaliz modalitesinin (hemodiyaliz, periton diyalizi veya preemptif transplantasyon) graft sağkalımı, hasta sağkalımı ve graft fonksiyonu üzerindeki etkilerini retrospektif olarak değerlendirmek. Gereç-Yöntem: Bu tek merkezli, retrospektif çalışmaya Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Ocak 2007 – Aralık 2022 tarihleri arasında böbrek nakli uygulanan, 18 yaş ve üzerindeki 566 hasta dahil edildi. Demografik, klinik ve laboratuvar veriler hastane bilgi sistemi üzerinden toplandı. Graft ve hasta sağkalımı Kaplan-Meier yöntemi ve Log-rank testi ile analiz edildi. Graft kaybı ve mortalite üzerine etkili bağımsız risk faktörleri sırasıyla çok değişkenli lojistik regresyon ve Cox orantılı hazard regresyon analizi ile belirlendi. Bulgular: Hastaların 345'i (%60,9) fonksiyone graft, 221'i (%39,1) non-fonksiyone graft grubunda yer aldı. Çok değişkenli analizde ileri yaş (OR=1,020; p=0,020), erkek cinsiyet (OR=1,549; p=0,020), periton diyalizi uygulanması (OR=2,182; p=0,002), primer hastalık olarak diyabetik nefropati (OR=3,521; p=0,003) ve akut rejeksiyon gelişimi (OR=2,529; p<0,001) graft kaybı açısından bağımsız risk faktörleri olarak saptandı. Hasta sağkalımı üzerine yapılan Cox regresyon analizinde ileri yaş (HR=1,064; p<0,001), periton diyalizi (HR=1,816; p=0,008), diyabetik nefropati (HR=2,906; p<0,001) ve akut rejeksiyon (HR=2,210; p<0,001) mortalite riskini anlamlı biçimde arttıran bağımsız değişkenler olarak belirlendi. Sonuç: Primer böbrek hastalığı olarak diyabetik nefropati ve nakil öncesi periton diyalizi, böbrek nakli sonrası graft kaybı ve mortalite açısından bağımsız risk faktörleridir. Akut rejeksiyon en güçlü bağımsız belirleyici olmaya devam etmektedir. Bu bulgular, söz konusu hasta gruplarında nakil öncesi hazırlık ve nakil sonrası izlemin titizlikle planlanması gerektiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To retrospectively evaluate the effects of primary kidney disease aetiology and pretransplant dialysis modality (hemodialysis, peritoneal dialysis, or preemptive transplantation) on graft survival, patient survival, and graft function in kidney transplant recipients. Material-Method: This single-center, retrospective study included 566 adult patients who underwent kidney transplantation at Bursa Uludağ University Faculty of Medicine Hospital between January 2007 and December 2022. Demographic, clinical, and laboratory data were collected from the hospital information system. Graft and patient survival were analyzed using the Kaplan-Meier method and Log-rank test. Independent risk factors for graft loss and mortality were identified using multivariable logistic regression and Cox proportional hazards regression, respectively. Results: Of all patients, 345 (60.9%) were in the functioning graft group, and 221 (39.1%) were in the non-functioning graft group. Multivariable analysis identified older age (OR=1.020; p=0.020), male sex (OR=1.549; p=0.020), pretransplant peritoneal dialysis (OR=2.182; p=0.002), diabetic nephropathy as primary disease (OR=3.521; p=0.003), and acute rejection (OR=2.529; p<0.001) as independent risk factors for graft loss. Cox regression analysis revealed older age (HR=1.064; p<0.001), peritoneal dialysis (HR=1.816; p=0.008), diabetic nephropathy (HR=2.906; p<0.001), and acute rejection (HR=2.210; p<0.001) as independent predictors of mortality. Conclusion: Diabetic nephropathy is the primary kidney disease, and pretransplant peritoneal dialysis is an independent risk factor for graft loss and mortality following kidney transplantation. Acute rejection remains the strongest independent predictor. These findings underscore the importance of careful pretransplant preparation and post-transplant follow-up in these high-risk patient groups. x