Impact of using TQM on organizational agility with the mediator role of ambidexterity for SME's
Toplam kalite yönetiminin çiftyönlülük aracı değişkeni ile küçük ve orta ölçekli işletmelerin örgütsel çevikliğine olan etkisi
- Tez No: 1010679
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TOLGA TÜRKÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Yönetimi, Organizasyonel Çeviklik, Çift Yönlülük, Ambideksterlik, KOBİ, Total Quality Management, Organizational Agility, Organizational Ambidexterity, SMEs
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, İstanbul'daki küçük ve orta ölçekli işletmelerde (KOBİ) örgütsel çeviklik ve Toplam Kalite Yönetimi (TKY) arasındaki ilişkiyi incelemede bir aracı olarak örgütsel çift yönlülük rolünü vurgulamaktadır. Özellikle İstanbul gibi metropol şehirlerde hızla gelişen bir kurumsal ortamda, KOBİ'ler değişen müşteri taleplerine, teknolojik gelişmelere ve rekabet engellerine uyum sağlayabilmelidir. Birçok kişi, TKY'nin müşteri memnuniyeti, süreç optimizasyonu ve sürekli iyileştirmeye odaklanması nedeniyle örgütsel çevikliği desteklediğine inanmaktadır. Ancak, bir organizasyonun çift tönlülük, mevcut güçlü yanlarını kullanma ve yenilerini araştırma arasında bir denge kurma kapasitesi, TKY'nin çevikliği ne kadar iyi beslediği üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Bu çalışma, çift tönlülük TKY ilkelerini kullanarak İstanbul'daki KOBİ'lerde çevikliği nasıl artırabileceğini incelemektedir. Bir anket yoluyla nicel bir yaklaşım kullanılacaktır. KOSGEB verilerine göre toplam KOBİ sayısı 3.645.469 olup, buna göre bu araştırmayı yapmak için gereken toplam katılımcı sayısı 384'tür. Bulgulara göre H1, H2 ve H3 hipotezleri desteklenmiş, buna karşılık H4 hipotezi tüm örneklem için desteklenmemiştir. Ancak, 20'den fazla çalışanı olan işletmelere ait veriler kullanılarak aracılık etkisi yeniden incelendiğinde, H4 hipotezinin desteklendiği görülmüş ve böylece çift tönlülük bu özel alt örneklemde anlamlı bir aracı değişken olduğu teyit edilmiştir. .
Özet (Çeviri)
This study highlights the role of organizational ambidexterity as a mediator in examining the relationship between organizational agility. and Total Quality Management. (TQM) in Istanbul's small and medium-sized enterprises (SMEs). In a corporate environment that is rapidly evolving, especially in prosperous cities like Istanbul, SMEs must be adaptable. to changing customer demands, technological advancements, and competitive hurdles. Many people believe that TQM promotes organizational agility because of its focus on customer satisfaction, process optimization, and continual improvement. However, an organization's ambidexterity, the capacity to strike a balance between taking use of its current strengths and investigating new ones, may have a substantial impact on how well TQM fosters agility. This study looks at how ambidexterity might improve agility in SMEs in Istanbul using TQM principles. A quantitative approach will be used through a questionnaire. Based on KOSGEB, the total number of SME's is 3.645.469, and based on that the total respondents required to do this study is 384. Based on the finding, Hypotheses H1, H2, and H3 are supported, whereas Hypothesis H4 is not supported for the full sample. However, upon re-examining the mediation effect using data from firms they have more than 20 employees, the findings reveal that Hypothesis H4 is supported, thereby confirming ambidexterity as a significant mediating variable within this specific subsample.