Parasal aktarım mekanizması faiz kanalının etkinliği
Monetary transmission: The effectiveness of interest rate channel
- Tez No: 1010686
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA BAYIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Nominal faiz oranı, Politika faiz oranı, Nominal interest rate, Policy interest rate
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının temel amacı, Türkiye Ekonomisi'nde parasal aktarım mekanizması içerisinde faiz oranı kanalının ekonomi üzerindeki etkisini ve etkinliğini incelemektir. Merkez bankaları faiz oranlarını etkilemek yoluyla toplam tüketim ve yatırım harcamalarında, başka bir ifadeyle toplam talep üzerinde etki oluşturmayı arzularlar. Böylece toplam gelir ve enflasyon gibi nihai amaçlarına ulaştıkları bir parasal aktarım mekanizması oluştururlar. Bununla birlikte, söz konusu kanalın etkinliği aktarım kanalı içerisinde yer alan ekonomik göstergelerin birbiriyle ilişkili olmasıyla yakından ilişkilidir. Özellikle ekonomik kriz ya da ekonomik birimlerin merkez bankalarının politika kararlarını tahmin etmede zorlandığı dönemlerde söz konusu kanalın işleyişi önemli derecede engellenmektedir. Literatürde, Türkiye ekonomisinde gizli ve açık enflasyon hedeflemesinin uygulandığı 2002-2020 yılları arasında söz konusu kanalın etkinliğine dair genellikle olumlu sonuçlar elde edilmiştir. 2018 kur krizi ve sonrasında 2023 yılına kadar heterodoks para politikasının uygulandığı döneme ilişkin ise çok fazla çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışma söz konusu iki dönemde faiz kanalının etkinliğine dair ekonometrik bir analiz gerçekleştirmektedir. Elde edilen bulgular, faiz kanalının 2006-2018 döneminde etkin biçimde işlediğini göstermektedir. Buna karşılık, 2018–2025 döneminde heterodoks politikalar, artan kur oynaklığı, yüksek enflasyon ve bozulan beklentiler nedeniyle faiz kanalının etkin bir şekilde çalışmadığı sonucuna ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this thesis is to examine the impact and effectiveness of the interest rate channel within the monetary transmission mechanism in the Turkish economy. Central banks influence aggregate consumption and investment expenditures by affecting interest rates. In other words, they aim to influence aggregate demand. Through this process, they seek to achieve their ultimate objectives, such as output and inflation. The effectiveness of the interest rate channel depends on the relationships among the economic variables involved in the transmission mechanism. The functioning of this channel may be significantly weakened during economic crises. It may also be disrupted when economic agents have difficulty predicting central bank policy decisions. The literature generally reports positive evidence regarding the effectiveness of the interest rate channel in Türkiye during the 2002–2020 period, when implicit and explicit inflation targeting regimes were implemented. However, there are relatively few studies on the period following the 2018 currency crisis and extending to 2023, during which heterodox monetary policies were implemented. This study conducts an econometric analysis of the effectiveness of the interest rate channel in two distinct periods. The findings show that the interest rate channel operated effectively during the 2006–2018 period. In contrast, the results indicate that the interest rate channel did not function effectively during the 2018–2025 period. This outcome is attributed to heterodox policies, increased exchange rate volatility, high inflation, and deteriorating expectations.