Öğretmen perspektifinden öğretmenlerin mesleki işbirliği ve mesleki imaj algıları
Teachers' perspective on professional collaboration and professional image
  1. Tez No: 1010648
  2. Yazar: MAHMUD ESAD ARSLANTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN YİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim ortamı, Öğretmen algısı, Educational environment, Teacher perception
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, öğretmenlerin mesleki işbirliğine yönelik tutumları ile mesleki imaj algıları arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmada öğretmenlerin mesleki imaj ve mesleki işbirliği düzeyleri belirlenmiş; bu değişkenlerin cinsiyet, eğitim durumu, mesleki kıdem, branş, mesleki kariyer ve okul kademesi gibi demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığı ve mesleki imaj algılarının mesleki işbirliğini yordayıp yordamadığı araştırılmıştır. Nicel araştırma yaklaşımlarından ilişkisel tarama modelinde yürütülen çalışmanın evrenini 2025–2026 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş ili merkez ilçelerinde görev yapan öğretmenler oluşturmakta, örneklem ise uygun örnekleme yöntemiyle seçilen 432 öğretmenden meydana gelmektedir. Veriler,“Öğretmenler Arasında Mesleki İşbirliğine Yönelik Tutum Ölçeği”,“Öğretmenlik Mesleği İmaj Ölçeği”ve kişisel bilgi formu aracılığıyla toplanmış; betimsel istatistikler, bağımsız grup t-testi, ANOVA, Pearson momentler çarpımı korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizleriyle çözümlenmiştir. Bulgular, öğretmenlerin mesleki işbirliğine yönelik tutumlarının yüksek, mesleki imaj algılarının ise genel olarak orta düzeyde olduğunu göstermektedir. Mesleki işbirliği tutumları demografik değişkenlere göre anlamlı farklılık göstermezken, mesleki imaj algısının bazı alt boyutlarında kıdem, mesleki kariyer, okul kademesi ve branşa göre anlamlı farklılıklar belirlenmiştir. Bu durum, öğretmenlerin mesleklerine ilişkin algılarının belirli değişkenler doğrultusunda farklılaşabildiğini göstermekte ve öğretmenlik mesleğine yönelik imajın daha güçlendirilmiş ve bütüncül bir yapıya kavuşturulması gerekliliğine işaret etmektedir. Bu çerçevede öğretmenlik mesleğinin toplumsal saygınlığını artırmaya yönelik politika ve uygulamaların geliştirilmesi, öğretmenlerin mesleki rollerini daha görünür ve değerli kılacak çalışmaların desteklenmesi için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, the relationship between teachers' attitudes toward professional collaboration and their perceptions of professional image was examined. The study determined teachers' professional image and professional collaboration levels; explored whether these variables differed according to demographic characteristics such as gender, education level, professional seniority, branch of teaching, professional career, and school level; and investigated whether professional image perceptions predicted professional collaboration. The population of the study conducted using the relational survey model, which is one of the quantitative research approaches, consists of teachers working in the central districts of Kahramanmaraş province during the 2025–2026 academic year, while the sample comprises 432 teachers selected using the convenience sampling method. Data were collected through the“Attitude Scale towards Professional Collaboration among Teachers,”the“Teachers' Profession Image Scale,”and a personal information form; and were analyzed using descriptive statistics, independent groups t-test, ANOVA, Pearson product-moment correlation analysis, and multiple regression analysis. The findings indicate that teachers' attitudes toward professional collaboration are high, while their perceptions of professional image are generally at a moderate level. While professional collaboration attitudes did not show significant differences according to demographic variables, significant differences were determined based on seniority, professional career, school level, and field of study in some sub-dimensions of professional image perception. This situation demonstrates that teachers' perceptions regarding their profession may vary depending on certain variables and indicates the necessity of shaping the image of the teaching profession into a more strengthened and holistic structure. Within this context, recommendations have been made to develop policies and practices aimed at increasing the social prestige of the teaching profession, and to support efforts that will make teachers' professional roles more visible and valuable.