İnsan sermayesinin bankaların piyasa değeri üzerine etkisi: Türkiye uygulaması
The impact of human capital on the market value of banks: The Türkiye case
  1. Tez No: 1010712
  2. Yazar: SENA DİLARA BENGÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA PAMUKÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Beşeri sermaye, Human capital
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe ve Finans Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Günümüzde çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler her geçen gün daha fazla rakiple beraber kendi sektörlerinde rekabet etmektedir. Bu işletmeler rekabet ortamında varlıklarını sürdürebilmek adına sahip oldukları tüm enstrümanlarıyla rekabet etmek zorundadır. Gelinen noktada işletmeler rekabet üstünlüğü sağlayabilmek adına, ellerinde mevcut bulunan ve maddi olmayan bazı soyut kavramların ne kadar önemli olabileceği ile yüzleşmiştir. Maddi olmayan soyut kavramların arasında yer alan ve çalışmanın bütününde sözü geçen, bireylerin; bilgi, beceri, deneyim, eğitim düzeyi ve yetkinliklerinden oluşan insan sermayesi kavramı işletmelere rekabet avantajı sağlayan önemli kaynaklarından biridir. Küresel ölçekte ve Türkiye'de yaşanan teknolojik gelişmeler ve dijitalleşme gibi unsurlarla beraber çalışmanın konusunu oluşturan bankacılık sektörü bu gelişmelerden fazlasıyla etkilenmiş, sektörde yer alan bankaların arasındaki rekabet fazlasıyla artış göstermiştir. Bankaların rakiplerini takip edebilmek için potansiyel müşterilerinin ihtiyaçlarına yönelik çeşitli hizmetler sunması ve var olan ürünlerini çeşitlendirmelerinin yanı sıra şube dışı dağıtım kanallarını yaygınlaştırdığı ve teknolojinin daha etkin kullanımı sayesinde personel verimliliğinin arttırılmasına yönelik bir eğilim olduğu gözlemlenmiştir. Çalışanların sahip olduğu bilgi ve yetkinliklerin toplamı olarak ifade edilen insan sermayesi bankaların başarısını etkileyen temel faktörler arasında yer almaktadır. Hazırlanan çalışmayla beraber Türkiye'de faaliyet gösteren bankaların sahip olduğu insan sermayesinin popülasyon olarak kullanarak bankaların piyasa değerlerinin elde edilmesinde insan sermayesinin rolü incelenmiş olup çalışmanın verileri Türkiye'de faaliyet gösteren 15 ticari bankaya ait 2019-2024 yılları ait finansal tablolarına ait bilgilerden oluşmaktadır. Çalışmada panel veri analiz yöntemi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre insan sermayesi ve banka performansları arasında olumlu bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, businesses operating in various sectors are competing with an increasing number of rivals within their respective industries. In order to sustain their existence in this competitive environment, these enterprises must compete by utilizing all the instruments and resources at their disposal. At this point, businesses have recognized how important certain intangible and non-physical assets can be in achieving a sustainable competitive advantage. Among these intangible assets, human capital—which consists of individuals' knowledge, skills, experience, education level, and competencies—is one of the key resources that provide enterprises with a competitive edge. Together with technological advancements and digitalization processes occurring both globally and in Türkiye, the banking sector, which constitutes the main subject of this study, has been significantly affected by these developments, leading to intensified competition among banks. To keep pace with their competitors, banks have been observed to offer various services tailored to the needs of potential customers, to diversify their existing products, to expand non-branch distribution channels, and to adopt technological innovations that enhance employee productivity. Human capital, defined as the sum of employees' knowledge and competencies, is therefore among the fundamental factors influencing banks' success. In this study, the role of human capital in determining the market value of banks operating in Türkiye has been examined by using the human capital of these banks as the population. The dataset of the study consists of financial statement data from 15 commercial banks operating in Türkiye covering the period 2019–2024. The panel data analysis method was employed. According to the findings obtained from the analysis, there is a positive relationship between human capital and bank performance.