Re-understanding state power in Egypt in the light of the January 25 Revolution
Mısır'da devlet gücünü yeniden anlamak: 25 Ocak Devrimi ışığında
  1. Tez No: 1010677
  2. Yazar: AMMAR FAYED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CEM OĞULTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Baharı, Devlet-halk ilişkileri, Eyalet, Mısır politikası, Siyasi iktidar, Sosyete, The Arab Spring, Relationships of state-public, State, Egyption politics, Political power, Society
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu doktora tezi, 25 Ocak Devrimi ışığında Mısır'da devlet iktidarını incelemektedir. Çalışma, literatürde Mısır devletini sabit ya da kalıcı bir anlamda zayıf olarak tanımlama yönündeki yaygın eğilime itiraz etmektedir. Temel sonucu, Mısır devletinin geleneksel anlamda zayıf olmadığı; aksine, kriz içindeki güçlü bir devlet olduğudur. Çalışma, devletin güçlülüğü ile zayıflığının ne mutlak ne de kalıcı olduğu öncülünden hareket etmektedir. Bir devlet bazı alanlarda güçlü, diğerlerinde zayıf olabilir; aynı zamanda, gücünün bazı unsurları aşınırken zaman içinde belirli zayıflıklarını da aşabilir. Bu perspektiften bakıldığında, vergilendirme yoluyla topluma sınırlı ölçüde nüfuz edilmesi ya da yönetime derin bir meşruiyet kazandıran istikrarlı bir ideolojik bloğun yokluğu gibi geleneksel zayıflık göstergeleri, Mısır devletinin nasıl işlediğini yeterli biçimde açıklamamaktadır. Tez, esas olarak Michael Mann'ın toplumsal iktidar ağları kuramına dayanarak, siyasal, ekonomik, askerî ve ideolojik iktidarın Mısır'da devlet-toplum ilişkilerinin şekillenmesinde nasıl etkileşime girdiğini analiz etmektedir. Çalışma, Mısır devletinin, ara kurumsal yapıları zayıf bir toplum karşısında belirgin bir örgütsel üstünlüğe sahip olduğunu göstermektedir. Sivil ve askerî bürokrasinin genişlemesi, güvenlik aygıtının derin nüfuzu, devletin süreklilik gösteren ekonomik hâkimiyeti ve toplum içine geniş ölçüde nüfuz etmiş yapısı, onun değişim baskılarına direnmesini, bunları kuşatmasını, bunlara uyum sağlamasını ve kritik anlarda durdurmasını mümkün kılmıştır. Ancak tam da bu güç, devlet krizinin de kaynağıdır. Devlet ile toplum arasındaki güç dağılımındaki dengesizlik, toplumu sürekli bir değişim arayışına sevk ederken, devlet ile rejim arasındaki derin iç içelik bu tür bir değişimi yapısal olarak zorlaştırmaktadır. Bu ikilemin anlaşılması, Mısır devletinin hem görece özerk bir aktör hem de toplumsal dokuya gömülü, derin köklere sahip bir güç olarak ele alınmasını gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines state power in Egypt in the light of the January 25 Revolution. It challenges a common tendency in the literature to describe the Egyptian state as weak in a fixed or enduring sense. Its central conclusion is that the Egyptian state is not weak in the conventional sense, but rather a strong state in crisis. The study proceeds from the premise that state strength and weakness are neither absolute nor permanent. A state may be strong in some domains and weak in others; it may also overcome certain weaknesses over time, even as some elements of its strength erode. From this perspective, conventional indicators of weakness, such as limited societal penetration through taxation or the absence of a stable ideological bloc that grants deep legitimacy, do not adequately explain how the Egyptian state operates. Drawing primarily on Michael Mann's theory of the networks of social power, the dissertation analyzes how political, economic, military, and ideological power interact in shaping state-society relations in Egypt. The study shows that the Egyptian state enjoys a clear organizational advantage over a society marked by weak intermediary institutions. The expansion of the civil and military bureaucracy, the deep reach of the security apparatus, the state's enduring economic dominance, and its broad social embeddedness have enabled it to resist, contain, adapt to, and at critical moments halt pressures for change. Yet this very strength is also the source of the state's crisis. The imbalance in the distribution of power between state and society leaves society in persistent search of change, while the deep entanglement of state and regime makes such change structurally difficult. Understanding this dilemma requires viewing the Egyptian state as both a relatively autonomous actor and a deeply rooted force embedded in the social fabric.