Manevi güçlenmenin öğretmenlerin tükenmişlikle başa çıkmaları ile ilişkisi
The relationship between spiritual empowerment and teachers' coping with burnout
  1. Tez No: 1010726
  2. Yazar: MEHMET VEHBİ POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR ÖZDOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Değer Odaklı Manevi Güçlenme ve Bakım Programı, Manevi bakım, Manevi değerler, Maneviyat, Value-Oriented Spiritual Empowerment and Care Program, Spiritual care, Moral values, Spirituality
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın amacı, değer odaklı manevi güçlenmeye dönük kazanımlardan oluşan uygulamaların, öğretmenlerin sabır, şükür, başa çıkma ve tükenmişlik hisleri üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Araştırma MEB öğretmenleri ile yapılan, Değer Odaklı Manevi Güçlenme ve Bakım Programının uygulandığı deneysel bir çalışmadır. Araştırmada deney ve kontrol gruplu, ön test ve son test ölçümlü deneysel bir desen kullanılmıştır. Araştırmaya 35'i deney ve 35'i kontrol grubunda olmak üzere farklı branş ve kıdemde toplamda 70 öğretmen katılmıştır. Yapılan işlemin etkililiğini test edebilmek amacıyla aynı koşullarda bulunan başka bir öğretmen grubu kontrol grubu olarak belirlenmiş ve bu gruba herhangi bir işlem uygulanmamıştır. Çalışmanın akademik sonuçlarını insan eylemleri bağlamında görebilmek ve daha etkin değerlendirebilmek maksadıyla oturumların sonunda katılımcıların görüşlerine yer verilmiştir. Çalışmanın birinci ve ikinci bölümünde literatür taramasına yer verilmiştir. Araştırmanın uygulama boyutunda Özdoğan (2019) tarafından geliştirilen Değer Odaklı Manevi Güçlenme ve Bakım Programından faydalanılmış, aynı zamanda literatür verileri dikkate alınarak manevi güçlenmenin etkililiğini ortaya koyacak, değer-manevi güçlenme odaklı grup toplantıları düzenlenmiştir. Araştırma bulgularına göre deney grubunun sabır, şükür ve başa çıkma düzeyi, kontrol grubuna göre anlamlı bir şekilde yükselmiş, tükenmişlik hisleri düzeyi anlamlı bir şekilde azalmıştır. Aynı zamanda deney grubunun uygulama sonrası sabır, şükür ve başa çıkma düzeyi uygulama öncesine göre anlamlı bir şekilde artmış, tükenmişlik hisleri düzeyi anlamlı bir şekilde azalmıştır. Elde edilen sonuçlar literatür eşliğinde tartışılmış, araştırma neticesinde bir takım önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to demonstrate the effect of practices consisting of gains in value-oriented spiritual empowerment on teachers' feelings of patience, gratitude, coping and burnout. The research is an experimental study in which the Value Oriented Spiritual Empowerment and Maintenance Program is applied with MEB teachers. An experimental pattern with experimental and control group, pre-test and final test measurement was used in the research. A total of 70 teachers in different branches and seniority participated in the study, including 35 in the experiment and 35 in the control group. In order to test the effectiveness of the procedure, another group of teachers in the same conditions was designated as a control group and no action was taken against this group. In order to see the academic results of the study in the context of human actions and to evaluate them more effectively, participants opinions were included at the end of the sessions. In the first and second part of the study, literature review is included. In the application dimension of the research, the Value Oriented Spiritual Empowerment and Maintenance Program developed by Özdogan (2019) was used, and group meetings focused on value-spiritual empowerment were organized to demonstrate the effectiveness of spiritual empowerment by taking into account the literature data. According to the research findings, the patient, thankful and coping level of the experimental group increased significantly compared to the control group, and the level of burnout feelings decreased significantly. At the same time, the patience, gratitude and coping level of the experimental group increased significantly after the application compared to the pre-application, and the level of burnout decreased significanlty. The resuts obtained were discussed in the light of the literatüre, and some suggestions were given as a result of the research.