Parasal aktarım mekanizmasının etkinliği: Türkiye örneği
Effectiveness of monetary transmission mechanism: The case of Turkey
- Tez No: 771786
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAGEHAN KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Parasal Aktarım Mekanizması, Para Politikası, Diebold Yilmaz (2012) Yayılma Analizi, Monetary Transmission Mechanism, Monetary Policy, Diebold Yilmaz (2012) Spillover Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Parasal aktarım mekanizması, merkez bankası tarafından uygulanan para politikasının üretim düzeyi ve enflasyonu hangi kanallarla ve ne boyutta etkilediğini göstermektedir. Temelde, geleneksel faiz oranı kanalı ile işleyen ve zaman içinde döviz kuru, kredi, beklentiler ve varlık fiyatları kanallarının da dahil edildiği parasal aktarım mekanizması, anlaşılması oldukça güç ve karmaşık bir yapıdır. Ancak merkez bankaları tarafından etkin bir para politikasının uygulanabilmesi ve bu politika çerçevesinde uygun araç setinin belirlenebilmesi açısından, söz konusu karmaşık yapının en iyi şekilde anlaşılması önem arz etmektedir. Bu çalışmada, Türkiye'de 2007:10-2022:06 döneminde, parasal aktarım mekanizması kanallarından faiz oranı, kredi, döviz kuru ve varlık fiyatları kanallarının etkinliği, tahmin hata varyans ayrıştırmasına dayanan Diebold Yılmaz (2012) Yayılma Analizi yöntemi ile incelenmiştir. Ampirik analizden elde edilen sonuçlar, üretim üzerinde kredi kanalının, enflasyon üzerinde ise döviz kuru kanalının göreli etkisinin daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The monetary transmission mechanism shows through which channels and to what extent the monetary policy implemented by the central bank affects the production level and inflation. Fundamentally, the monetary transmission mechanism, which operates through the traditional interest rate channel and includes exchange rate, credit, expectations and asset prices over time, is a rather difficult and complex structure to understand. However, in order for central banks to implement an effective monetary policy and to determine the appropriate tool set within the framework of this policy, it is important to understand the complex structure in question in the best way possible. In this study, the efficiency of the channels of interest rate, credit, exchange rate and asset prices, which are among the channels of monetary transmission mechanism, in the period of 2007:10-2022:06 in Turkey examined by using Diebold Yılmaz (2012) Spillover Analysis method which is based on estimation error variance decomposition. The results obtained from the empirical analysis show that the relative effect of the credit channel on production and the exchange rate channel on inflation is higher.