Diz ağrısı olan bireylerde popliteus kasına yapılacak olan miyofasyal gevşetme tekniklerinin etkinliğinin araştırılması
Investigation of the effectiveness of myofascial release techniques applied to the popliteus muscle in individuals with knee pain
  1. Tez No: 1010631
  2. Yazar: AYŞEGÜL KUTSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ CIMBIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Dinamik dengeleme, Eklem ağrısı, Manuel terapi, Miyofasyal gevşeme tedavisi, Miyofasyal gevşetme, Statik denge, Dynamic balancing, Arthralgia, Manuel theraphy, Myofascial release therapy, Myofascial releasing, Static balance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı; diz ağrısı şikâyeti bulunan bireylerde, geleneksel fizik tedavi ve egzersiz protokollerine ek olarak popliteus kasına yönelik miyofasyal release (MRF) tekniklerinin uygulanmasının; ağrı, eklem hareket açıklığı (EHA), yaşam kalitesi, fiziksel fonksiyonlar, ödem ve denge üzerine etkinliğini araştırmaktı. Diz ağrısı ile kliniğe başvuran 60 hasta dahil edilme/dışlama kriterlerine göre değerlendirildi, uygun bulunan 45 katılımcı popliteus grubu (n=23), kontrol grubu (n=22) olarak 2 gruba rastgele randomizasyonla ayrıldı. Tedavi öncesi ve tedavi sonrasında her iki gruba da ağrı (VAS), fonksiyonel durum (WOMAC), yaşam kalitesi (SF-12), eklem hareket açıklığı (EHA), çevre ölçümü ve denge testleri (Zamanlı Kalk Yürü Testi ve Tek Ayak Üstü Durma Testi) uygulandı. Her iki gruba standart fzik tedavi ve rehabilitasyon (FTR) programı (Isı Tedavisi, TENS, USG ve egzersiz) haftada 5 gün olmak üzere toplam 10 seans olarak uygulandı. Popliteus grubuna standart FTR'ye ek olarak popliteus kasına yönelik miyofasyal release teknikleri uygulandı. Her iki gruptaki ölçümler ve uygulamalar çalışmayı yürütücü fizyoterapist tarafından yapılmıştır. Tedavi öncesi değerlendirmelerde iki grup arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Popliteus grubunun tedavi öncesi ve sonrası değerlendirmelerinin karşılaştırılması yapıldığında VAS, Zamanlı Kalk Yürü Testi, Tek Ayak Üstü Durma Testi (TAÜDT) gözler açık pozisyonda durma ve gözler kapalı pozisyonda durma, diz fleksiyon açısında, WOMAC tüm alt skorlarında (ağrı, sertlik, fiziksel fonksiyon), yaşam kalitesi ölçeği (SF-12) Fiziksel bileşenler özet skorunda istatiksel açıdan anlamlı derecede fark bulunmuştur (p<0,05). Kontrol grubunda ise; VAS, WOMAC tüm alt skorlarında (ağrı, sertlik, fiziksel fonksiyon), yaşam kalitesi ölçeği (SF-12) Fiziksel bileşenler ve Mental bileşenler özet skorunda istatiksel açıdan anlamlı derecede fark bulunmuştur (p<0,05). Gruplar arasındaki farkları araştırmak için tedavi öncesi ile tedavi sonrasıdelta (Δ) değerleri hesaplandı. Gruplar arasında VAS, Zamanlı Kalk Yürü Testi, Tek Ayak Üstü Durma Testi (TAÜDT) gözler açık pozisyonda durma ve gözler kapalı pozisyonda durma, diz fleksiyon açısında, çevre ölçümlerinden patella 15 cm üstü ölçümünde, WOMAC tüm alt skorlarında (ağrı, sertlik, fiziksel fonksiyon), yaşam kalitesi ölçeği (SF-12) Fiziksel Bileşenler ve Mental Bileşenler özet skorunda popliteus grubu lehine istatiksel açıdan sonuçlar daha iyi bulundu(p<0,05). Sonuç olarak, her iki yaklaşımda da klinik iyileşme sağlanmıştır. Fakat standart FTR'ye eklenen popliteus kasına yönelik miyofasyal releasetekniklerinin katılımcılarda; ağrı, fonksiyonellik, eklem haraket açıklığı, ödem ve denge parametrelerinde daha üstün sonuçlar oluşturduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of myofascial release (MRF) techniques targeting the popliteus muscle, in addition to traditional physical therapy and exercise protocols, on pain, range of motion (ROM), quality of life, physical function, edema, and balance in individuals with knee pain. Sixty patients with Dizache were evaluated according to inclusion/exclusion criteria and randomly assigned to two groups: a 45-day popliteus group (n=23) and a control group (n=22). Both groups underwent pre- and post-treatment tests including pain assessment (VAS), functional status (WOMAC), quality of life (SF-12), range of motion (ROM), environmental conditions, and balance tests (Timed Up-Go Test and Single Leg Stand Test). Both groups received a standard physical therapy and rehabilitation (PTR) program (heat therapy, TENS, ultrasound, and exercise) for a total of 10 sessions, 5 days a week. The popliteus group received training in myofascial release techniques targeting the popliteus muscle in addition to standard physical therapy. Measurements and applications in both groups were performed by a physiotherapist who successfully conducted the procedures. No difference was found between the two groups in the evaluations of the treatments (p>0.05). Comparison of pre- and post-treatment evaluations of the popliteus groups was possible in VAS, Timed Up and Go Test, Standing-Up Test (TAÜDT), eye-open games and continuous eye-closed intervals, all WOMAC subscores (pain, performance, function), and life expectancy (SF-12) scores, with statistically significant differences between the groups in terms of services provided intermittently (p<0.05). The control group showed statistically significant differences in VAS, all WOMAC subscores (pain, fracture, physical function), change in quality of life (SF-12), international services, and Mental Services summary score (p<0.05). To investigate the differences between the groups, delta (Δ) values were calculated before and after treatment. Between the groups, the popliteus release technique showed statistically better results (p<0.05) in VAS, Timed Up and Go Test, Single Leg Standing Test (SLST), eyes open standing and eyes permanently standing, knee flexion angle, patella vision above 15 cm from circumferential measurements, all WOMAC subscores (pain, stiffness, physical function), and quality of life (SF-12) score presented collectively on international and Mental platforms. In conclusion, clinical improvement was achieved with both treatments. However, compared to standard physical therapy, myofascial release techniques targeting the popliteus muscle currently yielded superior results in terms of pain, functionality, range of motion, edema, and balance parameters.