Tarım işçilerinde cilt sağlığını geliştirmede Sağlık İnanç Modeli'ne uyarlanmış cilt bakım eğitiminin ve kozmesötik kullanım etkisinin değerlendirilmesi: Bir saha deneyi
Evaluating the effect of health belief model-adaptive skincare training and cosmetic product use on improving skin health in agricultural workers: A field experiment
  1. Tez No: 1010641
  2. Yazar: LÜTFİYE PARLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ÖRSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Halk Sağlığı, Nursing, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım işçileri, cilt bakımı eğitimi, güneşten korunma, sağlık inanç modeli, saha deneyi, Agricultural workers, skincare education, sun protection, health belief model, field experiment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Tarım işçilerinde SİM'e uyarlanmış cilt bakım eğitiminin ve kozmesötik ürün (nemlendirici ve güneş koruyucu) kullanımının; bilişsel inançlar, koruyucu davranışlar ve objektif cilt nem düzeyleri üzerindeki etkisini, sadece SİM temelli eğitim alan kontrol grubu ile karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Yöntem: Bu çalışma, köy düzeyinde rastgeleleştirilmiş müdahale (n=68) ve kontrol (n=67) gruplarına 1:1 oranında rastgele atandığı, iki kollu, paralel gruplu gerçek yaşamda yürütülen toplum temelli küme randomize kontrollü bir saha araştırmasıdır. Kütahya'nın Simav ilçesine bağlı altı köyden 135 tarım işçisi çalışmaya dâhil edilmiştir. Müdahale ve kontrol grubuna SİM'e dayalı cilt bakım eğitimi verilmiş ve sonrasında müdahale grubuna kozmesötik ürün desteği sağlanmıştır. Veriler başlangıçta ve 4. Hafta sonunda Tanıtıcı Bilgi Formu, Güneşten Korunma Davranış Ölçeği, Tarım İşçileri için SİM'e Dayalı Cilt Bakımı Ölçeği ve cilt nem ölçümleri ile toplanmıştır. Bulgular: Müdahale grubunda el/ayak yıkama sıklığı, nemlendirici/güneş kremi kullanımı, duş alma sıklığı, güneş yanığı yaşama, kendini bakımlı görme ve ayakta nasır/çatlak açısından kontrol grubuna göre olumlu davranışlarda artış anlamlıdır (p<0,05). Müdahale ve kontrol gruplarında güneşten korunma davranış düzeyi artışındaki etki yüksektir (Cohen d:1,34/1,26). Tarım İşçileri İçin SİM'e Dayalı Cilt Bakımı Ölçeği'ndeki artışın etki büyüklüğü müdahale grubu için çok büyük, kontrol grubu için büyük düzeydedir (Cohen d:1.056/0,786). Her iki gruptada el ve yüz nemi artmasına rağmen fark anlamlılığa ulaşmamıştır. Sonuç: SİM temelli ve kozmesötik destekli cilt bakım müdahalesi, tarım işçilerinin sağlık davranışlarını geliştirmede ve koruyucu önlemleri benimsemelerinde etkilidir. Bu model, mevsimlik veya yerleşik tarım işçilerine yönelik halk sağlığı girişimlerinde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the effects of SIM-adapted skin care training and cosmeceutical product (moisturizer and sunscreen) use on cognitive beliefs, protective behaviors, and objective skin moisture levels in agricultural workers, in comparison with a control group that received only SIM-based training. Method: This study is a real-world, two-arm, parallel-group, community-based randomized controlled trial in which 135 agricultural workers from six villages in the Simav district of Kütahya were randomly assigned to intervention (n=68) and control (n=67) groups at a 1:1 ratio. Both the intervention and control groups received training on skin care based on the Sun Protection Behavior Scale (SPS), followed by cosmetic product support for the intervention group. Data were collected at baseline and at the end of the 4th week using a Demographic Information Form, the Sun Protection Behavior Scale, the SPS-Based Skin Care Scale for Agricultural Workers, and skin moisture measurements. Findings: In the intervention group, there was a significant increase in positive behaviors compared to the control group in terms of frequency of hand/foot washing, use of moisturizer/sunscreen, frequency of showering, experiencing sunburn, self-perception, and calluses/cracks on the feet (p<0.05). The effect size on the increase in sun protection behavior level was high in both the intervention and control groups (Cohen d: 1.34/1.26). The effect size of the increase in the SIM-based Skin Care Scale for Agricultural Workers was very large for the intervention group and large for the control group (Cohen d: 1.056/0.786). Although hand and face moisture increased in both groups, the difference did not reach statistical significance. Conclusion: IM-based and cosmeceutical-supported skin care intervention is effective in improving health behaviors and adopting protective measures among agricultural workers. This model can be used in public health interventions targeting seasonal or resident agricultural workers.