Matematik öğretmenlerinin özel gereksinimli öğrencilerin kaynaştırma eğitimine yönelik görüşlerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi
An examination of mathematics teachers' views on inclusive education for students with special needs in terms of different variables
  1. Tez No: 1010703
  2. Yazar: NECLA CANLI YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNAY BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik, Matematik başarısı, Matematik eğitimi, Mathematics, Mathematics achievement, Mathematics education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, matematik öğretmenlerinin özel gereksinimli öğrencilerin kaynaştırma eğitimine yönelik yeterliliklerini çeşitli demografik ve mesleki değişkenler açısından incelemektir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeline dayalı olarak yürütülmüştür. Çalışma grubunu, 2024–2025 eğitim-öğretim yılı Van ve Hakkari illerinde görev yapan gönüllü 255 matematik öğretmenleri oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde öğretmenlerin kaynaştırma eğitimine yönelik yeterliliklerini belirlemeye yönelik ölçek kullanılmış, elde edilen veriler istatistiksel analiz teknikleri ile değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre, öğretmenlerin kaynaştırma eğitimine yönelik yeterlilikleri bazı değişkenlere göre anlamlı farklılık gösterirken, bazı değişkenlere göre anlamlı farklılık göstermemektedir. Özellikle medeni durum, özel eğitim alma durumu, özel gereksinimli öğrencilerle çalışma deneyimi, matematik öğretmenlerini bilgisi ve kaynaştırma tecrübesi gibi değişkenlerin öğretmen yeterlilikleri üzerinde anlamlı etkiler oluşturduğu belirlenmiştir. Buna karşın cinsiyet, mesleki kıdem ve eğitim düzeyi gibi değişkenlerin anlamlı bir fark yaratmadığı görülmüştür. Araştırmanın sonuçları, matematik öğretmenlerinin kaynaştırma eğitimine yönelik yeterliliklerinin büyük ölçüde deneyim, bilgi ve eğitimle ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Öğretmenlerin özel eğitim alanında aldıkları eğitimler ve uygulama deneyimleri arttıkça, kaynaştırma sürecine yönelik daha olumlu yeterlilik geliştirdikleri anlaşılmaktadır. Tartışma bölümünde elde edilen bulgular, alanyazındaki benzer çalışmalarla paralellik göstermekte; öğretmen eğitiminin ve hizmet içi desteklerin önemini vurgulamaktadır. Bu doğrultuda, öğretmenlere yönelik uygulamaya dönük hizmet içi eğitimlerin artırılması, öğretmen yetiştirme programlarında kaynaştırma eğitimine daha fazla yer verilmesi ve sınıf içi destek mekanizmalarının güçlendirilmesi önerilmektedir. Ayrıca, okul ortamlarının fiziksel ve pedagojik açıdan kaynaştırma eğitimine uygun hale getirilmesi, sürecin etkililiğini artıracaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the competencies of mathematics teachers regarding inclusive education for students with special needs in terms of various demographic and professional variables. The research was conducted using a survey model, a quantitative research method. The study group consisted of 255 volunteer mathematics teachers working in Van and Hakkari provinces during the 2024-2025 academic year. A scale was used to determine the teachers' competencies in inclusive education, and the obtained data were evaluated using statistical analysis techniques. According to the research findings, while the teachers' competencies in inclusive education showed significant differences according to some variables, they did not show significant differences according to others. In particular, variables such as marital status, special education status, experience working with students with special needs, mathematics teachers' knowledge, and inclusion experience were found to have significant effects on teacher competencies. In contrast, variables such as gender, professional seniority, and education level did not show a significant difference. The results of the research reveal that the competencies of mathematics teachers regarding inclusive education are largely related to experience, knowledge, and education. It appears that as teachers' training and practical experience in special education increase, they develop more positive competencies towards the inclusion process. The findings in the discussion section are consistent with similar studies in the literature, emphasizing the importance of teacher training and in-service support. Accordingly, it is recommended to increase practical in-service training for teachers, to give more prominence to inclusive education in teacher training programs, and to strengthen classroom support mechanisms. Furthermore, making school environments physically and pedagogically suitable for inclusive education will increase the effectiveness of the process.