Devletlerle özel hukuk kişileri arasındaki sözleşmelerden doğan uyuşmazlıkların milletlerarası çözüm usulleri
International dispute settlement procedures for conflicts arising from contracts between states and private parties
  1. Tez No: 1010725
  2. Yazar: ENVER ARIKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUR TÜTÜNCÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Devlet Sözleşmeleri, Milletlerarasılaştırma, Uygulanacak Hukuk, Yabancı Yatırımlar, Yatırım Tahkimi, State Contracts, Internationalization, Applicable Law, Foreign Investments, Investment Arbitration
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Milletlerarası Hukuk Bilim Dalı
Özet
Devletlerle özel hukuk kişileri arasındaki sözleşmeler milletlerarası hukukta“devlet sözleşmeleri (state contracts)”terimiyle ifade edilmekte ve tartışılmaktadır. Bu sözleşmeler yabancı yatırımların özellikle gelişmekte olan ülkelere girişinde yaygın olarak kullanılmakta ve yabancı yatırımcı ile ev sahibi devlet arasındaki hukuki ilişkinin temelini oluşturmaktadır. Bütün diğer sözleşmeler gibi kendi başlarına taraflar arasındaki uyuşmazlıklarda ortaya çıkan sorunların çözümünde hukuki ilişkinin tüm yönlerini düzenlemeleri mümkün olmadığı için“uygulanacak hukuk”olarak ifade edilen bir hukuk sistemi veya kurallar bütününe tâbi olmak zorundadır. Devlet sözleşmeleri ilk zamanlar, doğal kaynakların işletilmesi konusunda“imtiyaz sözleşmesi”biçiminde yaygınlaşmıştı ve bu sözleşmeler söz konusu devletin iç hukukuna tâbi olarak yapılmakta ve uyuşmazlıklar iç hukukta çözümlenmekteydi. 1950'li yıllardan itibaren, ikili yatırım anlaşmalarının yaygınlaşması ve bu anlaşmalarda milletlerarası tahkime yönelik hükümlerin yer alması, milletlerarası yatırım tahkiminin gelişmesine zemin hazırlamıştır. Bu gelişmelerle birlikte, geleneksel uygulamanın dışına çıkılarak sözleşmelerin iç hukuk yerine milletlerarası hukuka tâbi olması ve uyuşmazlıkların milletlerarası alanda çözümlenmesi yönünde bir eğilim belirginleşmeye başlamıştır. Milletlerarasılaştırma olarak adlandırılan bu teorinin temelinde özel hukukun sözleşmede irade serbestîsi ilkesinin taraflara bu sözleşmelere uygulanacak hukuku seçme konusunda özgürlük tanıması yatmaktadır. Washington'da imzalanan 1965 tarihli Devletler ve Diğer Devlet Vatandaşları Arasındaki Yatırım Uyuşmazlıklarının Çözümüne Dair Sözleşme (ICSID Sözleşmesi) bu konuda önemli bir aşama oluşturmuştur. Çalışmamızda, özel hukuk (irade serbestîsi kuralı özellikle) ile kamu hukuku (kamu yararı) arasında, devletle yabancı yatırımcılar arasındaki uyuşmazlıkların çözümündeki temel farklılık ve problemler ortaya konmaya çalışılmıştır. Taraflardan birinin kamu hukuku kişisi olarak devlet olması nedeniyle çalışmada, milletlerarasılaştırma teorisi ve milletlerarası hukukun uygulanması konuları; kamu hukuku, milletlerarası yatırım tahkimi ve uygulanacak hukuk açısından, özellikle de milletlerarası hukuk çerçevesinde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Contracts between states and private parties are known as“state contracts”in international law. A state contract is a common mode of entry for foreign direct investment, especially in developing states, and it forms the legal basis of the investment relationship between a foreign investor and a host government. However, like any other contract, it cannot stand alone in covering all aspects of the legal relationship. The contract must therefore be subject to a specific legal system or a body of rules and principles, usually called the“applicable law.”Historically, a“concession contract”in the natural resources sector was the predominant form of a state contract, which was typically governed by the domestic law of each host state. Since the 1950s, however, international investment arbitration has moved away from this tradition, advancing a theory that subjects state contracts in the foreign investment sector to an external legal system, i.e., public international law. One of the foundations of the theory of internationalization is the principle of party autonomy, which allows parties to a state contract to select the law of their choice. The 1965 Washington Convention on the Settlement of Investment Disputes between States and Nationals of Other States formally adopted the principle of party autonomy in Article 42 as the primary choice-of-law rule in disputes arising out of foreign investment contracts concluded between a state and a national of another state. The objective of this thesis is to demonstrate that the fundamental problems of party autonomy in foreign investment contracts -involving considerations of both public and private law- remain unsettled. It explores the main controversies and complexities in the theory of internationalizing state contracts, examining its historical context and the applicability of public international law.