Boyun, sırt ve bel ağrılarında girişimsel radyolojik yöntemler kullanılarak paravertebral yaklaşımla ağrı tedavisinin etkinliğinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the effectiveness of pain treatment with paravertebral approach using interventional radiological methods in neck, back and waist pain
  1. Tez No: 1010675
  2. Yazar: CEREN YAYLA CEYLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET FATİH İNECİKLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı tedavisi, Girişimsel Radyoloji, Görüntüleme yöntemleri, Pain treatment, Interventional Radiology, Imaging methods
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Boyun, sırt ve bel ağrısı bulunan olgularda görüntüleme yöntemleri eşliğinde yapılan blokaj işlemleri kullanımı gün geçtikçe artan etkili, konforlu ve güvenli bir tedavi yöntemidir. Bununla birlikte hangi yöntemin daha etkili olduğu, tedavilerin hastalardaki sonuçları ve hasta bazlı faktörler konusunda yapılan çalışmalar sınırlıdır. Çalışmamızın amacı, Girişimsel Radyoloji' de görüntüleme yöntemleri eşliğinde ağrı tedavisinin etkili, güvenli ve konforlu şekilde gerçekleştirilebildiğinin ortaya konulmasıdır. Gereç-Yöntem: Bu çalışmaya, boyun, sırt ve bel gibi farklı bölgelerde ağrısı bulunan, yaş aralığı 24-78 (ortalama: 51,96) toplam 53 olgu (27 kadın, 26 erkek) dahil edildi. Tüm işlemler lokal anestezi altında ultrasonografi ve anjiografi (skopi) kılavuzluğunda uzun etkili lokal anestezik ajan ve uzun etkili kortikosteroid kullanılarak gerçekleştirildi. Blokaj işlemleri sonrasında 1-3-6.ay sonunda hastalardaki VAS (vizüel analog skala) skorları kaydedildi. Bulgular: İşlem sonrası, etkilenen kas gruplarındaki geçici his ve güç kaybı dışında komplikasyon izlenmedi. Ağrıda azalma işlem öncesine göre 1.ayda daha fazla olmak üzere takip eden 3. ve 6.aylarda da izlenmiştir (p<0,001). Tedavinin etkinliği takip süresince ağrıda azalmanın devam etmiş olmasından (VAS skorları ile) anlaşılmaktadır. Cinsiyetin ve yaşın tedavi etkinliği üzerinde belirgin farklılık yaratmadığı görülmüştür (p<0,001). Sonuç: Girişimsel Radyoloji' de görüntüleme yöntemleri eşliğinde, ağrıya yönelik yapılan işlemler, farklı bölgelerde ağrısı bulunan olgularda semptomatik açıdan fayda sağlayan, etkili, güvenilir, hastane yatışı gerektirmeyen konforlu bir tedavi yöntemidir. Deneyimli ellerde, doğru hasta seçimi, doğru teknik parametreler ve görüntüleme yöntemleri kullanılarak çok daha başarılı sonuçlar elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In cases involving neck, back, and lumbar pain, interventional radiological procedures aimed at reducing pain are effective, comfortable, and safe treatment methods. However, studies on which method is more effective, the outcomes of treatments in patients, and patient-based factors are limited. Our study aims to show that imaging methods in interventional radiology can effectively, safely, and comfortably treat pain. Material-Method: A total of 53 cases (27 women, 26 men) aged 24-78 (mean: 51.96) with pain in different areas such as the neck, back, and waist were included in this study. All procedures were performed under local anaesthesia, guided by ultrasonography and angiography (fluoroscopy), using long-acting local anaesthetic agents and long-acting corticosteroids, by means of block procedures. After the block procedures, the visual analogue scale scores of the patients were recorded at the end of the 1st, 3rd, and 6th months. Results: No complications were observed after the procedure, except for temporary loss of sensation and strength in the affected muscle groups. Pain reduction was observed at 1 month, more than before the procedure, and also at 3 and 6 months (p<0.001). The continued reduction in pain during the follow-up period, as measured by VAS scores, demonstrates the effectiveness of the treatment. Gender and age were found to have no significant effect on treatment effectiveness (p<0.001). Conclusion: In interventional radiology, procedures performed for pain relief with imaging methods are an effective, reliable, and comfortable treatment method that does not require hospitalisation and provides symptomatic relief in cases with pain in different areas. Experienced hands can achieve much more successful results with the right patient selection, correct technical parameters, and imaging methods.