Türkiye ve dünya spor etkinlik organizasyonlarında kritik başarı faktörleri ve bu faktörlerin etkinlikler üzerinde uygulamaları
Critical success factors in sports event organizations in Türkiye and the world and their implementation in events
- Tez No: 1010640
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK BORA ÇAVUŞOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor organizasyonları, Spor yönetimi, Sports organizations, Sport management
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Türkiye'deki spor etkinlik organizasyonlarının başarısını belirleyen kritik faktörleri, farklı kurumsal yapılar (tesis, federasyon, kamu vb.) özelinde analiz etmeyi ve bu analizler sonucunda bütüncül bir başarı çerçevesi geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, nitel araştırma desenlerinden bütüncül çoklu vaka çalışması yöntemi benimsenmiştir. Veriler, 12 farklı kurumda görev yapan toplam 14 Üst ve Orta Düzey yöneticiyle yüz yüze gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmış ve tematik analize tabi tutulmuştur. Araştırma bulguları, 'başarı' kavramının tek boyutlu olmadığını; organizatör kurumun misyonuna (ticari, sportif, kamusal) göre farklılaştığını ve ölçümünün hem nicel hem de nitel göstergelerin birleşimini gerektirdiğini ortaya koymuştur. Çalışmanın en önemli çıktısı, tüm etkinlikler için geçerli olan 'Çekirdek Faktörler' (örn. stratejik planlama, paydaş memnuniyeti) ile kurumsal yapıya göre önceliği değişen 'Bağlamsal Faktörler'i (örn. finansal sürdürülebilirlik, sporcu gelişimi, toplumsal miras) ayırt eden özgün bir Kritik Başarı Faktörleri (KBF) çerçevesinin geliştirilmesidir. Sonuç olarak bu tez, Türkiye'deki spor etkinliği uygulayıcılarına statik bir kontrol listesi yerine, kendi stratejik hedeflerine uygun başarı tanımları ve faktörleri belirlemeleri için dinamik bir model sunarak literatüre ve uygulamaya önemli bir katkı sağlamaktadır
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the critical factors determining the success of sports event organizations in Turkey, with a focus on different institutional structures (facilities, federations, public institutions, etc.), and to develop a holistic framework of success based on these analyses. In line with this objective, a holistic multiple case study design, one of the qualitative research methods, was adopted. The data were collected through face-to-face semi-structured interviews conducted with a total of 14 senior and middle-level managers working in 12 different institutions, and were analyzed using thematic analysis. The findings of the study revealed that the concept of“success”is not one-dimensional; rather, it varies according to the mission of the organizing institution (commercial, sportive, or public), and its measurement requires a combination of both quantitative and qualitative indicators. The most significant outcome of the study is the development of an original Critical Success Factors (CSF) framework that distinguishes between“Core Factors”(e.g., strategic planning, stakeholder satisfaction), which are valid for all events, and“Contextual Factors”(e.g., financial sustainability, athlete development, social legacy), whose priority varies depending on the institutional structure. In conclusion, this thesis makes a significant contribution to both the literature and practice by offering practitioners in Turkey a dynamic model, rather than a static checklist, enabling them to define success and determine relevant factors in alignment with their own strategic objectives.