Fiziksel etkinlikler ile zenginleştirilmiş müzik dersinin ortaokul 5. sınıf öğrencilerinin işitsel algı becerilerine etkileri
The effects of musi̇c lessons enri̇ched wi̇th physi̇cal acti̇vi̇ti̇es on the audi̇tory percepti̇on ski̇lls of 5th-grade mi̇ddle school students
  1. Tez No: 1010699
  2. Yazar: GÖKHAN EM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK YÖNDEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Müzik, Sports, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Oyun, dans ve müzik dersi, Game, dance and music lesson
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, hareket temelli etkinliklerle müzik derslerini bütünleştirerek öğrencilerin ritim algılarını ve işitsel duyum becerilerini geliştirmektir. Bu doğrultuda çalışma, deneysel desen türlerinden randomizasyon içermeyen“Eşleştirilmiş Desen”modeli çerçevesinde tasarlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, 2024-2025 eğitim öğretim yılında Şırnak ilinde bulunan bir ortaokulun 5. sınıfında öğrenim gören iki şubedeki öğrenciler oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Anadolu Üniversitesi Müzik Algı Testi (AUMMAT) kullanılmıştır. Testin farklı alt boyutları arasından tek ses, çift ses, ritim ve ezgi alt kategorilerindeki performanslar değerlendirilmiştir. Deney ve kontrol gruplarının 30'dan küçük olması göz önüne alınarak verilerin analizinde parametrik olmayan testler kullanılmıştır. Verilerin analizinde Mann-Whitney U ve Wilcoxon İşaretlenmiş Mertebeler Testi tekniklerinden yararlanılmıştır. Tüm istatistiksel değerlendirmelerde anlamlılık düzeyi (p<0,05) olarak kabul edilmiştir. Analiz sonuçlarına bakıldığında, deney ve kontrol gruplarının tek ses, çift ses ve ezgi boyutlarında yer alan son test puanlarının, başlangıç düzeyleri dikkate alındığında, istatistiksel açıdan birbirine oldukça yakın değerler olduğu ve gruplar arasında belirgin bir farklılık oluşmadığı görülmektedir. Buna karşın ritim alt alanlarında deney grubundaki öğrencilerin kontrol grubuna göre daha belirgin bir ilerleme kaydettiği ve söz konusu etkinin orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Deney grubunda cinsiyete göre anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır. Bunun yanı sıra deney grubu ve kontrol grubu etki büyüklüğü incelendiğinde deney grubunda ezgi, ritim, tek ses ve çift ses becerilerinin yüksek düzeyde etki büyüklüğüne sahip olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to develop students' sense of rhythm and melody repetition skills by integrating music lessons with movement-based activities. Accordingly, the study was designed within the framework of the“Paired-Samples Design,”a type of experimental design that does not involve randomization. The study sample consists of students from two 5th-grade classes attending a middle school in Şırnak Province during the 2024–2025 academic year. The Anadolu University Music Perception Test (AUMMAT) was used as the data collection tool. Among the test's various subdimensions, performance in the single-tone, two-tone, rhythm, and melody subcategories was evaluated. Considering that the sample sizes in both the experimental and control groups were less than 30, the analyses were conducted using nonparametric tests. The Mann-Whitney U test and the Wilcoxon Signed-Rank Test were utilized in the data analysis. A significance level of p <0.05 was accepted for all statistical evaluations. An analysis of the results reveals that, when taking baseline levels into account, the final test scores of the experimental and control groups in the single-sound, double-sound, and melody dimensions were statistically very close to one another, and no significant difference was observed between the groups. However, it was determined that students in the experimental group made more significant progress in the rhythm sub-domains compared to the control group, and that this effect was of moderate magnitude. No significant difference was found based on gender in the experimental group. Furthermore, when the effect sizes of the experimental and control groups were examined, it was found that the experimental group exhibited high effect sizes for melody, rhythm, monophony, and polyphony skills.