A comparative study of teaching anxiety in novice and experienced EFL teachers
Yeni ve deneyimli İngilizce öğretmenlerinde öğretim kaygısının karşılaştırmalı bir incelemesi
  1. Tez No: 1010713
  2. Yazar: FULYA ALAGÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA YUMRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce Öğretmeni, Yabancı Dil Öğretimi Kaygısı, Deneyimsiz Öğretmen, Deneyimli Öğretmen, EFL Teacher, The Foreign Language Teaching Anxiety, Novice Teacher, Experienced Teacher
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Türkiye, İstanbul'daki üniversitelerin hazırlık okullarında çalışan deneyimli ve deneyimsiz İngilizce öğretmenlerinin, İngilizceyi yabancı dil olarak öğretme sürecinde yaşadıkları yabancı dil öğretim kaygısını (FLTA) karşılaştırmalı olarak incelemektedir. Öğretmen kaygısının, öğrenci kaygısına odaklanılması nedeniyle literatürde genellikle ihmal edildiği göz önüne alındığında, bu çalışma, öğretim kaygısının öğretmen etkinliği, sınıf içi uygulamaları ve psikolojik iyi oluş üzerindeki etkisini ele alma ihtiyacına dayanmaktadır. Araştırma, öğretmen kaygısı ile dil yeterliliği algısı, öğretim deneyimi, öğrenci ilgisi, olumsuz değerlendirilme korkusu ve zaman yönetimi gibi değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Bu araştırmada karma yöntem yaklaşımı kullanılmıştır. Nicel veriler, Aydın ve Uştuk (2020) tarafından geliştirilen beş boyutlu Yabancı Dil Öğretim Kaygı Ölçeği (FLTAS) kullanılarak 88 öğretmenden toplanmıştır. Nitel veriler, beş deneyimli ve beş deneyimsiz olmak üzere toplam 10 öğretmenle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilmiştir. Veriler betimsel istatistikler ve betimsel analiz kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, mesleğe yeni başlayan öğretmenlerin dil yeterliliği, sınıf yönetimi, öğrenci katılımı ve ders hazırlığı gibi alanlarda daha yüksek düzeyde kaygı yaşadıklarını göstermiştir. Bu öğretmenler, özellikle beklenmedik öğrenci sorularına cevap verememe, etkinliklere düşük katılım ve kalabalık sınıflar gibi durumların kaygılarını artırdığını belirtmişlerdir. Deneyimli öğretmenler ise genellikle daha düşük kaygı seviyelerine sahip olsalar da zaman yönetimi, kurumsal beklentiler ve öğrenci çeşitliliği gibi alanlarda ara sıra kaygı yaşadıklarını bildirmişlerdir. Hem nicel hem de nitel bulgular, öğretmenlik deneyiminin kaygıyı önemli ölçüde azalttığını, ancak tamamen ortadan kaldırmadığını göstermiştir. Araştırma, öğretmenlik kaygısının çok boyutlu ve dinamik bir olgu olduğunu ortaya koyarak, deneyimli ve yeni başlayan öğretmenlerin çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için hizmet içi eğitim, mentorluk uygulamaları ve kurumsal destek mekanizmalarının önemini vurgulamaktadır. Araştırma sonuçları, öğretmenlik kaygısını azaltmayı amaçlayan politika ve uygulamalara katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research comparatively examines the foreign language teaching anxiety (FLTA) experienced by experienced and novice English language teachers working in preparatory schools at universities in Istanbul, Türkiye during the process of teaching English as a foreign language. Given that teacher anxiety has generally been neglected in the literature due to the focus on learner anxiety, the study is based on the need to address the impact of teaching anxiety on teacher efficacy, classroom practices, and psychological well-being. The research examined the relationship between teacher anxiety and variables such as perception of target language proficiency, teaching experience, student interest, fear of negative evaluation, and time management. This study employed a mixed-methods approach. Quantitative data were collected from 88 teachers using the five-dimensional Foreign Language Teaching Anxiety Scale (FLTAS), developed by Aydın and Uştuk (2020). Qualitative data were obtained from semi-structured interviews with 10 teachers: five experienced and five novices. Data were analyzed using descriptive statistics and descriptive analysis. Findings indicated that novice teachers experience higher levels of anxiety in areas such as language proficiency, classroom management, student engagement, and lesson preparation. These teachers specifically stated that situations such as not being able to respond to unexpected student questions, low participation in activities, and large classrooms increase their anxiety. Experienced teachers, on the other hand, generally have lower anxiety levels but report occasional anxiety in areas such as time management, institutional expectations, and student diversity. Both quantitative and qualitative findings indicated that teaching experience significantly reduces anxiety, but experience does not eliminate it completely. The research reveals that teaching anxiety is a multidimensional and dynamic phenomenon, emphasizing the importance of in-service training, mentoring practices, and institutional support mechanisms to address the diverse needs of experienced and novice teachers. The research results contribute to policies and practices aimed at reducing teaching anxiety.